banner cheezzbaby 728x200
Vruchtbaarheid

De IVF behandeling als vruchtbaarheidsbehandeling

Wanneer het niet lukt om op een natuurlijke manier zwanger te worden, kan je mogelijk in aanmerking komen voor een IVF behandeling. IVF is een bekende vruchtbaarheidsbehandeling. Gemiddeld is de kans op een doorgaande zwangerschap na een IVF behandeling ongeveer 20% per behandeling. Dit percentage is afhankelijk van de leeftijd van de vrouw en kwaliteit van de embryo’s. Na drie IVF behandelingen is de kans op een geboren kindje 40 à 50%. Lees hier hoe een IVF behandeling nou precies verloopt.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Wat is een IVF behandeling?

IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Letterlijk vertaald: in glas bevruchting. IVF wordt toegepast bij stellen met een verminderde vruchtbaarheid. In Nederland wordt IVF ook wel reageerbuisbevruchting genoemd of reageerbuisbaby’s. Tijdens een IVF behandeling krijgt de vrouw een hormonale stimulatie. Door deze stimulatie rijpen er meerdere eicellen in plaats van 1 (wat het geval is bij een normale menstruatiecyclus).

Wanneer de eicellen gerijpt zijn worden deze verzameld en samengebracht met zaadcellen in een petrischaaltje. Dit schaaltje gaat een broedstoof in (warme kast). Als de eicellen bevrucht zijn ontstaat er een embryo. Omdat meerdere eicellen en meerdere zaadcellen in een schaaltje zitten, is er een kans dat er meerdere embryo’s ontstaan. Het embryo (soms twee) wordt teruggeplaatst in de baarmoeder en hopelijk gaat deze zich innestelen en ontstaat er een zwangerschap.
wat is een ivf behandeling

Wanneer kom je in aanmerking voor een IVF behandeling?

Een IVF behandeling wordt alleen gedaan wanneer zwanger worden niet lukt op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld door:

  • Afgesloten eileiders of verwijderde eileiders
  • Ernstige endometriose
  • Verminderde spermakwaliteit
  • Stoornissen in de hormoonspiegel
  • Eierstokken die niet goed werken (bijvoorbeeld bij PCOS)

Naast bovenstaande fysieke mankementen kan het soms zijn dat de zwangerschap uitblijft zonder duidelijke oorzaken. Wanneer hier een lange tijd overheen gaat wordt er beoordeeld door de arts of jullie in aanmerking komen voor IVF. De tijd is afhankelijk van jullie leeftijd en nog een aantal andere factoren.

Je komt ook in aanmerking voor IVF als andere behandelingen voor verminderde vruchtbaarheid niet werkten of na een vruchtbaarheidsbevorderende operatie.

libido banner

Wanneer kom je niet in aanmerking voor IVF?

Soms kan het gebeuren dat je, ondanks dat het op de natuurlijke manier echt niet lukt, toch niet in aanmerking komt voor IVF. Dat is wanneer:

  • Er sprake is van ernstige aandoeningen en ziekten zoals diabetes, ernstig overgewicht, stollingsstoornissen, hartafwijkingen of kwaadaardige ziekten. De behandeling van de ziekte en de zwangerschap kunnen een groot risico vormen voor moeder en kind.
  • Er sprake is van psychische aandoeningen, psychosociale omstandigheden en verslaving.
  • Er sprake is van een infectie ziekte zoals Hiv-virus.
  • De leeftijd boven de 41 jaar is.

ivf hoe gaat dat

IVF, hoe gaat dat?

Onderstaand zullen we in het kort de stappen formuleren die je gaat doorlopen tijdens een IVF behandeling:

  1. Stilleggen cyclus:

    In de maand voordat er daadwerkelijk wordt gestart met de IVF-behandeling, wordt eerst je cyclus stilgelegd. Dit doe je door dagelijks injecties toe te dienen met een bepaald hormoon.

    Het hormoon zorgt ervoor dat je eigen hormoonproductie wordt onderdrukt. Hierdoor is de kans kleiner dat er storing optreedt bij de rijping van de eitjes.

