sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Kruidenthee en zwangerschap

Thee lijkt erg onschuldig en gezond. Daarom drinken veel mensen dagelijks aardig wat thee. Of het nou de ouderwetse Earl grey is of een verse muntthee: thee is tegenwoordig best populair. Maar wist je dat te veel thee ook niet goed voor je is? Zeker niet wanneer je een baby in de buik hebt. Dacht je dat je met kruidenthee goed zit tijdens de zwangerschap? Ook dat is helaas niet waar. Soms gaat kruidenthee en zwangerschap niet goed samen en kan je ze beter even laten staan. Welke kruiden thee mag je tijdens zwangerschap drinken?

startersbox zwitsal banner

Waarom moet je matigen met thee?

De reden waarom zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap moeten opletten met thee is omdat thee ook cafeïne bevat. Soms wordt de cafeïne van thee ook wel theïne genoemd. Een mooi gevonden woord, maar het blijft nog steeds hetzelfde als cafeïne. Teveel van dit goedje zorgt ervoor dat je hartslag verhoogt en je wat rustelozer bent.
Ben je zwanger, dan betekent dit dat het hartje van je kindje sneller gaat kloppen en je kindje actiever is. Baby’s die actiever zijn kunnen zich moeilijker ontwikkelen. Daarnaast verhoogt het gebruik van cafeïne in het begin van de zwangerschap de kans op een miskraam, hoewel deze verhoogde kans maar heel klein is.

Vruchtenthee, kruidenthee en zwangerschap! Welke thee mag je drinken als je zwanger bent?

let op met kruidenthee en zwangerschap

Thee en zwangerschap. Wat zegt het voedingscentrum?

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te consumeren. Een kopje filterkoffie is goed voor 70 milligram cafeïne per 100 gram en groene of zwarte thee is goed voor 25 ml per 100 gram. In normaal Nederlands betekent dit 1 tot 2 kopjes filterkoffie per dag (of 1 espresso) en 3 tot 4 mokken zwarte of groene thee per dag.

Kruidenthee

In kruidenthee zit geen cafeïne, maar voordat je hiervan sloten weg gaat drinken adviseert het voedingscentrum om deze theeën wel af te wisselen met andere dranken zoals water of zuivel.

En hoe zit dat met vruchtenthee?

Vruchtenthee is eigenlijk gewoon zwarte thee, maar dan met een lekker smaakje. Hiervoor geldt dus ook het advies om niet meer dan 3 of 4 mokken per dag te drinken.

Lees ook: Helpt het drinken van kruidenthee om zwanger te worden?

davitamon mamavitaal banner

Kruidenthee en zwangerschap

In kruidenthee zit dus geen cafeïne. Eigenlijk is kruidenthee ook geen thee. Het is namelijk niet gemaakt van de theeplant, maar van een aftreksel van gedroogde planten en kruiden. Daarom is er dus geen cafeïne aanwezig, maar dat maakt niet elke kruidenthee geschikt om te drinken tijdens de zwangerschap.

Kruidenthee die je wél mag drinken zijn

 • Kamillethee (kan helpen tegen maagklachten en werkt kalmerend. Prima theetje voor het slapengaan dus).
 • Rooibosthee.
 • Rozenbottelthee.
 • Gemberthee (kan helpen tegen de ochtendmisselijkheid).
 • Framboosblad thee.
 • Brandnetelthee.
 • Heemstwortelthee.

Verboden kruidenthee tijdens zwangerschap

Niet alles wat uit de natuur komt is goed voor je gezondheid. Bepaalde kruiden of vruchten kunnen ons zelfs vergiftigen. Nu valt dat natuurlijk wel mee bij de kruiden die in thee verwerkt worden (anders kon het niet verkocht worden), maar er zijn wel bepaalde kruiden die niet goed zijn voor zwangere vrouwen. De kruidenthee die je beter niet kunt drinken tijdens je zwangerschap:

 • Zoethoutthee: max een of twee kopjes per dag, deze thee verhoogt je bloeddruk.
 • Sterrenmix: verhoogt ook de bloeddruk.
 • Anijsthee en venkelthee: bevatten bepaalde planten gifstoffen die niet goed voor je baby zijn.

Kruidenthee en zwangerschap gaan niet altijd samen. Welke thee mag je nou wel drinken?

Daarnaast is er nog bepaalde kruidenthee waarvan er geen wetenschappelijk bewijs is dat ze schade kunnen veroorzaken aan je kind of de zwangerschap, maar die velen toch afraden. Dat zijn theeën van:

 • Rozemarijn: stimuleert de doorbloeding van het onderlichaam en kan je daarom beter vermijden. Overigens is het wel prima om het door je eten te gooien.
 • Jeneverbes.
 • Pepermunt of muntthee: stimuleert de spijsvertering op dermate wijze dat je diarree kunt krijgen en last van maagzuur.
 • Aloë vera: heeft een laxerend effect en dat schijnt niet goed te zijn tijdens je zwangerschap.

Thee en zwangerschap! Je ziet dat je met sommige theesoorten toch moet oppassen als je zwanger bent.Wat zijn nog meer verboden kruiden tijdens de zwangerschap?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

3 Reacties

 1. Maud
 2. Annet
  • zo zwanger worden Redactie
vadersschapsverlof 2019