“waterwipes
Vrijen

Waarom ook mannen niet altijd zin hebben in seks

Heeft je vent geen zin in seks? Het eerste wat de meeste vrouwen denken is: ligt het aan mij? Vindt hij me niet meer aantrekkelijk? Vaak is dat totaal niet het geval. Mannen schijnen namelijk ook niet altijd zin te hebben. Ook niet na enige aanmoediging. Ik ging er ook altijd vanuit dat mannen eigenlijk altijd wel zin hebben, of misschien sowieso vaker dan ik. Maar dat is dus helemaal niet het geval. Ook mannen kunnen soms geen zin hebben in seks. En juist nu je een kinderwens hebt, kan dat behoorlijk lastig zijn. Daarom in deze blog over: “Waarom ook mannen niet altijd zin hebben in seks!”

libido banner

Een ware ontdekking

Deze kennis had ik niet voordat ik aan de slag ging om kindertjes te maken. Ik had een bepaald beeld voor me over mannen en seks. Een heel stereotyperend beeld. Mannen willen altijd wel seks en vrouwen hebben vaak hoofdpijn. Dit is heel zwart wit, maar waarschijnlijk snap je wel wat ik bedoel.

Heb je ook weleens een man horen grappen: ‘Ik vind het niet erg dat we nu voor een baby gaan. Dan hebben we tenminste lekker vaak seks’. Nou ik wel. En ik heb ook verschillende mannen horen zeggen dat ze het ‘bijna jammer vonden’ dat hun vrouw meteen zwanger werd omdat ze ‘het nog wel wat vaker hadden willen proberen’. Deze uitspraak dan altijd gevolgd met aan ‘hahaha’ die bijna tenenkrommend is.

Bij ons was dat de eerste keren ook wel een beetje zo, maar deze pret hield voor mijn man heel snel op toen hij ook moest opdraven terwijl hij stress had op het werk. Of terwijl hij moe was. Want nu moest hij presteren op momenten die niet gedreven werden door lust, maar door mijn menstruatiecyclus. En dan had hij niet altijd zin op de momenten dat het moest. En soms wel op momenten dat het volgens mijn menstruatiecyclus juist niet zo nodig was.

davitamon mamavitaal banner

Toen ik dit opperde aan mijn zussen en vriendinnen kwam ik tot de ontdekking dat meer mannen hier ‘last’ van hebben. Dus die praatjes die mannen hebben over deze periode van zwanger worden, is voor hen veel minder rooskleurig dan ze heel stoer beweren.

Waarom ook mannen niet altijd zin hebben in seks? Dit heeft, net als bij vrouwen, toch bijna altijd te maken met hun geestelijke toestand! Zit je lekker in je vel of heb je juist veel stress.

Taboe voor mannen

Het schijnt een soort van taboe te zijn voor mannen om toe te geven dat ze niet altijd zin hebben in seks. En ik verbaas mezelf er nog steeds over dat mannen nooit over seks praten. In ieder geval niet inhoudelijk. Het ergste is dat mijn man ook altijd boos wordt als ik over ons seksleven praat tegen andere mensen (deze blog laat ik hem dan ook niet lezen).

En omdat (sommige) mannen er zo krampachtig over doen, praten vrouwen er ook niet zo vaak over. Totdat wij dames een keer bij elkaar zitten met een fles wijn achter de kiezen. Dan komen de ‘slaapkamer geheimen’ naar boven en kom je erachter dat er meer mannen zijn die niet altijd staan te springen om tussen de lakens te duiken. Iets om voor te schamen? Totaal niet! Want er zijn dus heel veel mannen die niet altijd zin hebben. Het valt alleen niet op omdat vrouwen doorgaans nog minder vaak zin hebben. Totdat ze kinderen willen…

man druk met werken

Redenen waarom mannen geen zin hebben in seks

Ik ben eens op onderzoek uitgegaan en het schijnt vrij ‘normaal’ te zijn dat mannen niet altijd met ‘gehesen zeilen’ het bed in duiken. Er zijn diverse redenen waarom een man geen zin heeft in seks en een kinderwens hebben is daar één van. Het schijnt dat bij veel mannen de prestaties achterblijven als seks niet alleen maar om het plezier gaat, maar een concreet doel heeft: een baby. Wat mijn man zei: ‘nu het een moetje is vind ik het wel iets minder leuk’ hebben dus meer mannen. Fijn… Andere redenen:

  1. Slaaptekort
  2. Prestatiedruk (dat hangt waarschijnlijk ook samen met de kinderwens)
  3. Bepaalde medicatie zoals kalmerende middelen of bètablokkers
  4. Tekort aan testosteron. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 10 mannen boven de 40 jaar
  5. Ruzie
  6. Je zwangere buik en de angst om je baby pijn te doen

Ik weet het, het komt zo ontzettend niet uit als je vent niet wil terwijl jij in je hoogst vruchtbare periode zit. Mega irritant. Maar hem dwingen helpt natuurlijk helemaal niet. Leg nooit te veel druk op je vent, want dat werkt bij mannen totaal averechts. Probeer het spannend en leuk te houden. Koop een mooi lingeriesetje, probeer hem te verleiden of vraag eens wat je kunt doen om het allemaal meer sexy te maken.

Durf jij nog tips te geven om je man te verleiden?

libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019