sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

Waarom krijg je het advies om foliumzuur te slikken tijdens de zwangerschap? Wat doet dat met jou en de baby? Kan je echt niet zonder? Móet je het slikken of kan je het ook via voeding binnenkrijgen? Rustig maar, ik vertel het je allemaal.

beste babyfoon bol.com

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine uit de vitamine B-familie. Deze club vitamines is onder andere verantwoordelijk voor een goede werking van de spijsvertering, immuunsysteem en de aanmaak en transport van bloed.
Foliumzuur noemen we ook wel Vitamine B11, en die is erg belangrijk bij algemene groeiprocessen en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van je baby’s zenuwstelsel en verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Foliumzuur waarom gebruiken we dat? Omdat het dus erg belangrijk is voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje!

Wist je dat alcohol de foliumzuuropname verstoort?

Waarom foliumzuur slikken als je zwanger bent?

Omdat we over het algemeen te weinig foliumzuur binnen krijgen. Er heerst een foliumzuur tekort. Dat komt omdat het lastig is om via natuurlijke voeding genoeg binnen te krijgen. Dat is vooral vervelend als je zwanger bent en niet alleen jezelf maar ook de baby van genoeg foliumzuur wilt voorzien.

Als je zwanger bent, kan je wel wat extra foliumzuur gebruiken. We noemen foliumzuur daarom ook wel zwangerschapsvitaminen. We slaan foliumzuur op in onze lever en die houdt dat ongeveer 5 weken voor je vast als voorraad. Je kunt dus een voorraadje opbouwen.

Bijwerkingen foliumzuur? Die zijn er niet. Alles wat je niet nodig hebt, dat plas je vanzelf weer uit.

Er wordt aangeraden om 400 milligram foliumzuur te slikken per dag!

nutricia actie banner

Foliumzuur slikken voor en na de zwangerschap?

Ook als je zwanger probeert te worden is foliumzuur slikken erg belangrijk. Minimaal 4 weken voor de bevruchting is het aan te raden om te beginnen met foliumzuur supplementen. Dat is natuurlijk niet te timen dus begin er gewoon direct mee als je gestopt bent met de pil.

Het advies van het voedingscentrum is om tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap (en de vier ervoor) foliumzuur tabletten in te nemen. Daarna is het volgens het centrum niet meer nodig.

Ik denk daar anders over en raad je aan om een vitamine B-complex te nemen. Echt, als je zwanger bent, kan je die extra vitamines goed gebruiken. Zelf slikte ik gedurende mijn gehele zwangerschap dagelijks 400 milligram foliumzuur, 1000 milligram Vitamine C en een 500 milligram Multivitamine (met het volledige vitamine B complex erin) tijdens mijn gehele zwangerschap. Alleen foliumzuur slikken doe ik nu niet meer.
Ga je borstvoeding geven? Dan zou ik het zeker doen!

Vitamine C bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam!

Groene groente bevat veel foliumzuur

In welke voeding zit foliumzuur allemaal?

Het spreekt voor zich dat je met de juiste voeding ook foliumzuur binnenkrijgt. Wil je echter de aanbevolen hoeveelheid van 400mg per dag bereiken, dan moet je wel erg veel ongezond eten. Huh? Ja dat lees je goed.

Foliumzuur zit van nature in hoge dosering vooral in lever, paté en leverworst. Dat die dierlijke vetten ongezond zijn, hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Echter voor zwangeren is lever extra slecht door het hoge Vitamine A-gehalte.

Geen goed idee dus. Eet dan liever volkorenproducten en groene groentes, dat zijn voedingsmiddelen met foliumzuur. Besef wel dat je hiervan dagelijks giga veel (6 kilo broccoli bijvoorbeeld) moet eten om 400 mg foliumzuur binnen te krijgen. En daarbij veel vezels, en veel water drinken natuurlijk!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019