header luiers van pampers met 50% korting
Vruchtbaarheid

Wat zijn de ovulatie symptomen?

Als je een menstruatiecyclus hebt van 28 dagen, dan is je ovulatie ongeveer 14 dagen vóór je volgende menstruatie. Er zijn een paar methodes om erachter te komen wanneer je ovulatie of eisprong is namelijk: je menstruatiecyclus goed bijhouden, je temperatuur meten of letten op ovulatie symptomen. En wat deze ovulatie symptomen zijn? Dat lees je hier met een uitgebreide toelichting.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Dit zijn de ovulatiesymptomen!

Je kan de eisprong herkennen als je een of meer van de volgende ovulatie symptomen hebt:

 1. Doorzichtig, helder en elastische afscheiding, ook wel cervixslijm genoemd.
 2. Jouw baarmoedermond gaat open staan.
 3. Ovulatiepijn: menstruatie-achtige kramp of steken aan een kant in je buik.
 4. Rugpijn.
 5. Hogere lichaamstemperatuur.
 6. Vocht vasthouden.
 7. Gevoelige borsten.
 8. Hoger libido.Hoe kan je deze ovulatie symptomen opmerken en in de gaten houden?

 1. Het slijm of afscheiding

  Voor en na de menstruatie heb je afscheiding. Dit is het slijm dat je ‘verliest’ en kunt zien in je inlegkruisje, of wanneer je afveegt na een toiletbezoekje. In de meeste gevallen heb je geen afscheiding of is de afscheiding wat gelig of wit van kleur en een beetje brokkelig van structuur.

  Tijdens de vruchtbare dagen verandert dit slijm, ook wel cervixslijm genoemd, van structuur en kleur. Het wordt doorzichtig, helder en elastisch. Het is het beste te omschrijven als eiwit. De verandering van het cervixslijm is één van de duidelijkste signalen dat jouw ovulatie eraan komt!

  Als je het slijm tussen je vingers houdt, dan kun je draden trekken. Op zich is het wel te zien op het toiletpapier dat je doorzichtig ‘eiwit’ hebt. Maar je kunt het ook onderzoeken door met je vinger in je vagina te gaan en langs je baarmoederhals te strijken. Zet dan je vingers op elkaar en haal ze dan van elkaar af.
  vruchtbaar cervixslijm
  Is het kleverig en zie je een draad tussen je vingers? Hup, hup aan de bak! Als dit niet het geval is ben je mogelijk nog niet vruchtbaar. Om het verschil van je afscheiding goed te onderzoeken, kun je ook op andere momenten eens bekijken hoe het eruit ziet. Is helemaal niet vies hoor! Komt gewoon uit je eigen lichaam!

 2. Ovulatietest online bestellen banner
 3. Andere stand van de baarmoedermond tijdens ovulatie

  Voor jouw eisprong, dus wanneer je niet vruchtbaar bent, ligt je baarmoeder meer onderin en voelt het wat harder aan. Als je met je vingers in je vagina gaat zou je een harde, ronde en gladde rand kunnen voelen. Rond je eisprong gaat je baarmoedermond iets hoger liggen en voelt het zachter aan.

  De baarmoedermond gaat ook wat open staan zodat de zaadjes een vrije toegang hebben naar het eitje. Na de eisprong sluit de baarmoedermond weer, gaat het lager liggen en wordt het weer hard. Het is best interessant om eens de positie van de baarmoedermond te voelen.

 4. Ovulatietest online bestellen banner
 5. Symptomen ovulatiepijn

  Ongeveer 1 op de 5 vrouwen kan de ovulatie oftewel eisprong daadwerkelijk voelen. Dit voelt aan als een menstruatie-achtige kramp of steek aan één kant onderin je buik. Deze pijn kan een paar uur aanhouden. Bij sommige vrouwen een halve dag. Het is soms lastig te achterhalen of je daadwerkelijk de eisprong hebt gevoeld en dus ovulatiepijn hebt.

  Om dit uit te zoeken is het goed om bij te houden wanneer je deze pijn voelt. Als het telkens tussen de 11 tot 16 dagen voor je menstruatie is (afhankelijk van het feit of je een lange of korte menstruatiecyclus hebt) dan is dit duidelijk één van jouw ovulatie symptomen.

 6. ovulatie symptomen eisprong

 7. Ovulatie symptoom rugpijn

  Ovulatiepijn, dus steken in de vagina of menstruatiekrampen onderin de buik aan één kant, kan gepaard gaan met rugpijn. Bij sommige dames trekt de pijn door naar de onderrug en zelfs naar de bekken. De pijn voelt aan als scherpe, stekende pijn die een paar uurtjes kan aanhouden. Ook deze pijn vindt plaats rond de tijd van je eisprong, net als de ovulatiepijn.

 8. Een hogere lichaamstemperatuur

  Zonder een thermometer of ovulatietest zal dit ovulatie symptoom totaal aan je voorbijgaan. Maar als je wel een test of thermometer hebt dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat je lichaamstemperatuur rond de eisprong iets daalt.

  Na de eisprong kan je zien dat je lichaamstemperatuur met ongeveer 0,2 tot 0,5 graden is gestegen. Maar goed, dan is je eisprong dus al wel geweest en ben je te laat. Toch kun je door middel van je temperatuur meten goed je cyclus in kaart brengen. Lees hier meer over de temperatuurmethode en zwanger worden.

 9. Lees ook: Wat is de beste ovulatietest! en hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

  Ovulatietest online bestellen banner
 10. Vocht vasthouden

  Sommige vrouwen merken dat ze tijdens de ovulatie meer vocht vasthouden. Hierdoor kan je jezelf wat opgeblazen voelen en minder lekker in je vel zitten. Sommige dames zijn zelfs een beetje zwaarder in deze periode. Dat is waarschijnlijk ook het extra vocht dat je vasthoudt.

 11. Gevoelige borsten en hoger libido

  Het kan heel goed zijn dat je borsten wat gevoeliger zijn rond de periode van de eisprong. Een ander signaal is een hoger libido. Dat is eigenlijk super handig! Meer zin hebben in seks is een natuurlijk signaal van je lichaam dat je vruchtbaar bent en je jezelf dus moet gaan voortplanten.

  Wist je dat dit bij dieren ook zo werkt?! Vrouwtjes dieren houden geen temperatuur bij of voelen hun baarmoeder niet, ze hebben gewoon erg veel zin en dat is voor hen een teken dat ze vruchtbaar zijn. Dus als je het voelt kriebelen, houd jezelf vooral niet in!

 12. Ovulatie innesteling symptomen

  Als je zeker weet dat je jouw ovulatie hebt gehad en je bent een paar keer met je partner tussen de lakens gedoken, dan breekt er een spannende tijd aan. Is het gelukt?

  Wanneer het eitje bevrucht is, vindt er een innesteling plaats. Dit is ongeveer 9 dagen na je ovulatie. Naast ovulatie symptomen zijn er ook een paar innesteling symptomen, maar ook hiervoor geldt dat lang niet elke vrouw dit heeft.
  De innesteling symptomen die je kunt hebben zijn:

  1. Innestelingspijn: Je voelt steken of soort van menstruatiekrampen rechts onderin je buik
  2. Innestelingsbloeding: Je hebt licht bloedverlies. Het is minder hevig dan een normale menstruatie. Hoe erg en hoe lang de bloeding aanhoudt is per vrouw verschillend.

Lees ook: De ovulatie berekenen! Hoe doe je dat?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019