header luiers van pampers met 50% korting
Vitamines en mineralen

Vitamine B3 tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Er zijn veel verschillende soorten vitaminen en mineralen en ze hebben allemaal verschillende functies. Zeker nu je zwanger bent, wil je zo gezond mogelijk eten. Hoe zit dat met vitamine B3 tijdens de zwangerschap? Klopt het bijvoorbeeld dat vitamine B3 een miskraam kan voorkomen?

beste babyfoon bol.com

Waarom vitamine B3 tijdens de zwangerschap?

Vitamine B3 ondersteunt jouw energieniveau, maar het is ook goed voor het zenuwstelsel van jou en de baby. Bovendien is het goed voor geheugen en helpt het bij vermoeidheid, dat is helemaal fijn als je zwanger bent! Ook zorgt het voor een gezonde cholesterolspiegel.

Een andere naam voor vitamine B3 is Niacine. Het is een wateroplosbare vitamine die heel snel wordt opgenomen in het bloed. Alles wat je te veel binnenkrijgt, plas je direct weer uit.
Hoeveel vitamine B3 tijdens de zwangerschap?

Volgens het voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 tijdens de zwangerschap is ongeveer 16 microgram per dag en als je borstvoeding geeft 20 microgram.

Kan vitamine B3 tijdens de zwangerschap miskraam en geboorteafwijkingen voorkomen?

Tijdens een studie in Australië hebben wetenschappers onderzocht welke genetische mutaties, welke afwijkingen veroorzaken. Zonder teveel in detail te treden, ontdekte men dat bij een zeldzame aandoening, de VACTERL-associatie, een tekort aan NAD de mogelijke oorzaak is van het ontstaan van genetische afwijkingen. Tijdens een experiment met muizen ontdekte men dat door het toedienen van vitamine B3, het aantal afwijkingen drastisch verminderde. Vitamine B3 kan in het lichaam worden omgezet in NAD.

Echter het ontstaan van een miskraam kan meerdere oorzaken hebben en de oorzaak hoeft niet deze zeldzame aandoening te zijn.
De conclusie dat vitamine B3 tijdens de zwangerschap miskraam en geboorteafwijkingen kan voorkomen, is dan ook onjuist! Het geeft zwangere vrouwen een verkeerd gevoel van zekerheid, dat door extra vitamine B3 te slikken ze geen miskraam krijgen.

In 2022 is men begonnen met het onderzoeken van zwangere vrouwen om te meten wat de NAD en vitamine B3 waardes zijn. Zo hopen ze zwangere vrouwen op te sporen die een grotere kans hebben op een miskraam.
(Bron: onderzoek 2017 ; Nieuw onderzoek 2022)

kleertjes sale 70

Waar leidt een tekort toe?

Als je te weinig vitamine B3 binnenkrijgt, kunnen er veranderingen ontstaan in jouw huid, zo kan je uitslag krijgen en ontstekingen. Ook kan je vermoeid worden en last krijgen van de mond, tong en darmen. Zelfs een ruwe huid kan ontstaan door een tekort aan vitamine B3, dit noemen we pellegra. In hele ernstige gevallen kunnen er zelfs bewustzijnsstoornissen of dementie ontstaan.

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine B3?

Vlees, vis, gevogelte, zaden, noten, graanproducten. Jouw lichaam kan zelf ook vitamine B3 aanmaken uit producten als zuivel en eieren. Je lichaam haalt tryptofaan uit zuivel en eieren, dit is een bouwsteen van proteïne die je lichaam helpt om vitamine B3 aan te maken.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019