luieraanbiedingen header
Baby

Tips voor de babykamer

Als je halverwege de zwangerschap bent dan wordt het hoog tijd om na te denken over de babykamer. Met onze tips voor de babykamer krijgt jouw baby een eigen plek in huis. Natuurlijk hangt dit af van jullie woonsituatie en van wat jullie belangrijk vinden.

baby kleertjes banner

Inrichting babykamer ideeën

Misschien wil je wel graag dat de baby bij jullie op de kamer slaapt of juist niet. Misschien moet er eerst een rommelkamer leeg geruimd worden of, nog ingrijpender, moet er eerst verhuisd of verbouwd worden voordat jullie baby een babykamer kan krijgen.
Babykamer inrichten! Praktische tips

Als jullie een ruimte hebben gevonden dan moet er nagedacht worden over de babykamer inrichting en indeling. Gaan jullie de muren verven, behangen of blijven ze zoals ze zijn? Welke gordijnen, meubels en vloerbedekking? Wat is handiger, een wieg en daarna pas een ledikantje of meteen een ledikant?

Kopen jullie een babykamer in één geheel of zoeken jullie zelf wat meubeltjes bij elkaar of gaan jullie tweedehands meubels een nieuw uiterlijk geven? En die wieg waar jij zelf nog in gelegen hebt, wordt die gebruikt of is hij echt niet handig?

Keuzes waar je rustig de tijd voor moet nemen maar met onze tips voor de babykamer helpen we je op weg. Je hebt overigens wel even de tijd als je net zwanger bent. Je hoeft de babykamer pas af te hebben als je meer dan 30 weken zwanger bent.

banner vitamine-D kind

Tips voor de babykamer

  1. Als je het geslacht van de baby niet weet, kies dan voor een kleur waar je goed mee kan combineren. Zo kan je in een zandkleurige kamer heel makkelijk blauwe of roze accessoires plaatsen waardoor het toch een echte meiden- of jongenskamer kan worden.
  2. Als je een complete babykamer wil uitzoeken, moet je er rekening mee houden dat er vaak wel 10 weken levertijd op zit. Wees er dus snel bij.
  3. Je kan veel spullen aanschaffen, maar wat heb je nou echt nodig voor je baby? Een ledikantje of wiegje, een commode, en een stoel voor als je gaat voeden. Je hebt vaak de neiging om te veel en te dure spullen te kopen. Lees hier meer over een budget babyuitzet lijst voor minder dan €1000
  4. Een paar lege fotolijstjes aan de muur in vrolijke kleuren zijn erg handig. Denk bijvoorbeeld aan het geboortekaartje dat je erin kan doen of de eerste paar foto’s.
  5. Een muursticker of fotobehang is ook erg leuk!
  6. Op de vloer kunnen jullie het beste kiezen voor een glad oppervlak zoals laminaat, vinyl of een linoleum vloer. Dit is beter schoon te houden en houdt veel minder huismijt vast, waardoor de risico’s van luchtwegproblemen minder worden.
  7. Zorg ervoor dat de babykamer goed donker te maken is. Dat kan door blinderende gordijnen op te hangen of door achter de gordijnen een rolgordijntje te hangen. In het begin is het nog niet zo belangrijk want hele kleine baby’s slapen toch wel, maar als je kindje iets ouder wordt, vanaf een maand of 4, dan is de wereld wel erg interessant als het licht genoeg is om rond te kijken.
  8. Zorg dat je de kamer goed kan luchten. Ventilatie is erg belangrijk want frisse lucht is veel gezonder. Lees hier meer over de lucht kwaliteit op de babykamer.

Wil je jouw baby op een andere manier laten slapen? Lees dan eens de blog over een baby buiten laten slapen!
Creatieve ideeën babykamer

Op Pinterest zijn veel creatieve ideeën te vinden voor het inrichten van een babykamer, soms wil je net even iets anders en dan kun je zeker inspiratie opdoen op dit social medium.

Babykamer ideeën neutraal

Wanneer je last hebt van een huilbaby is het verstandig om juist te kijken of je niet te veel babykamer accessoires en drukke kleuren hebt gebruikt en jouw baby overprikkeld wordt.

Een neutrale kamer is bovendien handig wanneer de wens er is om meerdere kinderen te krijgen, op deze manier kan de babykamer prima nogmaals gebruikt worden ongeacht het geslacht van jullie kinderen.

Heb je zelf tips voor de babykamer die hier nog niet bij staan? Zet ze hieronder in de reacties en dan plaatsen we ze in dit artikel. Je helpt er andere vrouwen mee die net zwanger zijn.aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019