luieraanbiedingen header
Zwanger Worden

De Billings methode

De Billings methode is een hele natuurlijke methode om te achterhalen wanneer je eisprong ongeveer gaat plaatsvinden. Je hebt er geen thermometer voor nodig, je hoeft nergens overheen te plassen en er komen geen medicijnen aan te pas. Eigenlijk heb je niks nodig. That’s all. Maar hoe werkt deze ‘ovulatiemethode’ dan?

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is de Billings methode?

De Billings methode (of Billings ovulatiemethode, BOM) is een methode om je meest vruchtbare dagen te achterhalen door goed naar je cervixslijm (afscheiding) te kijken. Het is ontwikkeld in de jaren 70 door de Australische arts John Billings. Hij beschreef hoe het cervixslijm verandert qua kleur en samenstelling tijdens de cyclus van een vrouw en dan met name rond de vruchtbare periode.
De Billings methode kan gebruikt worden om te bepalen wanneer je gemeenschap moet hebben, of misschien juist niet. In katholieke gemeenschappen wordt de methode ook ingezet om een zwangerschap juist te voorkomen. 

Als je goed naar je cervixslijm gaat kijken en dit gaat bijhouden, dan kan je op een gegeven moment een patroon zien.

Bijna iedere vrouw zal merken dat het cervixslijm anders wordt als de vruchtbare dagen naderen. Het wordt veel vloeibaarder en rekbaarder. Wanneer je het trouw bijhoudt, dan is het een goede manier om te achterhalen wanneer je eisprong eraan zit te komen. Dat gezegd hebbende geeft de methode geen 100% zekerheid want bij sommige vrouwen is bijvoorbeeld het verschil niet heel merkbaar.
fases billings methode en cervixslijm

Wat zijn de fases van de Billings ovulatiemethode?

De Billings methode kent diverse fases die gebaseerd zijn op de fase van je menstruatiecyclus.

 • Fase 1: Onvruchtbaar basispatroon

  In de eerste fase is je menstruatie begonnen en na 3 tot 5 dagen merk je dat je minder gaat vloeien. De dagen hierna is je afscheiding dik, troebel en zuur. Door de hoge zuurgraad hebben spermacellen nagenoeg geen kans om de baarmoeder te bereiken omdat ze er niet goed in kunnen overleven. Na een paar dagen afscheiding, zal er een aantal geen of heel weinig afscheiding zijn. Je vagina voelt redelijk droog aan.

 • banner winkelpromo
 • Fase 2: Vruchtbare periode

  Vanaf het moment dat de eierstokken actief worden en oestrogeen aanmaken, wordt de baarmoederhals aangezet om in actie te komen. Het gaat vloeibaar slijm produceren, de eerste dag zal het wat kleverig en troebel zijn. Je vagina voelt wat vochtiger dan de dagen ervoor. 

De dagen hierna is het slijm niet meer kleverig, maar nat en glibberig. Je kunt dan ook een glibberig gevoel in je vagina hebben wat je bijvoorbeeld ook merkt met afvegen (je vliegt er met het wc papiertje overheen).

  Als je jouw vingers in de vagina brengt en wat slijm verzamelt, dan kan je dit slijm tussen twee vingers oprekken en er draden mee trekken. Dit kan je ook doen als je wat slijm hebt verzameld tijdens het afvegen. Het slijm is helder van kleur en lijkt een beetje op rauw eiwit. 

Soms kan het voorkomen dat je zelfs een draad slijm uit je vagina ziet lopen als je op de wc zit.

  Gemeenschap zal in deze periode ook soepel gaan omdat je vagina vochtig en glibberig is. Waarschijnlijk merk je ook dat je meer zin hebt in seks. Allemaal signalen dat je eisprong eraan komt. Op een gegeven moment zal de productie van slijm heel hoog zijn en daarna neemt het iets af. Het glibberig gevoel en heldere afscheiding houdt ongeveer 4 dagen aan. In deze periode ben je vruchtbaar.

  Wanneer je afscheiding zo vloeibaar en glibberig is, is de zuurgraad heel laag. Spermacellen kunnen prima gedijen in deze omgeving en makkelijk de baarmoeder bereiken. Dat is mooi want je eisprong zal niet meer lang op zich wachten.

