luieraanbiedingen header
Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsbehandeling: De IUI behandeling

Ben je samen met je partner al een tijdje flink bezig in de slaapkamer, maar blijft de zwangerschap toch uit? Misschien is er sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Mocht dit het geval zijn dan zijn er diverse vruchtbaarheidsbehandelingen die kunnen helpen om toch nog zwanger te raken, zoals een IUI behandeling. Bij deze behandeling wordt het zaad in de baarmoeder gespoten met behulp van een spuit. Wanneer kom je in aanmerking en wat zijn de kosten? Lees alles over het hoe, wanneer en waarom van deze behandeling!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat is een IUI behandeling?

IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie. Het houdt in dat de vrouw kunstmatig wordt geïnsemineerd door bewerkt zaad direct in de baarmoeder in te brengen. Dit wordt gedaan door middel van een spuit met een slangetje eraan. Het slangetje wordt ingebracht tot in de baarmoeder.

Door deze manier van bevruchten komt het zaad direct in de baarmoeder, waarna het nog maar een kort stukje hoeft af te leggen om het eitje te bereiken. Bij een normale bevruchting is de weg naar het eitje namelijk een stuk langer.

Hoe verloopt een IUI behandeling?

Voordat de IUI behandeling wordt uitgevoerd moet natuurlijk het zaad ‘verzameld’ worden. Dit gebeurt diezelfde dag door middel van masturbatie. Het zaad wordt in een laboratorium bewerkt. Tijdens deze bewerking worden de meest gezonde zaadcellen geselecteerd die het beste bewegen. Het zaad wordt ingebracht op het moment dat de vrouw het meest vruchtbaar is.

Ovulatietest online bestellen banner

Dit wordt gemeten aan de hand van de waarde van het Luteïniserend Hormoon (LH). Dit hormoon is verantwoordelijk voor de eisprong. Wanneer de waardes hoog zijn, komt de eisprong eraan. Dat is het moment dat je als vrouw het meest vruchtbaar bent en op dat moment vindt de IUI behandeling plaats.

Lees ook: Verminderde vruchtbaarheid van de man! Oorzaken en behandeling!

Twee manieren om een IUI behandeling uit te voeren

  1. Natuurlijke cyclus

    Als de IUI bij een natuurlijke cyclus wordt toegepast, hoeft de vrouw geen hormoonbehandeling te ondergaan om extra eitjes te laten groeien. Er wordt dus gekeken naar de natuurlijke cyclus.

    Door middel van bloedonderzoek en echo’s wordt in de gaten gehouden wanneer de eisprong plaatsvindt en wanneer er dus geïnsemineerd moet worden.

  2. Gestimuleerde cyclus

    Bij deze wijze van IUI wordt de eisprong van de vrouw van te voren gestimuleerd door een hormoonbehandeling. Het doel is dat er meerdere eiblaasjes gaan groeien. De kans op bevruchting is dan groter.

    Dit kan nodig zijn bij vrouwen die geen natuurlijke eisprong hebben. Overigens neemt ook de kans op een meerling toe. Door middel van echo wordt bijgehouden hoe snel de eitjes groeien.

De inseminatie zelf is niet ingrijpend en duurt maar kort. Je wordt niet opgenomen in het ziekenhuis en mag meestal direct erna weer naar huis. En dan breekt eigenlijk de meest moeilijke periode aan: wachten…
werking vruchtbaarheidsbehandeling IUI

Wanneer kom je in aanmerking voor een IUI behandeling?

Je komt in aanmerking voor IUI wanneer:

  1. Het sperma van mindere kwaliteit is. De zaadcellen zijn bijvoorbeeld niet ‘fit’ genoeg om de weg af te leggen naar het eitje. De IUI behandeling helpt dan omdat de zaadjes meteen in de baarmoeder worden ingebracht waardoor de weg een stuk korter is.
  2. Jullie niet zwanger kunnen worden, maar de oorzaak daarvan niet duidelijk is. Dit wordt ook wel ‘onbegrepen verminderde vruchtbaarheid’ genoemd.
  3. Het baarmoederslijmvlies de zaadcellen niet naar behoren doorlaat. Rond je vruchtbare periode verandert je baarmoederslijmvlies zodat zaadcellen makkelijker doorgang hebben. Het kan zijn dat het zaad en jouw baarmoeder niet goed kunnen samenwerken waardoor het zaad niet heel ver kan komen.

Naast IUI zijn er ook andere vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF en ICSI. Welke behandeling het beste bij jullie past zal altijd door een arts vastgesteld moeten worden.

Wat is de IUI slagingskans?

De slagingskans van een IUI behandeling is afhankelijk van de reden waarom een zwangerschap uitblijft. Daarnaast speelt de leeftijd van de vrouw ook een rol. Hoe ouder de vrouw is, hoe kleiner de kans op een bevruchting.

De kans dat je direct zwanger wordt na 1 inseminatie in ongeveer 10%. Gemiddeld zijn iets minder dan de helft van de stellen die een IUI behandeling ondergaan, zwanger na 6 inseminaties. Dit betekent dat de behandeling dus 6 maal opnieuw is uitgevoerd.

Wat zijn de IUI kosten?

Check altijd goed jouw zorgpolis of neem contact op met je zorgverzekering om te achterhalen wat er wordt vergoed. In de regel wordt een IUI behandeling vergoed door de basisverzekering als je jonger bent dan 43 jaar én je bent doorverwezen door je huisarts. Je moet alleen wel het eigen risico betalen en misschien ook de kosten voor bepaalde medicatie.

IUI ervaringen

Het kan een teleurstelling zijn als je kinderwens op de natuurlijk wijze uitblijft. Vaak geeft dit veel onzekerheid, spanningen en stress. Wat erg goed kan helpen is praten met lotgenoten of ervaringen van anderen lezen. Op de website van Freya kan je terecht voor meer informatie, steun en begrip.

Lees ook: Zwanger worden met een donor! De KID behandeling

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019