sale kleertjes header
Zwanger Worden

Zwanger worden met een donor: de KID behandeling!

De KID behandeling maakt het mogelijk om zwanger te worden met een donor, beter gezegd: een spermadonor. Dit is een uitkomst voor lesbische stellen, stellen waarbij de man onvruchtbaar is of alleenstaande vrouwen die heel graag zwanger willen worden (BAM moeders). Lees hier meer over de KID behandeling.

conceive plus discreet online bestellen banner

Als zwanger worden niet lukt

Soms lukt het niet om zwanger te worden, ondanks dat je voor jou gevoel alles doet zoals het moet. Je kent je menstruatiecyclus, je berekent altijd precies wanneer je eisprong is en je hebt in jouw vruchtbare dagen om de dag seks. En toch, ondanks je inspanningen lukt het niet om zwanger te worden. Dit komt helaas vaker voor.




Bij hetero stellen is dit bij 1 op de 10 stellen. Bij ongeveer een derde van deze stellen ligt de oorzaak bij de man. Dit is erg lastig voor de man in kwestie, want ook al komt het geregeld voor en zegt het niets over de ´mannelijkheid´ toch schamen veel mannen zich ervoor. Ze hebben het gevoel dat hun lichaam faalt en voelen zich aangetast in hun mannelijkheid. Ook al is het niet terecht, toch moeten de gevoelens van de partner wel serieus genomen worden. Het is daarom erg belangrijk dat je er samen over praat.

Als er sprake is van mannelijke onvruchtbaarheid dan kan een KID behandeling helpen om toch die kinderwens in vervulling te laten gaan. Maar een KID behandeling is niet alleen voor stellen waarbij de man onvruchtbaar lijkt te zijn. Het is ook geschikt voor:

  • Lesbische stellen;
  • Alleenstaande vrouwen;
  • Bij stellen waarbij de man een erfelijke aandoening heeft die hij niet wil overdragen.
clearblue testen of je zwanger bent banner

Wat is een KID behandeling?

KID staat voor Kunstmatige Inseminatie met Spermadonor. Bij een KID behandeling wordt er sperma van een zaaddonor bij een vrouw ingebracht, dit heet insemineren. De inseminatie vindt plaats een paar dagen voor de eisprong. Het is dus belangrijk dat je goed je menstruatiecyclus kent. Als je een regelmatige cyclus hebt, dan heb je in principe geen hormoonbehandeling nodig. Is je cyclus onregelmatig, dan krijg je waarschijnlijk wel een hormoonbehandeling zodat er een eisprong gaat optreden.

Middels een test kun je achterhalen wanneer je jouw eisprong hebt. Is de ovulatietest positief, dan neem je meteen contact op met het ziekenhuis voor de inseminatie.

Een KID behandeling kan met donorzaad van een onbekende donor, dit zaad komt van de spermabank. Je kunt ook kiezen voor donorzaad van een bekende donor, iemand uit je omgeving dus. Het kan zijn dat je het zaad dan zelf moet insemineren met een injectiespuit. Het ziekenhuis zal je uitleggen hoe je dit het beste kunt doen. Je hoeft dus niet naar het ziekenhuis voor inseminatie. Dat moet wel als het zaad afkomstig is van de spermabank. Meer weten, lees dan deze blog over een zaaddonor zoeken.
Wat is een KID behandeling

Worden er eisen gesteld aan de spermadonor?

Het zaad dat wordt gedoneerd bij de spermabank moet zeker aan bepaalde eisen voldoen. De meeste klinieken en ziekenhuizen werven hun donoren middels advertenties of oproepen. Vervolgens moet de donor een strenge screening ondergaan. De eisen die worden gesteld:

  • Goede lichamelijke conditie;
  • Goede psychische conditie;
  • Er mag geen spraken zijn van ernstige erfelijke aandoeningen of een verhoogd risico hierop. Dit wordt uitgebreid onderzocht door een klinische geneticus;
  • Geen SOA’s. De donor wordt getest op hepatitis B en C, gonorroe, hiv, chlamydia en syfilis;
  • Kwalitatief zaad dat de invriesprocedure goed kan overleven.

Kies je voor een KID behandeling met zaad afkomstig van de spermabank, dan wordt de donor vaak voor je uitgezocht. Meestal wordt er gekozen voor een donor die qua uiterlijk het meest op je partner lijkt. Het kan ook zijn dat je zelf mag kiezen uit de map waarin een aantal persoonskenmerken vermeldt zijn zoals kleur haar, kleur ogen, ras, lengte, opleiding en gewicht.

KID met eigen donor?

Kiezen voor een KID behandeling met zaad van een spermabank heeft voor- en nadelen. Het nadeel is meestal dat er een wachtlijst is van minstens een jaar. Daarnaast weet je alleen wat oppervlakkige eigenschappen van de donor. Sommige vrouwen willen graag precies weten wie de donor is. In dat geval is het mogelijk om zelf een zaaddonor te zoeken. Dit mag iemand uit je omgeving zijn die je kent. Voordelen zijn dat er geen wachtlijst is en je weet precies wie de donor is.

Het nadeel is dat deze donoren niet dezelfde strenge screening ondergaan als de donoren van de spermabank. Het is namelijk de eigen verantwoordelijkheid van de donor om zich te laten testen. Ook moet je de donor maar op zijn woord geloven dat hij geen SOA’s heeft of dat er geen bepaalde erfelijke aandoeningen in de familie zitten. Dat maakt het soms lastig. En daarnaast nog een klein lastig puntje: welke rol gaat de donor spelen in het leven van je kind? Als het iemand in je naaste omgeving is, dan is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Gaan jullie voor co-ouderschap of neemt hij emotioneel afstand?

Ben je er 100% zeker van dat de zaaddonor uit je omgeving de beste keuze is, dan kun je overgaan tot inseminatie. In de meeste gevallen kun je dit zelf doen en hoef je hiervoor niet naar het ziekenhuis. Als je wilt kun je met een ziekenhuis of kliniek in de buurt een afspraak inplannen waarin je geïnformeerd wordt over zelfinseminatie.

Slagingskansen bij KID

Als je een regelmatige cyclus hebt, dan hoef je geen hormoonbehandeling en wordt het proces zo natuurlijk mogelijk gehouden. Per inseminatie is de kans op slagen tussen de 10 tot 12%. Gelukkig krijg je meerdere behandelingen. Na ongeveer een jaar is 60 tot 70% van de vrouwen zwanger met behulp van een KID behandeling. Tussendoor wordt er dikwijls om de zoveel maanden geëvalueerd, je krijgt dus altijd advies op maat. Mocht de zwangerschap te lang uitblijven, dan kan er overgestapt worden naar een andere methode zoals bijvoorbeeld een KID-behandeling met vruchtbaarheidsbehandeling of IVF.

Kosten van KID behandeling

Goed nieuws! Een KID behandeling wordt standaard vergoed door de basisverzekering en heb je geen medische indicatie nodig. Dit is vooral erg fijn voor lesbische paren en alleenstaande vrouwen, want zij hebben geen medische indicatie. Stellen waarbij de man onvruchtbaar is krijgen wel een medische indicatie. Voor deze stellen werd de KID behandeling al vergoed.



tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019