“babydeals
Baby

Huilbaby. Zo ga je er mee om!

Het kan iedereen overkomen: een huilbaby. In Nederland heeft ongeveer 15% van alle baby’s extreme huilbuien. Over het algemeen zijn er geen duidelijke oorzaken bekend, je kunt er dus niets aan doen. Het laatste wat je moet doen is twijfelen aan je zelf. En daarnaast is het belangrijkste dat je jezelf er dagelijks aan herinnert dat het over gaat.

luierkorting op pampers banner

Ook al lijkt het misschien een eeuwigheid te duren en is elke dag weer een eindeloze strijd: ook deze periode gaat voorbij. Blijf volhouden en blijf ook van je kindje houden. Later kun je er misschien zelfs een grapje over maken als je kind volwassen is geworden! Ik geef je tips die kunnen helpen je huilbaby te bedaren en hoe je ermee om kunt gaan.

Tips om het huilen van de baby te verminderen

Onderstaande tips kunnen helpen om het huilen van je baby te verminderen. Deze tips helpen overigens bij alle baby’s.

 • Probeer eerst te achterhalen of er medische oorzaken achter het huilen zitten zoals reflux, darmkrampjes, spruw et cetera. Ga dus eerst met je baby naar de huisarts;
 • Loop veel rond met je baby in een draagzak. Het huidcontact en het wiegen kan kalmerend werken;
 • Ga een stukje autorijden met je baby;
 • Probeer een elektrische schommelstoel uit, deze schommel beweegt automatisch en maakt een rustgevend geluid;
 • Neem je baby mee in bad, de warmte van het water werkt kalmerend voor je baby en voor jou. Dit werkt ook goed als je baby last heeft van darmkrampjes;
 • Schommel je baby zachtjes heen en weer met het buikje op je onderarm of probeer deze techniek van een Amerikaanse arts om het huilen van de baby te stoppen;
 • Ga veel met je baby wandelen, de buitenlucht kan goed doen (niet alleen voor de baby);
 • Breng rust en regelmaat in het patroon van je baby. Geef dus elke dag op dezelfde tijden eten, breng je baby op een bepaald tijdstip naar bed en kies een moment voor een badje. Houdt dit schema aan ondanks het feit dat je baby niet mee werkt. Rust en regelmaat is erg belangrijk bij baby’s.

oorzaak huilbaby behandeling

Je baby inbakeren

Wat erg goed kan helpen bij een huilbaby is inbakeren. Hierbij wikkel je jouw baby helemaal in met een grote doek waardoor je baby minder kan bewegen. Op die manier is je baby minder afgeleid en maakt hij of zij zichzelf niet de hele tijd wakker. Hierdoor slaapt je baby meer en zal het huilen hopelijk ook afnemen.

Omgaan met een huilbaby: Tips voor jou en je partner

Als je ervoor wilt zorgen dat je niet overspannen raakt of gek wordt, dan is het essentieel dat je ook aan jezelf blijft denken.

de beste drogisterij aanbiedingen banner
 • Vergeet niet dat je een partner hebt die ook de last kan dragen, maak dus afspraken en wissel elkaar af, overdag en ’s nachts;
 • Als het mogelijk is: breng je baby om de zoveel tijd even bij je ouders of andere mensen die kunnen oppassen. Zo kun je zelf wat bijslapen;
 • Blijf goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, te blijven bewegen (zoals wandelen met je kind) en probeer zo vaak mogelijk te slapen. Dat laatste zal moeilijk zijn, maar is wel belangrijk. Als je baby slaapt, kun jij beter ook even gaan liggen.
 • Blijf leuke dingen met je partner doen en probeer elkaar zo min mogelijk in de haren te vliegen ook al worden jullie soms helemaal gek in huis. Je hebt elkaar juist in deze situatie nodig. Praat er dus over, ook met anderen.

Lees in het volgende artikel meer over de symptomen van een huilbaby. Wanneer er sprake is van een huilbaby en wat de oorzaken zijn?

vadersschapsverlof 2019