header luiers van pampers met 50% korting
Vruchtbaarheid

MESA en PESA behandeling bij verminderde vruchtbaarheid man

Wanneer een man wel zaadcellen aanmaakt, maar deze om één of andere reden niet in de zaadlozing zitten na het klaarkomen, dan kan een MESA of PESA behandeling helpen. Tijdens de behandeling verzamelt men het zaad uit de bal en vervolgens wordt het eitje bevrucht middels een IVF behandeling. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking en hoe verloopt de behandeling?

davitamon mamavitaal banner

Wat houdt een MESA en PESA behandeling in?

Men zal kiezen voor een MESA of PESA behandeling als er zaadproblemen zijn bij de man. Deze aandoening heet azoöspermie en houdt in dat er wel zaadcellen worden aangemaakt, maar deze niet naar buiten komen bij het klaarkomen. De oorzaak is vaak een afsluiting in de bijballen of zaadleiders of doordat de zaadbal geen volwassen zaadcellen kan aanmaken.
Via een MESA of een PESA behandeling zorgt een arts ervoor dat er toch zaadcellen beschikbaar zijn voor de bevruchting:

  • MESA

    MESA staat voor Micro-chirurgische Epididymale Sperma Aspiratie. Het is een operatieve ingreep waarbij een chirurg de balzak opent en zaadcellen uit de bijbal opzuigt. De patiënt gaat onder gehele narcose of krijgt een ruggenprik.

  • PESA

    PESA staat voor Percutane Epididymale Sperma Aspiratie. Hierbij steekt de arts met een holle naald in de bijbal en zuigt vervolgens de zaadcellen op. De patiënt krijgt alleen een plaatselijke verdoving.

Na de behandeling onderzoekt men de zaadcellen in het laboratorium op kwaliteit. De beste zaadcellen zal men vervolgens selecteren en samenbrengen met een eicel. Hopelijk vindt er dan een bevruchting plaats. Het embryo dat dan ontstaat plaatst men terug in de vrouw. Dit heet een IVF-behandeling. Het is ook mogelijk dat de bevruchting middels ICSI plaatsvindt.

libido banner

Wanneer kom je in aanmerking voor een PESA behandeling?

Mannen komen in aanmerking voor deze behandeling als er bij de zaadlozing van de man geen zaadcellen aanwezig zijn, maar het lichaam maakt wel zaadcellen aan.

Als mannen vervolgens een normale hormoonproductie hebben, geen geslachtsziekten en geen afwijkende bloeduitslagen kan men met een MESA of PESA behandeling starten. Uiteraard is het ook belangrijk dat de vrouw in goede gezondheid is voor de IVF of ICSI behandeling.

Oorzaak azoöspermie

Azoöspermie heeft eigenlijk twee oorzaken:

  1. Het lichaam maakt wel zaadcellen aan maar door een afsluiting in de afvoerwegen (vaak in de zaadleiders of bijballen) kunnen de zaadcellen er niet uit. De afsluiting van de afvoerwegen kan het gevolg zijn van een ontsteking of het komt door een eerdere operatie.

    De meeste mannen die een MESA of PESA behandeling moeten ondergaan doen dit omdat een hersteloperatie na een sterilisatie in het verleden, niet is gelukt.

  2. De zaadbal kan geen volwassen zaadcellen aanmaken.

Het is ook mogelijk dat azoöspermie is veroorzaakt door een erfelijke afwijking. Mannen die een verhoogde kans hierop hebben (bijvoorbeeld omdat hun vader het ook had) krijgen eerst een erfelijkheidsonderzoek. Wanneer er erfelijke afwijkingen zijn gevonden, zal men bespreken of verder onderzoek nodig is. De arts zal zeker willen weten of de erfelijke afwijking geen gevolg gaat hebben voor het kind.

Lees ook: Alles over de vruchtbaarheid van de man!

Wordt een MESA of PESA behandeling vergoed?

De eerste drie IVF-behandelingen vergoed jouw basisverzekering. Dit geldt ook voor de IVF-behandelingen die na een MESA, PESA of TESE behandeling worden gedaan. Je betaalt wel eerst het eigen risico. Als je meer behandelingen nodig hebt dan 3, dan kan je jezelf aanvullend verzekeren om het (gedeeltelijk) vergoed te krijgen. Kijk hiervoor goed naar de voorwaarden van je zorgverzekeraar.

Ervaringen met een PESA behandeling

De zwangerschapskansen bij een MESA of PESA behandeling zijn ongeveer 20 tot 25% per behandeling. Wil je graag in contact komen met andere stellen die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben moeten ondergaan? Kijk dan eens op de website van Freya en deel de ervaringen van een PESA behandeling met lotgenoten.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019