sale kleertjes header
Vruchtbaarheid

Alles over de vruchtbaarheid van de man!

Vanaf welke leeftijd is een man vruchtbaar?

Vanaf dat een jongen in de puberteit raakt maakt zijn lichaam continu zaadcellen aan. In tegenstelling tot vrouwen is de vruchtbaarheid van de man niet afhankelijk van het tijdstip van de maand. Dagelijks worden er vele miljoenen zaadcellen door het lichaam van de man geproduceerd. Toch is dit geen garantie dat je makkelijk zwanger kunt worden, want er zijn veel factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid van jouw man.

blije doos banner

Vruchtbaarheid man testen

Als het maar niet lukt om zwanger te raken binnen een jaar dan wordt geadviseerd om een huisarts te bezoeken. Uit onderzoek is gebleken dat het in 1 op de 3 gevallen aan de vruchtbaarheid van de man ligt. Via de huisarts kan je het sperma laten onderzoeken en aan de hand van een vragenlijst kan worden gekeken wat de oorzaak van de onvruchtbaarheid zou kunnen zijn. De huisarts kan dan de vervolgstappen bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is.
Zo wordt er gekeken of er sprake is van onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid van de man.
vruchtbaarheid man testen

De zaadcellen van de man

De zaadcellen die geproduceerd zijn worden opgeslagen in de bijbal waar ze een afstand van zes meter moeten afleggen richting de zaadleiders. Het overbruggen van deze afstand duurt enkele dagen en is nodig om de zaadcellen voldoende beweeglijk te maken. Zo moet hun staart goed kunnen zwiepen, want anders zwemmen ze alleen maar in rondjes en komen ze nooit in de eileiders van de vrouw terecht.

Eenmaal bij de zaadleider aangekomen wachten de rijpe zaadcellen rustig af totdat ze aan de slag mogen. In de zaadleider wacht een grote hoeveelheid zaadcellen op een ejaculatie.

Ovulatietest online bestellen banner

Pas na ongeveer 30 (!) ejaculaties is de hele zaadleider leeg.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je te veel vrijt en er dan geen zaadcellen meer aanwezig zijn voor een bevruchting.

Bij de zaadlozing worden de zaadcellen vermengd met vloeistof dat het sperma is. Dit sperma bevat meer dan 22 verschillende stoffen waaronder fructose, verschillende vitaminen, mineralen en vetzuren. Sperma wordt uitgestoten als een kleverige, gestolde massa dat na ongeveer 10 minuten vloeibaar wordt. Dit is een bescherming tegen het vrij zure milieu in de vagina van de vrouw.

Na de zaadlozing moet het sperma van de man zo’n 10 tot 12 cm afleggen om bij de eicel te komen, mits er een eicel is natuurlijk. Anders is het afhankelijk van hoe lang een zaadcel overleeft in het lichaam van de vrouw. De kans op een succesvolle bevruchting wordt onder andere bepaald door, de zuurgraad van het sperma, de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit van de zaadcellen. Lees hier meer weetjes over sperma van de man.
vruchtbaarheid van de man bepalen

Factoren die een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de man

Jouw levensstijl of medische geschiedenis is van invloed op de kwaliteit van je zaad en dus op jouw vruchtbaarheid. Onderstaande factoren hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van de man.

 • Roken van tabak of soft drugs.
 • Drie of meer alcoholische dranken per dag drinken.
 • Het gebruik van illegale drugs.
 • Gebruik van anabole steroïden.
 • Slikken van bepaalde medicijnen, zoals testosteron vervangingstherapie of geneesmiddelen voor de behandeling van artritis, hoge bloeddruk, depressie, kanker, infectie, of spijsverteringsstoornis.
 • Een chronische ziekte, zoals diabetes, kanker, en vaataandoeningen.
 • Slechte voeding.
 • Aanzienlijk overgewicht.
 • Blootgesteld zijn aan giftige stoffen, zoals pesticiden of lood.
 • Je had als kind één of twee niet ingedaalde testikels.
 • Een hernia in de lies.
 • Je hebt een seksueel overdraagbare aandoening gehad, zoals chlamydia of gonorroe.

Als een of meerdere op jou van toepassing zijn, vertel het tegen je huisarts. Dan kan je samen een plan maken om jouw mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren en zo de kans op een zwangerschap te vergroten!

Lees ook: 7 tips om zwanger te worden voor de man!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019