sale kleertjes header
Vruchtbaarheid

Alles over de vruchtbare periode van de vrouw!

De vruchtbare periode van de vrouw is de meest belangrijke periode voor vrouwen die zwanger willen worden. In tegenstelling tot mannen, zijn vrouwen niet 365 dagen per jaar vruchtbaar. Alles hangt samen met je menstruatiecyclus en de hormonen die deze cyclus mogelijk maken. Zwanger worden vergt een stukje planning, want alleen door op de juiste momenten seks te hebben, kan je in verwachting raken. Lees hier alles over de vruchtbare periode van de vrouw.

blije doos banner

Wat wordt er bedoeld met vruchtbare periode?

De vruchtbare periode van de vrouw is de periode waarin de kans op een zwangerschap het grootste is. In deze periode vindt de eisprong plaats. Als een vrouw regelmatig seks heeft in de dagen waarop ze het meest vruchtbaar is, is de kans op een spontane bevruchting het grootst. Vrouwen kunnen hun meest vruchtbare periode achterhalen door hun menstruatiecyclus in kaart te brengen.

Wanneer is de meest vruchtbare periode van de vrouw?

Vrouwen zijn (helaas) niet elke dag vruchtbaar. Sterker nog, de meeste vrouwen zijn ‘slechts’ 5 dagen per maand vruchtbaar. De dagen dat vrouwen de meeste kans hebben om zwanger te worden zijn de 4 tot 5 dagen voor de eisprong en de dag waarop de eisprong plaatsvindt.

De eisprong is het moment dat een eicel loslaat uit de eierstokken. Zaadcellen hebben dan de kans om het te bevruchten. Dat moment is echter maar kort en een eicel blijft ongeveer 12 tot 24 uur ‘goed’, hierna verschrompeld het en wordt het opgeruimd.

Toch bestaat de vruchtbare periode van de vrouw niet slechts uit 1 dag (de dag van de eisprong) maar uit ongeveer 4 tot 5 dagen. Dat komt omdat zaadcellen 2 tot 5 dagen in leven kunnen blijven in het lichaam van de vrouw. Het loont dus om ongeveer 4-5 dagen voor de eisprong al seks te hebben omdat de zaadcellen dan nog in leven zijn als de eicel loslaat. Ze kunnen het dan snel bevruchten.
Maar natuurlijk is het beter om meerdere keren te vrijen in die vruchtbare dagen zodat er nog meer zaadcellen in het lichaam aanwezig zijn om hun slag te slaan.
vruchtbare periode tijdens menstruatiecyclus

Hoe bepaal je de meest vruchtbare periode van de vrouw?

De meest gangbare manier om de vruchtbare periode van de vrouw te achterhalen, is door jouw menstruatiecyclus bij te houden. Alleen dan kan je berekenen wanneer de eisprong zal plaatsvinden.

Noteer daarom elke maand wanneer je menstruatie begint en stopt. Tel vervolgens de dagen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de dag voor je weer ongesteld wordt. Je weet nu hoe lang je cyclus ongeveer is. Gemiddeld duurt de cyclus van een vrouw 28 dagen. Het is normaal dat je hier een dag of twee vanaf wijkt en je cyclus niet elke maand exact even lang is.

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong 14 dagen voor de menstruatie plaats. Je kunt de dag van de eisprong dus alleen bepalen als je weet wanneer je ongesteld gaat worden. Vrouwen die een regelmatige cyclus hebben kunnen dit beter voorspellen dan vrouwen die een zwanger willen worden met een onregelmatige cyclus.

Als je weet wanneer je eisprong ongeveer is, kan je 5 dagen ervoor starten met vrijen. Vrij vervolgens om de dag of om de twee dagen. Elke dag vrijen is niet nodig omdat de ballen van je partner even de tijd nodig hebben om weer nieuwe soldaatjes aan te maken.

Ovulatietest online bestellen banner

Checklist om je vruchtbare periode te achterhalen

Hieronder vind je een overzichtelijke checklist om de vruchtbare periode van de vrouw te achterhalen:

 • Schrijf elke keer op wanneer je ongesteld wordt en tel de dagen van je cyclus.
 • De eisprong vindt 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats.
 • Is je cyclus 28 dagen, dan is de eisprong op de 14de dag van de cyclus. Bekijk op welke dag dit bij jou is.
 • Vrij vervolgens vanaf de 8ste dag tot je 14de dag (dag van de eisprong) regelmatig als je een normale cyclus hebt van 28 dagen.
 • Vrij in de week van je eisprong om de dag of om de twee dagen (2 tot 3 keer in de week).
 • Zorg dat de man in je vagina klaarkomt.

Wijkt je cyclus elke maand een paar dagen af, pak de periode dat je gemeenschap hebt wat breder. Begin bijvoorbeeld een week voordat je eisprong zou plaatsvinden bij de kortste cyclus. Vervolgens is de dag dat je mogelijk een eisprong hebt, de dag van je langste cyclus, je gaat dus langer door.

Andere manieren om de meest vruchtbare periode van de vrouw te bepalen

Er zijn meerdere manieren om de meest vruchtbare periode van de vrouw te bepalen dan alleen de menstruatiecyclus bijhouden. Deze manieren kunnen mogelijk handig zijn voor vrouwen met een onregelmatige cyclus. Let wel: niet al deze methodes zijn even betrouwbaar.

 • Ovulatietest

  Veel vrouwen met een onregelmatige cyclus gebruiken een ovulatietest om te bepalen wanneer hun eisprong is. Lees hier welke ovulatietest de beste is en hoe betrouwbaar een ovulatietest is.

 • Billings methode

  Een manier die ik zelf ook gebruik om mijn vruchtbare periode te achterhalen is de Billings methode.

  Bij deze methode houdt je het cervixslijm in de gaten. Op het moment dat het slijm gaat lijken op vloeibaar eiwit en je er draden mee kan trekken als je het tussen je vingers houdt, dan ben je heel vruchtbaar.

 • Symptomen van je lichaam

  Let ook eens op de signalen van je lichaam! Signalen van je lichaam wanneer je vruchtbaar bent: verhoogd libido, gevoelige borsten, meer energie, je voelt jezelf sexy en zelfverzekerd, je schaamlippen zijn wat gezwollen en misschien voel je wat ovulatiepijn.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019