blije doos banner
Zwanger Worden

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er allemaal?

Je beste vriendin hoeft maar aan een baby te denken en is alweer in verwachting. Terwijl jij er zelf misschien al maanden of langer mee bezig bent en het maar niet lijkt te lukken. Het is moeilijk en pijnlijk. Iedereen om je heen wordt zwanger en zelf wil je ook zo graag. Natuurlijk gun je iedereen een baby, maar jezelf vooral ook. Lukt het niet op de natuurlijke manier? Er zijn verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die je zou kunnen overwegen bij verminderde vruchtbaarheid.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wanneer kom je in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling?

Je wilt zwanger worden! Houd er om te beginnen rekening mee dat dit meestal echt wel een aantal maanden duurt. Als jij en je partner al een jaar bezig zijn om zwanger te worden, dan mogen jullie naar de huisarts. Hij kan jullie doorverwijzen voor een vruchtbaarheidsonderzoek. Je kunt dan laten onderzoeken waarom een zwangerschap uitblijft.

Bij jou als vrouw wordt onderzocht of je wel een eisprong hebt en bij jouw partner wordt zijn sperma onderzocht. Ben je jonger dan 43 jaar en heeft de huisarts je doorverwezen? Dan worden eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen meestal vergoed door je zorgverzekeraar.

Ovulatietest online bestellen banner

Welke vruchtbaarheidsbehandelingen zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die kunnen helpen bij het krijgen van een kindje. Bedenk je goed dat het ondergaan van een behandeling geen garantie is op een zwangerschap. Sommige stellen blijven, hoe verdrietig ook, ongewenst kinderloos.

De behandelingen zijn vaak best heftig. Elke maand weer verdrietig zijn door een negatieve test of ongesteldheid is geen pretje. Maar maandenlang medicijnen slikken of injecties zetten is ook geen feest. Denk goed na voor je gaat beginnen aan een traject en houd ook in je achterhoofd dat het misschien niet lukt.

  1. Eiceldonatie

    Zijn er onvoldoende eicellen aanwezig in jouw eierstokken? Dit kan gebeuren als je vervroegd in de overgang bent. Bij eiceldonatie staat een donatrice haar eicellen aan je af. Deze worden bevrucht met zaadcellen van je partner (of met donorzaad). Lees hier meer over zwanger worden door eiceldonatie!

  2. Embryodonatie

    Er bestaat een kans dat jij en je partner allebei onvruchtbaar zijn. Dan is zwanger worden door embryodonatie een mogelijkheid. Het embryo wordt dan rechtstreeks ingebracht in jouw baarmoeder.




  3. ICSI (Intra-cytoplasmatische-sperma-injectie)

    Deze vruchtbaarheidsbehandeling lijkt op IVF, maar de manier van bevruchting verschilt in het lab. Bij ICSI wordt een zaadcel direct in je eicel ingebracht. Hier vind je meer informatie over ICSI.

  4. IUI (Intra-Uteriene Inseminatie)

    Dit is de meest toegepaste vruchtbaarheidsbehandeling in Nederland. Op het moment van je eisprong brengen ze voorbewerkte zaadcelen direct je baarmoeder in. Deze behandeling kun je ondergaan als je een natuurlijke cyclus hebt. Maar ook als je cyclus is gestimuleerd met hormonen. Lees meer over IUI behandeling.

  5. IVF (In-vitro Fertilisatie)

    Misschien ken je deze vruchtbaarheidsbehandeling als “reageerbuisbevruchting”. De bevruchting vindt dus plaats buiten je lichaam. Je moet hiervoor een hormoonbehandeling ondergaan zodat er meerdere eitjes rijpen. Kijk hier voor meer informatie over de IVF behandeling

  6. KID (Kunstmatige inseminatie donorzaad)

    Het sperma van je partner kan in slechte staat zijn of hij produceert helemaal geen spermacellen (azoöspermie). Dan kan je kiezen voor een spermadonor. Het donorsperma wordt met een dun buisje ingebracht in je baarmoeder tijdens je vruchtbare periode (dus vlak voor je eisprong). Meer informatie lees hier over zwanger worden met een spermadonor.

  7. MESA/PESA/TESA

    Ben je bekend met obstructieve azoöspermie? Als je partner dit heeft worden er door hem wel zaadcellen aangemaakt, maar komen ze niet naar buiten bij een zaadlozing. Bij deze behandeling worden de zaadcellen uit de bal gehaald. Met MESA en PESA gebeurt dit via de bijbal, met een micro chirurgische ingreep of een naald. Bij TESA worden de zaadcellen uit de zaadbal zelf gehaald. Hier kan je meer informatie over de MESA en PESA behandelingen lezen.

  8. Opwekken eisprong (ovulatie-inductie)

    Deze behandeling kan je ondergaan als je zwanger wilt worden met een zeer onregelmatige cyclus. Als je cyclus langer dan zes weken duurt en je hierdoor problemen hebt met je eisprong. Doordat je medicatie krijgt stimuleert dit de rijping van je eicel.

Andere manier om toch ouders te worden

Zie je een vruchtbaarheidsbehandeling niet zitten? Of heb je alles al geprobeerd en lukt het toch niet? Dan zijn er ook andere manieren om toch vader en moeder te kunnen worden. Al is het dan misschien niet biologisch. Hebben jullie al eens gedacht aan een draagmoeder?

Als het vruchtbaarheidsprobleem niet bij de man ligt kan dit een optie zijn. Je gaat niet zelf je kindje dragen, maar het kindje krijgt wel de genen van je partner. Er zijn via verschillende instanties mogelijkheden om een draagmoeder te vinden.

Maar ook een pasgeboren baby adopteren zou je kunnen overwegen. Helaas zijn er nog steeds heel veel kinderen op de wereld die geen warm huis hebben om op te groeien. Kinderen die op zoek zijn naar liefhebbende ouders. Misschien zijn ze wel op zoek naar jullie.

Als je niet op de natuurlijke manier zwanger kunt worden zijn er dus heel veel verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo kan je toch proberen om je kinderwens uit te laten komen.

Gelukkig zijn problemen met je vruchtbaarheid tegenwoordig niets meer om je voor te schamen en kan hier meestal openlijk over gesproken worden. En waarom ook niet, het zou toch iedereen gegund moeten zijn om ouders te worden? Op welke manier dan ook!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019