luieraanbiedingen header
Peuter

Fietshelm voor je kind, doen of onzin?

We willen onze kinderen beschermen tegen de hele wereld. Logisch, alles voor je kind! Maar hoe zit dat met fietshelmpjes? In andere landen is het de normaalste zaak van de wereld, alleen in Nederland nog niet. Zou jij je kind een helm op doen op de fiets? Een fietshelm voor je kind, doen of onzin?

banner vitamine-D kind

Waarom zou je je kind een fietshelm laten dragen?

In het buitenland is het normaal, op de fiets draag je een helm. Rijd je door Duitsland bijvoorbeeld, dan zie je het vaak. Als kind moest ik er altijd om lachen, haha, gekke mensen. Je doet toch geen helm op op de fiets? Dat hoeft bij ons alleen maar op een bromfiets of een motor. En dan ga je heel hard, dus logisch. En dat je dat dan in Duitsland moet doen, waar het landschap glooiend is, of zelfs bergachtig, is eigenlijk ook nog wel begrijpelijk. Van zo’n berg af ga je natuurlijk net zo hard als een bromfiets, dus dan val je ook hard.

In Nederland is het nog zeer ongebruikelijk. Al worden bij alle fietsenwinkels ook fietshelmpjes verkocht, toch zie je het bij fietsers nog weinig. Alleen wielrenners en mountainbikers dragen ze wel. Maar is dat wel zo logisch?
Als je kind leert fietsen is dat natuurlijk best wel spannend, je weet dat het met vallen en opstaan zal gaan. En dat vallen is natuurlijk voor ons ouders wel een dingetje. Ik was er zelf nog helemaal niet mee bezig, Yinthe is een sloompie op gebied van (loop)fietsen, Ze komt nog amper vooruit, dus hard vallen zit er ook nog niet aan te komen. Toch denk ik niet dat ik mijn kind een fietshelm zou opzetten ook al is het veiliger.

luiers met korting banner

Waarom zou je ze géén fietshelm op doen?

Stom misschien? Vroeger hadden we ze ook niet, is dan weer zo’n dooddoener, ook al is dat de 1e reden die in me op komt. Tja, vroeger hadden we ook geen mobiele telefoons, en die heb ik nu wel. Dus een echt goed argument is het niet. Toch voelt het wel zo, ik ben vroeger ook vaak genoeg gevallen, zonder fietshelm. En dat ging goed.

Helaas hoorde ik laatst een bericht in onze omgeving van een kindje waarbij het niet goed was afgelopen. Hij was aan het fietsen zonder helm, viel met zijn hoofd op de stoep en heeft het niet overleefd.

Als je dat hoort ga je wel even anders denken. Een ongeluk zit immers in een heel klein hoekje.

Maar, hoe dan? Doe je je kind dan een helm op als het echt naar buiten gaat om te fietsen? Eigenlijk zou je het dan ook moeten doen als er door de tuin wordt gestept, of als ze bovenop de glijbaan klimmen. Als ze dan naar beneden vallen kan het ook goed mis gaan toch?

En wat te denken van het voor- of achterop de fiets zitten bij papa of mama? Misschien nog wel gevaarlijker. Fietsers schieten vaak even ergens voorlangs, hand uitsteken en gaan, ‘ze zien me wel’. Als ik in de auto zit vervloek ik ze vaak, ook fietsers met kinderen in fietszitjes. Maar als ik zelf op de fiets zit ben ik een van hen. Ook als ik Yinthe achterop heb, zeker als ik Yinthe achterop heb.

Het is toch altijd weer een gedoe om te remmen, af te stappen, opnieuw op gang te moeten komen, zeker met een bewegende peuter achterop, een boodschappentas en zo’n loeizware moederfiets. Als ze zelf naast me zou fietsen zou ik waarschijnlijk veel voorzichtiger doen, terwijl ze dan misschien een helmpje zou dragen en achterop bij mij niet. Als we het ‘echt goed’ zouden willen doen zouden de kindjes vanaf hun eerste fietstochtje een fietshelm moeten dragen, denk ik. Voor de veiligheid.

Lees ook: Hoe zoek je de perfecte fiets voor moeders?

Vallen en opstaan

En toch, toch ga ik het niet doen, denk ik. Je kunt je kind niet overal voor beschermen. Hoe vaak Yinthe niet bijna achterover van de glijbaan is gevallen (en ja, ook een keer niet bijna, maar helemaal). Hoe vaak ze gewoon, door onhandig te lopen, voorover op de stoep valt. Haar knieën zijn altijd geschaafd, als ze weer genezen zijn valt ze weer en kunnen we weer overnieuw beginnen. Doe ik haar dan kniebeschermers om? Nee.

Laatst viel ze van de traptrekker, waarvan een trapper mist. Precies met haar arm langs de scherpe rand waar de trapper ooit had gezeten. Een grote snee, die nog steeds te zien is. Trekker weggegooid? Nee. Kind harnas aangetrokken? Nee.

Je kunt ze niet overal voor behoeden, hoe graag je het soms ook zou willen.

Ze moeten leren om zelf uit te kijken, voorzichtig te doen, en ook dat gaat, letterlijk, met vallen en opstaan. Hiermee wil ik niet zeggen dat ik een fietshelm voor je kind onzin vind. Integendeel. Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019