sale kleertjes header
Zwanger Worden

Zwanger worden na het stoppen met de pil!

Op het moment dat je zwanger wilt worden moet je uiteraard stoppen met anticonceptie zoals de pil. De pil bevat namelijk hormonen die ervoor zorgen dat je geen eisprong hebt. Nadat je gestopt bent wil je natuurlijk zo snel mogelijk in verwachting zijn. Maar hoe lang duurt het als je zwanger wilt worden na het stoppen met de pil? Nadat je deze blog hebt gelezen weet je wanneer je lichaam er weer helemaal klaar voor is!

conceive plus discreet online bestellen banner

Hoe werkt de pil?

De pil is een hormonaal anticonceptiemiddel en bevat de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen beïnvloeden je hormoonspiegel. Ze zorgen ervoor dat je eisprong wordt geblokkeerd. Mocht er desondanks toch een eisprong zijn en mocht deze bevrucht raken, dan zorgen de hormonen ervoor dat het eitje niet kan innestelen en je dus alsnog niet zwanger wordt.

Wanneer je stopt met de pil moeten je hormonen eerst weer in balans komen zodat je weer een eisprong hebt en het eitje kan innestelen. Dit betekent overigens niet dat de pil je vruchtbaarheid beïnvloed. Nadat je bent gestopt ben je net zo vruchtbaar als voor de pil. Snel zwanger worden na het stoppen met de pil hoeft dan ook geen probleem te zijn!

Wat is het beste moment om te stoppen met de pil?

In principe kan je op elk moment stoppen met de pil als je zwanger wilt worden, dus ook halverwege je strip. Maar dit betekent niet dat je dan sneller vruchtbaar bent. Het beste moment om te stoppen met de pil is wanneer je jouw strip hebt afgemaakt.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Wanneer wordt je weer ongesteld?

Als je netjes bent gestopt op het moment dat je strip op was, verlies je eerst onttrekkingsbloed. Dit lijkt op een menstruatie, maar het duurt minder lang en is minder hevig. Hierna gaan je hormonen weer geleidelijk aan in balans komen en komt je natuurlijke menstruatiecyclus weer op gang.

Wanneer je eerste natuurlijke menstruatie weer begint is lastig te zeggen. Sommige vrouwen worden na een paar weken weer ongesteld na stoppen pil, maar andere moeten maanden, tot wel een jaar wachten. Zodra je een normale menstruatie na het stoppen met de pil hebt gehad, weet je zeker dat je weer een eisprong hebt en zwanger worden na de pil mogelijk is. Maar wees niet getreurd, het kan voorkomen dat je al eerder in verwachting raakt. Je eisprong is namelijk 2 weken voor de eerste dag van je menstruatie.
Wil je niet gelijk zwanger worden na het stoppen met de pil, dan zal je een andere vorm van anticonceptie moeten gebruiken zoals bijvoorbeeld condooms.
Wanneer zwanger worden na stoppen met pil

Wanneer kan je zwanger worden na het stoppen met de pil?

Zwanger worden na het stoppen met de pil hangt dus samen met je menstruatiecyclus. Deze cyclus geeft aan wanneer je eisprong is. Om die reden raden artsen aan om pas te beginnen met de inspanningen om zwanger te worden nadat je jouw eerste menstruatie hebt gehad. Ben je al snel weer ongesteld, dan ben je ook vruchtbaar.

Duurt het langer, dan moet je helaas nog even geduld hebben. Het is van tevoren niet aan te geven wanneer jouw cyclus weer op gang komt. Gemiddeld duurt het ongeveer 1 tot 3 maanden na de pilstop, maar pin ons hier niet op vast. Het verschilt namelijk heel erg per vrouw. Dit betekent overigens niet dat je moet wachten. Jullie kunnen het natuurlijk gewoon proberen. Niet geschoten is immers altijd mis.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews en geen gedoe meer met een licht streepje of niet. Deze test geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent!

Niet ongesteld na stoppen met de pil

Blijft je normale menstruatie tergend lang uit dan kan dit twee dingen betekenen: of je bent zwanger (doe een zwangerschapstest!) of je cyclus is nog niet op gang te komen. Je hebt dus nog geen eisprong gehad.

Het komt regelmatig voor dat het lichaam een jaar de tijd neemt om weer naar behoren te ‘draaien’.

Ben je (helaas) nog niet zwanger na de pilstop en ben je nog niet ongesteld geweest, maar wel al een jaar gestopt met de pil? Neem dan contact op met je huisarts.

Tips om zwanger te worden na de pil!

Als laatste nog een paar tips om zo snel mogelijk zwanger te worden na het stoppen met de pil:

  • Stop aan het einde van de strip.
  • Wacht je eerste normale menstruatie af.
  • Achterhaal wanneer je eisprong is.
  • Weet je jouw eisprong, duik dan tussen de lakens een aantal dagen voor je eisprong, op de dag van je eisprong en de dag erna.
  • Stop met roken, het drinken van alcohol en eet gezond.
  • Begin meteen nadat je bent gestopt met de pil met het innemen van foliumzuur

tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019