header banner hema
Vitamines en mineralen

Verboden kruiden tijdens de zwangerschap

Waarschijnlijk (of juist hopelijk) weet je wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Maar wist je ook dat er verboden kruiden tijdens de zwangerschap zijn? Of in ieder geval: kruiden die je niet te veel moet gebruiken. Welke dat zijn lees je hier in deze blog. Tevens benoemen we ook een aantal kruiden zoals oregano of kurkuma, waarvan beweerd wordt dat het verboden kruiden tijdens de zwangerschap zijn. Maar is dat wel echt zo?

hema rompers

Kruiden zwangerschap voedingscentrum

Volgens het voedingscentrum is het goed om van de volgende keukenkruiden niet te veel te gebruiken:

 • Anijs
 • Dragon
 • Venkel
 • Basilicum
 • Piment
 • Nootmuskaat
 • Kaneel
 • Sassafras
 • Dong Quai
 • Foelie
 • Peper

kurkuma tijdens zwangerschap
Verboden kruiden tijdens de zwangerschap die je beter niet kunt eten!

 1. Vermijd kruidenpreparaten

  Als je zwanger bent kunt je het beste alle kruidenpreparaten en etherische oliën van kruiden laten staan. Hier zitten geconcentreerde hoeveelheden van kruiden in die mogelijk een effect kunnen hebben op je zwangerschap. Ook al is het preparaat van een super gezonde reformzaak: toch niet nemen of eerst overleggen met je huisarts.

 2. davitamon mamavitaal banner
 3. Neem geen kalebaskalk (pimba) tijdens de zwangerschap

  Misschien heb je gezocht op middeltjes tegen je misselijkheid en kwam je kalebaskalk tegen. Dit kan inderdaad helpen, maar is niet verstandig om tijdens de zwangerschap in te nemen in welke vorm dan ook. In kalebaskalk zitten grote hoeveelheden lood en lood is schadelijk voor je kleintje. Lees hier meer informatie over ochtendmisselijkheid en tips om het aan te pakken.

 4. Vermijd de meeste superfoods

  Het is absoluut geen stomme gedachten dat je extra gezond wilt eten en daarom naar de zogenoemde ‘superfoods’ reikt. Toch kun je dat beter niet doen. In ieder geval niet de geconcentreerde of gedroogde versies.

  Deze zogenaamde supergezonde kunnen juist niet gezond zijn. Het gaat namelijk om producten waarover nog niet veel bekend is. Daarom is het beter om ze uit voorzorg niet te eten. Superfoods zijn bijvoorbeeld gojibessen. Lees hier welke superfoods tijdens de zwangerschap wel goed zijn!

 5. Oregano tijdens zwangerschap

  Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat oregano slecht is om te eten tijdens de zwangerschap. Men zegt dat oregano schadelijk kan zijn doordat het een baarmoeder stimulerende werking zou hebben. Er is nergens bewezen dat oregano een schadelijke effect heeft op de zwangerschap. Tevens staat het ook niet op de lijst van verboden kruiden tijdens de zwangerschap van het voedingscentrum. Het is daarom gewoon veilig is om te eten.

 6. Verboden kruiden tijdens de zwangerschap

 7. Kurkuma tijdens zwangerschap

  Er zijn websites die vermelden dat je beter geen kurkuma kunt eten tijdens de zwangerschap, maar ook deze uitspraken zijn niet berust op wetenschappelijk bewijs. Dus in onze ogen kan je gewoon maar beter voorzichtig zijn als je kurkuma wil gebruiken tijdens de zwangerschap!

 8. Munt tijdens zwangerschap

  Vele raden af om pepermuntthee of muntthee te drinken tijdens de zwangerschap. Munt stimuleert de spijsvertering op een bepaalde wijze waardoor je last kunt krijgen van maagzuur. En dat wil je natuurlijk niet tijdens je zwangerschap. Je kunt het voor de zekerheid vermijden, maar om eerlijk te zijn is hier geen goed bewijs voor. Vooralsnog wordt munt gewoon toegestaan door het voedingscentrum.

 9. Tijm tijdens zwangerschap

  Nog een kruid waarvan mensen denken dat het valt onder de verboden kruiden tijdens zwangerschap is tijm. Het is niet verstandig om Tijm te consumeren als het in kruidenpreparaten of ethische oliën zit. Dan is de concentratie te hoog. Zeer hoge concentraties van wilde tijm kan een baarmoeder stimulerende werking hebben. Maar dan gaat het dus om zeer grote hoeveelheden, als in een heel potje of zak met tijm eten. Gewoon als kruiden gebruiken bij avondmaaltijden kan prima.

Dit is een lijst met de meest voorkomende verboden kruiden tijdens de zwangerschap! Welke ontbreekt er nog volgens jou?

Tets anders jouw kennis eens over wat je wel en niet mag eten in onze zwangerschapsquiz!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019