sale kleertjes header
Baby

Huilbaby? Zo ga je er mee om!

Het kan iedereen overkomen: een huilbaby! In Nederland heeft ongeveer 15% van alle baby’s extreme huilbuien. Ik geef je tips die kunnen helpen om de huilbaby te kalmeren en hoe je ermee om kunt gaan!

baby kleertjes banner

Onthoud! Een huilbaby is tijdelijk!

Over het algemeen zijn er geen duidelijke oorzaken bekend, je kunt er dus niets aan doen! Het laatste wat je moet doen is twijfelen aan jezelf. En daarnaast is het belangrijk dat je jezelf er dagelijks aan herinnert dat het over gaat.

Ook al lijkt het misschien een eeuwigheid te duren en is elke dag weer een eindeloze strijd: ook deze periode gaat voorbij. Houd vol en blijf ook van je kindje houden. Later kan je er misschien zelfs een grapje over maken als je kind volwassen is geworden!
Tips om het huilen van de baby te verminderen

Onderstaande tips kunnen helpen om het huilen van de baby te verminderen. Deze tips helpen overigens bij alle baby’s.

 1. Probeer eerst te achterhalen of er medische oorzaken zijn

  Achter het huilen zitten soms medische oorzaken zoals reflux, darmkrampjes, of bijvoorbeeld spruw. Ga dus eerst met je baby naar de huisarts.

 2. Draagzak

  Loop veel rond met je baby in een draagzak. Het huidcontact en het wiegen kan kalmerend werken. Lees hier meer tips over de draagzak

 3. Autorijden

  Ga een stukje autorijden met je baby.

 4. Probeer een elektrische schommelstoel of wipstoel

  Deze schommel beweegt automatisch en maakt een rustgevend geluid.

 5. banner vitamine-D kind
 6. Neem de baby mee in bad

  De warmte van het water werkt kalmerend voor je baby en voor jou. Dit werkt ook goed als je baby last heeft van darmkrampjes.

 7. Wieg je baby zachtjes heen en weer met het buikje op je onderarm

  Of probeer de techniek van Dr. Harvey Karp of deze techniek van een Amerikaanse arts om het het huilen van de baby te stoppen.

 8. Ga veel met je baby wandelen

  De buitenlucht kan goed doen, niet alleen voor de baby maar ook voor jou. Lees hier meer over waarom wandelen na de bevalling goed is om te doen.

 9. Breng rust en regelmaat in het patroon van je baby

  Geef dus elke dag op dezelfde tijden eten, breng jouw baby op een bepaald tijdstip naar bed en kies een moment voor een badje. Houd dit schema aan ondanks het feit dat jouw baby niet mee werkt. Rust en regelmaat bij een baby is erg belangrijk!

oorzaak huilbaby behandeling

Inbakeren als middel bij een huilbaby

Wat erg goed kan helpen bij een huilbaby is de baby inbakeren. Hierbij wikkel je jouw baby helemaal in met een grote doek waardoor de baby minder kan bewegen. Op die manier is jouw baby minder afgeleid en maakt hij of zij zichzelf niet de hele tijd wakker. Hierdoor slaapt jouw baby meer en zal het huilen hopelijk ook afnemen.

Lees ook: Eerste hulp bij het huilen van een baby!

Omgaan met een huilbaby: Tips voor jou en je partner

Als je ervoor wilt zorgen dat je niet overspannen raakt of gek wordt, dan is het essentieel dat je ook aan jezelf blijft denken.

 1. Deel de verzorging

  Vergeet niet dat je een partner hebt die ook de last kan dragen, maak dus afspraken en wissel elkaar af, overdag en ’s nachts.

 2. Breng de baby af en toe naar je ouders

  Als het mogelijk is: breng de baby om de zoveel tijd even bij je ouders of andere mensen die kunnen oppassen. Zo kan je zelf wat bijslapen.

 3. Zorg goed voor jezelf!

  Blijf goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, te blijven bewegen (zoals wandelen met je kind) en probeer zo vaak mogelijk te slapen. Dat laatste zal moeilijk zijn, maar is wel belangrijk. Als jouw baby slaapt, kan jij beter ook even gaan liggen.

 4. Blijf samen met je partner leuke dingen doen

  Blijf leuke dingen met je partner doen en probeer elkaar zo min mogelijk in de haren te vliegen ook al worden jullie soms helemaal gek in huis. Je hebt elkaar juist in deze situatie nodig. Praat er dus over, ook met anderen.

Lees in het volgende artikel meer over de symptomen herkennen van een huilbaby. Wanneer spreek je van een huilbaby en wat kunnen de oorzaken zijn?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019