Als jullie proberen zwanger te worden en het lukt niet meteen, raak dan niet in paniek. Het is dan belangrijk om de balans op te maken. Als je de factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden weet, dan kunnen jullie daar rekening mee houden en er vaak wat aan doen. Soms is het een kwestie van je levensstijl aanpassen waardoor je vruchtbaarheid toeneemt. Zo simpel kan het zijn!
9 Factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden!
Aan sommige oorzaken kan je niets doen behalve weten dat ze invloed hebben op jullie vruchtbaarheid. Maar andere factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden daar heb je wel invloed op. Belangrijk is, als je inzicht wilt krijgen in jullie vruchtbaarheid, om ze allemaal langs te lopen.
In willekeurige volgorde zie je de factoren en oorzaken staan die de kans op een zwangerschap beïnvloeden.
-
Verband tussen de vruchtbaarheid en gewicht
Ook jullie gewicht speelt een rol in de vruchtbaarheid. Als een vrouw meer dan 10% ondergewicht heeft dan komt de hormoonproductie in het gedrang. Overgewicht en moeite met afvallen kan een teken zijn van een schildklierprobleem. In beide gevallen is het raadzaam om naar de huisarts te gaan.
Bij mannen komt de hormoonproductie in het gedrang als zijn ondergewicht meer dan 20% bedraagt. En ook overgewicht bij de man kan te maken hebben met aandoeningen die de vruchtbaarheid van de man kunnen beïnvloeden zoals bijvoorbeeld suikerziekte.
Bereken hier of jullie gewicht in orde is. -
De factor leeftijd heeft invloed op de vruchtbaarheid!
Een van de bekendste factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden, is jullie leeftijd. Hoe ouder jullie zijn, hoe minder vruchtbaar jullie zijn. Een vrouw van boven de 35 jaar moet er dus rekening mee houden dat als zij langer bezig is dan 6 maanden om zwanger te raken, dan wordt het tijd om naar de huisarts te gaan. Langer wachten kan eventuele vruchtbaarheidsproblemen vergroten.
De leeftijd waarop de vruchtbaarheid van de man vermindert, is meestal pas nadat hij de leeftijd van 50 jaar is gepasseerd 😉
-
Eisprong en menstruatie
Bij een onregelmatige of afwezige cyclus is het lastig te zeggen of en wanneer er een eisprong plaatsvindt. Het komt vaak voor dat er geen eisprong plaatsvindt als je cyclus erg lang is.
Ook een te korte cyclus kan reden zijn tot zorg. Het kan dan namelijk zijn dat de luteale fase te kort is, dit is de tijd tussen de ovulatie en de menstruatie. Hierdoor heeft een eventueel bevruchte eicel geen tijd om zich in te nestelen, want de menstruatie is dan alweer op gang gekomen.
Als je een vrij lange of juist een korte cyclus hebt is het aan te raden om met behulp van temperatuur meten of ovulatietesten te bepalen of er een eisprong plaatsvindt en op welk moment.
-
Glijmiddel en seksuele achtergrond
Om een goede kans op een zwangerschap te hebben zullen jullie regelmatig moeten vrijen. Minstens twee keer per week of op de juiste vruchtbare dagen. Als geslachtsgemeenschap bij de vrouw pijn doet kan er sprake zijn van een probleem zoals endometriose. Hierbij bevindt het baarmoederslijmvlies zich dan buiten de baarmoederholte.
Als je een glijmiddel gebruikt bij het vrijen dan is er grote kans dat de zaadcellen de baarmoederhals moeilijker kunnen bereiken. Gebruik uitsluitend een glijmiddel zonder zaaddodend middel, zoals Conceive Plus van het merk Sasmar.
Daarnaast is het verstandig, als jullie meerdere seksuele partners hebben gehad, een test te laten doen bij de huisarts op SOA’s. Dit kan door middel van een uitstrijkje of een bloedafname.
-
Voorbehoedsmiddelen en vruchtbaarheid
Het gebruik van voorbehoedsmiddelen in het verleden kan de vruchtbaarheid van de vrouw beïnvloeden. Jarenlang gebruik van de pil kan ervoor zorgen dat de hormoonhuishouding verstoord is en dat daardoor de cyclus moeilijk op gang komt.
Het gebruik van het koperspiraaltje kan in verband gebracht worden met een ontsteking in de bekken (PID). Dit beïnvloedt ook je kansen op zwangerschap.Vaak wordt het advies gegeven om na het stoppen met de voorbehoedsmiddelen zoals de pil te wachten tot de cyclus weer regelmatige vormen aanneemt. Echter hier is geen medische noodzaak voor. De echte reden die hier achter zit is dat mocht je zwanger raken, de datum van conceptie lastiger te bepalen is.
-
Algehele lichamelijke conditie is een factor die de vruchtbaarheid beïnvloedt
Roken, drugs en alcohol hebben een grote invloed op de vruchtbaarheid. Ook op de vruchtbaarheid van de man. Stress, overmatig sporten (meer dan twee keer per week intensief trainen), te weinig bewegen en te weinig slaap hebben een negatieve invloed op jullie vruchtbaarheid.
Voor de zaadproductie is het van belang dat de man niet te strakke (onder)broeken draagt en te lang blijft zitten in de sauna of het stoombad. Lees hier meer tips om de vruchtbaarheid van je man te verbeteren.
-
Eerdere operaties, ziektes en aandoeningen
Operaties aan schildklieren of hypofyse bij de vrouw kunnen de vruchtbaarheid schaden. Ook bloedarmoede, gynaecologische ingrepen, kanker en medicatie kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Daarnaast moeten jullie er zeker van zijn dat de vrouw immuun is voor rode hond. Je dokter kan je daar meer over vertellen.
Bij de man zijn aandoeningen zoals een spatader breuk in de balzak, niet ingedaalde zaadballen, de bof, liesbreuk, schade door ongeval, ernstige ziekte en operaties van invloed op zijn vruchtbaarheid. Als jullie je zorgen maken, neem dan contact op met de huisarts.
-
Familie achtergrond
Dit is een van de factoren die de vruchtbaarheid kan beïnvloeden waar je weinig aan kan doen. Als in jullie familie vruchtbaarheidsproblemen voorkomen dan kan het zijn dat jullie daar ook last van hebben. Vraag je ouders, broers en zussen naar hun ervaringen. Dit bereid jullie voor op eventuele vruchtbaarheidsproblemen. Dit is een reden om eerder naar de huisarts te gaan dan na de gebruikelijke 12 maanden proberen.
-
Een vorige zwangerschap
Een vorige zwangerschap vertelt je iets heel belangrijks, namelijk dat je zwanger kunt raken. Grote kans dat het ook nog wel een tweede keer lukt. Miskramen daarentegen kunnen zich ook herhalen. Een geschiedenis met meer dan twee miskramen is reden genoeg om contact op te nemen met je arts of gynaecoloog!
Als zwanger worden niet gelijk lukt, kijk dan ook eens naar jullie voeding. Want ook met voeding kan je jullie vruchtbaarheid verhogen!
En zo zijn er nog meer factoren die vruchtbaarheid beïnvloeden maar dat zou te ver voeren voor dit artikel. Wil je zwanger worden en lukt dit niet? Ons beste advies? Bespreek het altijd met je huisarts en blijf er niet mee rondlopen! Lees hier meer over hoe lang het gemiddeld duurt voordat je zwanger wordt en hoe je de vruchtbaarheid van de vrouw verbetert.