sale kleertjes header
Vruchtbaarheid

Hoe kan je herkennen dat de eisprong eraan komt?

Er zijn vrouwen die elke maand rond hun eisprong “last” hebben van terugkerende ovulatie symptomen of ovulatie klachten. Het is erg handig om je hiervan bewust te zijn. Deze symptomen of klachten helpen jou herkennen dat jouw eisprong eraan komt of net is geweest. Ze zeggen helaas niets over het daadwerkelijke moment van de eisprong. Op welke manieren kan je dan nog meer bepalen of jouw eisprong eraan komt?

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

De ovulatie of eisprong

De ovulatie of eisprong is het moment dat de eierstokken een rijpe eicel afgeven. Als deze eicel op dat moment bevrucht wordt dan ben je zwanger, zo simpel is het. De dagen vlak voor en tijdens de eisprong zijn dus jouw vruchtbare dagen!

Waarom ben je voor de eisprong al vruchtbaar?

Spermacellen zijn in staat om enkele dagen te overleven in het lichaam van een vrouw. Als je dus voor je eisprong seks hebt gehad, kan je toch nog zwanger worden. Lees hier meer over hoe lang sperma kan blijven leven in het lichaam van de vrouw?

libido banner

Hoe kan je herkennen dat de eisprong eraan komt?

Sommige vrouwen kunnen hun vruchtbare dagen herkennen omdat ze het moment van hun eisprong aan voelen komen. Ze herkennen dat de eisprong eraan komt aan de volgende kenmerken of lichamelijke klachten.

  1. Een klein beetje bloedverlies hebben midden in een cyclus;
  2. Pijn voelen rondom de eierstokken;
  3. Meer zin hebben om te vrijen;
  4. Licht opgezwollen schaamlippen en vulva hebben;
  5. Een opgezwollen gevoel in de buik hebben;
  6. Meer vocht vasthouden dan anders;
  7. Meer energie hebben;
  8. Sterkere reukzin, zicht en smaak hebben;
  9. Een gevoeligere huid en borsten hebben;
  10. Pijnlijke borsten en tepels hebben.
Ovulatietest online bestellen banner

Kan jij aan de lichamelijke klachten tijdens de eisprong herkennen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn?

Ovulatiepijn

Daarnaast bestaat er ook zoiets als ovulatiepijn. Dit is bij elke vrouw verschillend. Het kan een soort doffe pijn zijn in de hele buikzone. Dit wordt veroorzaakt door de groei van verschillende follikels in de eierstokken. Je voelt deze ovulatiepijn door je hele buik omdat de follikels meestal in beide eierstokken groeien.

Je kan ook een scherpe pijn aan een kant voelen. Dit zou het moment kunnen zijn dat de follikel barst en de eicel vrijkomt. De daadwerkelijke eisprong dus. Daarnaast kan je kramp krijgen wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de vloeistof die vrijkomt bij de eisprong. Lees hier meer over hoe je de eisprong berekenen kan.

Andere manieren om te bepalen of de eisprong eraan komt?

Naast bovenstaande lichamelijke klachten kan je ook op andere manieren bepalen wanneer jouw eisprong is.

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019