  2. Controle middels echoscopie:

    Voordat je start met de behandeling wordt eerst bekeken hoe de staat van je eileiders zijn. Bijvoorbeeld of je geen cyste hebt (een ophoping van vocht). Bij een echoscopie krijg je een staafje in je vagina ingebracht. Dit staafje bevat een echokop die de binnenkant vastlegt. Dit doet geen pijn.

  3. Stimulatie:

    Dagelijks dien je het FSH-hormoon toe. Dit hormoon stimuleert de groei en ontwikkeling van follikels (eiblaasjes waarin een eicel zich kan bevinden). Het FSH-hormoon wordt middels een injectie toegediend, meestal in de buik. Tijdens dit proces wordt met een echoscopie de ontwikkeling van de follikels gevolgd.

  4. hCG hormoon:

    Wanneer de follikels voldoende zijn gegroeid en ontwikkeld (bij 20 mm) moet je het hCG hormoon toedienen. Ook het hCG hormoon wordt via een injectie toegediend. Het hormoon stimuleert de eirijping en zorgt ervoor de dat eicellen zich eerder loslaten in de follikels. Binnen 36 uur moet er een punctie plaatsvinden omdat anders de follikels al zijn gesprongen en onderweg zijn naar de eileider.

  5. De punctie:

    Met hetzelfde apparaatje dat werd gebruikt bij de echoscopie, wordt er nu een punctie gedaan. Het enige verschil is dat het apparaatje nu een naaldgeleider heeft. Met deze holle naald worden rijpe follikels aangeprikt en vervolgens leeggezogen. Tijdens de punctie krijg je een pijnstiller en soms wordt de vaginawand verdoofd. Het aanprikken van de follikels kan pijnlijk zijn.

  6. Zaad inleveren:

    Voor of na de punctie wordt er aan de man gevraagd om zaad in te leveren. In het laboratorium worden middels een behandeling de beste zaadcellen uitgezocht.

  7. In een glaasje:

    Eerst wordt de kwaliteit van het zaad van de man bekeken. Er moeten ongeveer 100.000 goede zaadcellen aanwezig zijn om het eitje te bevruchten. Vervolgens wordt er bekeken hoeveel eicellen de punctie heeft opgeleverd. Nadat jullie hiervan op de hoogte zijn gebracht worden de eicellen en zaadcellen samengebracht in een petrischaaltje.

  8. Embryotransfer:

    Na ongeveer een dag kan er bepaald worden of er een bevruchting is geweest. Wanneer er een bevruchting heeft plaatsgevonden worden ongeveer 2 tot 5 dagen na de punctie maximaal 2 embryo’s (bevruchte eitjes) in de baarmoeder geplaatst. Dit is vaak pijnloos.

  9. hCG injectie:

    Na de transfer dien je om de paar dagen het hCG hormoon te injecteren. Het kan ook zijn dat je hCG moet toedienen in de vorm van tabletten. Het hormoon moet ervoor gaan zorgen dat het baarmoederslijmvlies dik wordt zodat het eitje kan gaan innestelen.

  10. Twee weken wachten:

    Nu is het hopen en wachten. Als je menstruatie na twee weken niet op gang is gekomen, kun je een zwangerschapstest doen die je hier online kunt kopen.

    Houd er wel rekening mee dat het ook kan dat je menstruatie uitblijft door de hormonen die je hebt toegediend. Is je test positief, dan krijg je na een aantal weken weer een echoscopie.

IVF behandeling pijnlijk?

Een IVF behandeling is in principe niet heel erg pijnlijk, maar het is ook niet pijnloos. Zo kunnen de injecties wat gevoelig zijn en tevens kan je wat gevoelige plekken krijgen door de injecties. Daarnaast kan de punctie wat pijnlijk zijn. Het komt geregeld voor dat vrouwen na de punctie nog een aantal dagen last houden van een zeurende pijn. De embryotransfer is geheel pijnloos.

clearblue testen of je zwanger bent banner
vadersschapsverlof 2019