wishup banner
Zwanger Worden

Hoe kan je je voorbereiden op zwanger worden?

Misschien hebben jullie het er al een poosje over, een kindje. Twijfelen jullie nog een beetje? Is het gevoelsmatig nog niet het goede moment? Als jullie echt beginnen aan een baby, is het belangrijk om samen zeker te weten dat dit 100% is wat jullie willen. Maar ook het voorbereiden op zwanger worden moet niet onderschat worden. Want jullie kunnen al best wat voorbereidingen treffen voor jullie die positieve test in handen hebben.

zorgkiezer banner

De beste manier om je voor te bereiden op zwanger worden!

 1. Ga met elkaar in gesprek

  Het hoge woord is er blijkbaar uit. Jullie denken aan kinderen. Maar wie van jullie dacht er het eerst aan kinderen? Hebben jullie allebei een kinderwens? Of gaat je partner misschien een beetje mee in jouw wensen, of andersom? Heb het er met elkaar over op allerlei vlakken. Hoeveel kinderen willen jullie het liefst? En waarom willen jullie eigenlijk kinderen? Hoe zien jullie jezelf (en elkaar) als ouders en wat verwachten jullie van het ouderschap?
  Een kinderwens lijkt vaak geweldig, maar het ouderschap kan heel anders uitpakken. Vaak denken stellen dat een baby de relatie weer een boost kan geven. Maar helaas werkt dat vaak alleen maar averechts. Een baby brengt slapeloze nachten met zich mee. En van weinig slaap word je vaak geen leuker mens. Je zult er dus rekening mee moeten houden dat niet alles alleen maar leuker wordt.

 2. Nog een ‘klein’ puntje van aandacht: baby’s worden peuters, kleuters, schoolkinderen en uiteindelijk pubers. Dus je hebt het echt wel over de rest van je leven.

  de beste ovulatietest direct bestellen banner
 3. In je hoofd ben je er klaar voor, maar is je huis er ook klaar voor?

  Wonen jullie op een plek waar je een kind kunt grootbrengen? Is er ruimte in huis voor een babykamer, een box, plek om de kinderwagen neer te zetten? Ook als dit er niet is, zijn er oplossingen hoor, zo kan je met een aantal tips een hele kleine babykamer maken.

 4. Werk/financiën

  Hebben jullie de financiën op orde om een kindje alles te kunnen geven wat hij nodig heeft? Een baby kost namelijk best veel geld, alleen de spullen natuurlijk al. Maar ook de luiers, voeding, kleertjes en kinderopvang kunnen best in de papieren lopen. Kunnen jullie dat aan?

  En gaan jullie minder werken bijvoorbeeld? Of gaat jullie kindje naar de kinderopvang? Informeer ook daar vast even naar eventuele wachtlijsten. Soms moet je een baby al aanmelden voor je aan je ouders hebt verteld dat je zwanger bent.

 5. Lichamelijk

  Ben je er lichamelijk klaar voor om zwanger te worden? Als je bijvoorbeeld behoorlijk te zwaar bent, is het verstandig om eerst af te vallen. Maar wat ook belangrijk is, is de familie… komen er erfelijke ziektes voor in een van de families? Of misschien meerlingen? Lees hier meer over autosomaal recessief en erfelijkheid.

Waarom kan je je beter maar voorbereiden op de komst van een baby?

Natuurlijk worden er een heleboel baby’s ‘onvoorbereid’ geboren. En met de meeste baby’s gaat het helemaal prima, zonder dat de ouders enorme research hebben gedaan naar van alles en nog wat. Maar als je toch al weet dat er een kinderwens is, dan kan je je maar beter goed voorbereiden op zwanger worden toch?

Gezonde baby’s groeien uit gezonde zaad- en eicellen (al is dat uiteraard geen garantie). Ga dus voor je zwanger wilt worden alvast gezonder leven. Sport regelmatig, eet gezond, stop met roken en drugs (en het liefst ook met het drinken van alcohol). Begin alvast met het slikken van foliumzuur. Eigenlijk moet je alvast gaan leven alsof je zwanger bent. Zodat de eicellen die je maakt zo gezond mogelijk zijn. En ook voor je partner is gezond leven erg belangrijk, want hij levert immers ook ‘zijn deel’ voor jullie baby.

Voorbereiden op zwanger worden is iets wat nog best wel onderschat wordt. Terwijl juist veel vrouwen vanaf het moment dat het proberen om zwanger te worden van start is eigenlijk nergens anders meer mee bezig zijn. Wil je nog meer tips hoe jij je kunt voorbereiden op zwanger worden? Lees dan Lees deze checklist voor een goede voorbereiding op de zwangerschap!Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!