 • Fase 3 van de Billings methode: Piek

  De piekdag is het moment rondom je eisprong. Het is de laatste dag waarop je nog een glibberig gevoel hebt. Je baarmoederslijm is helder en de ingang van je vagina gezwollen. Meestal weet je pas de volgende dag dat je de piekdag hebt gehad omdat je dan merkt dat je vagina iets droger is.

  Dat maakt overigens niet uit, want je bent ongeveer 2 tot 3 dagen na je piekdag nog vruchtbaar. Dat komt omdat je eisprong rondom deze dag plaatsvindt, maar meestal de dag erna. Een eicel kan 12 tot 24 uur in leven blijven. Dus ook in die periode ben je gewoon vruchtbaar.

 • Fase 4: Luteale Fase

  Ongeveer 4 dagen na de piek (de laatste dag dat je een glibberig gevoel had) start er weer een onvruchtbare periode. Over ongeveer 4 weken zal je weer ongesteld worden.

welke lichaamssignalen vruchtbaar

Op welke lichaamssignalen moet je goed letten?

Bij de Billings methode is het dus heel belangrijk dat je heel goed naar je baarmoederslijm blijft kijken. Onderstaand in het kort de wijze waarop het cervixslijm verandert:

 1. Na je menstruatie zal je een paar dagen weinig tot geen afscheiding hebben.
 2. Ongeveer 6 dagen tot een week na deze dagen merk je dat je ineens wat meer afscheiding produceert, deze is wat kleverig.
 3. Je verliest nu meer afscheiding die helder van kleur is en je kunt er draden van trekken (het is rekbaar). Je merkt ook dat je vagina vochtiger en zelfs glibberig is.
 4. Op een gegeven moment merk je dat je steeds meer slijm gaat produceren en zelfs draden kunt verliezen als je op de wc zit.
 5. Hierna neemt de hoeveelheid af maar je vagina blijft nog steeds vochtig en glibberig.
 6. Ineens merk je dat je vagina weer droger is en je stukken minder slijm produceert. Je Piekdag was de dag hiervoor en je eisprong is ongeveer op deze dag.
 7. Je vagina is droger en je afscheiding wat kleverig of je hebt geen afscheiding.

De piekdag is de dag dat je het meest vruchtbaar bent, maar je bent al vruchtbaar ongeveer 3 dagen voor je piekdag en ongeveer 2 dagen erna. Dat komt omdat sperma 3 tot 5 dagen kan overleven in de baarmoeder.

Lees hier welke andere lichaamssignalen aangeven dat je eisprong eraan komt.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Billings methode en zwanger worden

Kan je de Billings methode gebruiken om zwanger te worden? Ja dat kan, mits je elke dag goed je cervixslijm bestudeert en dit ook noteert in een dagboek of app. Wanneer je dit een aantal cycli blijft doen, ga je als het goed is een patroon ontdekken. Al hoeft het overigens niet zo te zijn dat elke cyclus precies hetzelfde verloopt.

Het is daarnaast ook mogelijk dat jouw eisprong op een andere dag is. Bijvoorbeeld al meteen vanaf het moment dat je cervixslijm verandert en niet pas na een paar dagen. 


De Billings methode kan zelfs werken bij vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben, want ook dan zal het cervixslijm veranderen in de vruchtbare periode.Om zwanger te worden start je met om de dag gemeenschap hebben vanaf de dag dat je merkt dat je meer cervixslijm gaat aanmaken en deze lijkt op rauw eiwit. Het is helder, vloeibaar en je kunt er draden mee trekken. Tevens merk je ook dat je vagina vochtiger is en je hebt een glibberig gevoel.

Je vruchtbare periode is voorbij als je al iets van 2 dagen geen glibberig gevoel meer hebt en je vagina dus droger is. Dit houdt dus in dat je niet stopt op het moment dat je jouw piek hebt gehad, maar nog een keertje gemeenschap hebt terwijl je niet meer die heldere afscheiding produceert.In totaal zal dit een periode zijn van 6 tot 7 dagen waarin je ongeveer 3 tot 4 keer seks hebt. Het is niet nodig om dagelijks tussen de lakens te duiken, want het lichaam van je man heeft ongeveer 48 uur de tijd nodig om vers sperma aan te maken.De Billings methode is zeker niet voor 99% betrouwbaar, waarschijnlijk is een ovulatietest doen meer accuraat. Je kunt ook temperaturen om te bekijken wanneer je eisprong is. Of je vult deze ovulatie calculator in!tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019