prenatalbanner sale
Zwanger Worden

Vraag van Roos: Kan je intensief sporten tijdens innesteling?

Kun je intensief sporten tijdens innesteling? Helaas ben ik nog steeds bezig om een klein wondertje in mijn baarmoeder te laten groeien. Het lijkt een eeuwigheid, maar uiteindelijk zijn mijn man en ik pas 2 maanden bezig. I know: shame on me dat ik er zo over zeur. Twee maanden is helemaal niets.

conceive plus discreet online bestellen banner

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik nu langzaamaan op het punt kom dat ik niets, maar dan ook werkelijk níéts aan het toeval wil overlaten. Van de kwaliteit van mijn eitjes, tot de kwaliteit van het zaad, de bevruchting en de innesteling. Als ik iets kan doen om dit beter te laten verlopen, dan ben ik van plan dat te doen.

Uiteraard wel stap voor stap, want ik heb nog een paar dingen op mijn to do lijst staan waar ik van wil genieten voordat ik zwanger ben. Je moet wel keuzes maken natuurlijk.
Steeds meer vragen

Als je intensief met iets bezig bent en je iets heeeeeeel graag wilt, dan wil je het goed doen. Perfect doen. In ieder geval: dat heb ik wel. Ik raffel soms wel eens dingen af, maar als ik ergens mijn zinnen op heb gezet dan gaat alles daarvoor aan de kant.

Maar op het moment dat het belangrijk wordt, op het moment dat alles gaat tellen. Dan ga je aan alles twijfelen. Als ik nu aan je vraag of je echt 100% zeker weet dat je auto wel op slot staat omdat hij anders nu per direct gejat wordt. Dan ga je toch voor de zekerheid even checken? Want in één keer weet je het niet meer zo zeker.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Nou zo werkt dat ook met zwanger worden. Al moet ik nu eigenlijk wel toegeven dat de vergelijking niet helemaal optimaal was. Een paar weken geleden kwam bij mij in één keer de vraag naar boven: ‘Wat is nou de eerste dag van mijn menstruatie?’ want zelfs daar begon ik aan te twijfelen. Daarop weet ik het antwoord.

Maar nu heb ik weer een nieuwe vraag:

Op het moment dat de mogelijke innesteling van het eitje plaatsvindt, is het dan wel handig om intensieve intervaltrainingen te doen waarbij je als een gek staat te springen en te rennen?

Ik ging op onderzoek uit.

Zal ik rustig aan doen? Of intensief zoals mijn man Bas!

rustig of intensief sporten tijdens innesteling

Zwaar sporten tijdens de innesteling. Handig of niet?

Even voor de duidelijkheid: een innesteling is het moment dat je bevruchte eitje zich gaat innestelen (lees: hechten) in de baarmoeder. Als de innesteling compleet is ben je zwanger. Ik heb wel eens gelezen dat het bevruchte eitje, voordat deze een plekje zoekt om in te nestelen, een beetje ‘rondhangt’ in de baarmoeder. Na een tijdje denkt dat bevruchte eitje ‘goh laat ik me maar eens gaan innestelen’. Dan boort het een soort van gat in je baarmoederslijmvlies om daar (hopelijk) de volgende 9 maanden te vertoeven.

Intensief sporten tijdens innesteling kan geen kwaad volgens de medische wetenschap

Maar stel nou dat juist op het moment dat het bevruchte eitje (ook wel zygote genoemd) zich wil innestelen, jij als een malle op een neer staat te springen? Misschien denkt je eitje wel: ‘ja toedels, hier heb ik geen zin in’ en laat het zich weer uitdrijven. Gevolg: geen zwangerschap. Dat wil je toch niet?

Vandaag ging ik op zoek naar het antwoord. Ook dit keer kwam ik erachter dat ik zeker niet de enige vrouw ben die zichzelf dit afvraagt. Altijd fijn om te weten, anders denk je toch een beetje dat je een malloot bent.

Waar ik overigens ook achter kwam, tot mijn grote frustratie, is dat er geen duidelijk antwoord te vinden is op het internet! In ieder geval niet op de eerste 2 pagina’s van Google. De meeste mensen zeiden dat het echt geen kwaad kon om te sporten, maar er waren ook een paar websites die adviseerde om het intensieve sporten even te laten in de periode van je innesteling. Heel verwarrend.

Dus wat doe je dan? Inderdaad: je pappie bellen. In mijn geval misschien wel logisch aangezien mijn vader huisarts is. Dat ik het niet meteen aan hem heb gevraagd weet ik zelf trouwens ook niet.

Je baarmoeder is geen tennisbal!

Het antwoord van mijn vader was, heel diplomatiek, het volgende:

‘Er is geen bewijs dat intensief sporten de innesteling in de weg staat’.

Op mijn vraag of hij dan nu even met zekerheid kon zeggen dat ik gewoon kon sporten zei hij: ‘In de wetenschap is niets zeker’. Lekker dan… Wat mij wel hielp om het beter te begrijpen was: je baarmoeder is niet een soort van holle tennisbal.

Het is dus niet zo dat je eitje een beetje aan het rondzweven is in een ronde bal en door het springen alle kanten op vliegt. Je baarmoeder is maar een hele smalle tunnel waar bijna geen ruimte is om rond te stuiteren. Je eitje blijft dus echt wel op de juiste plek als dat nodig is.

Dus sporten kan wel, maar als je jezelf er niet fijn bij voelt, dan doe je het toch een paar dagen rustig aan. Uiteindelijk wordt je baarmoeder overigens wel een tennisbal. En daarna een sinaasappel om vervolgen het formaat van een watermeloen aan te nemen.
Maar goed: dan ben je tenminste wel zwanger…Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

2 Reacties

  1. Nathalie
    • roos zozwanger Roos
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!