luieraanbiedingen header
Lezers bloggen

Rust, reinheid en regelmaat!

Wie is er niet mee opgegroeid? Of beter; wie is er niet op geattendeerd dat de kinderen hiermee op dienen te groeien? Rust, reinheid en regelmaat. Leef ik dit na? Ik weet het niet eigenlijk. Waarschijnlijk meer dan ik denk. Hoe hard ik als kind ook altijd riep dat ik nooit zoals mijn ouders zou worden. Zo vaak hoor ik ze nu uit mijn mond komen.

libido banner

Rust, reinheid en regelmaat

In mijn beleving was/is mijn moeder het toonbeeld van de 3 R’en. Zij zorgde voor de kinderen. Mijn vader voor het geld. We gingen op tijd naar bed, ook in de vakanties. Heus wel eens iets later (en ik keek echt nóóit stiekem naar Onderweg Naar Morgen bij mijn grote broers op de slaapkamer als ik in bed hoorde te liggen) maar nachtwerk werd het echt niet. R1; check.
Ons huis was altijd opgeruimd en schoon (“Hang je jas op, doe de deur dicht”), tanden werden netjes gepoetst en haren goed gewassen. De mama truc die ik nog dagelijks toepas; als je haar ‘kraakt’ is alle shampoo eruit, thanks mam! R2; check.

En de regelmaat, ja, die was er volgens mij ook wel. Op tijd komen werd ons met de paplepel ingegoten, ik kom nog steeds overal te vroeg. Op donderdag aten we pannenkoeken en om 20u moest iedereen zijn kop houden voor het NOS journaal. R3: check.

banner beste luchtreiniger babykamer

Hoe gaat dat bij ons tegenwoordig?

Nou, anders. Mijn moeder zorgde fulltime voor de kinderen  (respect, ik ben na een weekend thuis meestal blij dat ik op maandag weer naar kantoor mag). Ik werk zelf 24 uur en manlief minstens 40, maar meestal behoorlijk meer. Dat resulteert er in ons geval in dat ik de ochtenden Yinthe ‘doe’ en haar op mijn werkdagen (4x) om 8u overdraag aan Frank. Hierin is de regelmaat goed te vinden.

Mijn wekker gaat en 1 seconde later roept Yinthe. Ik haal haar uit bed, leg haar op mijn plek en zet de tv aan. Ondertussen poets ik mijn tanden, fatsoeneer mijn hoofd/haar en trek mijn kleren aan. Als ik klaar ben gooit Yinthe haar “wafwaf” bij Frank neer en gaan we naar beneden waar ik haar op het potje plant. Ik maak mijn werktas klaar, pak de vaatwasser uit en na zo’n 3 minuten hoor ik “mama kijk eens!” en zit er een plas in het potje. We spoelen de plas door, plakken een sticker en ik geef Yinthe een beker melk. Soms eet ze een boterham, soms wil ze fruit. Zij mag kiezen.
wie is er niet mee opgegroeid
Ondertussen ontbijt ik zelf en om 8u gooi ik haar weer bij Frank in bed en ga ik naar mijn werk. Hij gaat om een uur of 9 uit bed (chefkok, ander ritme) en gaat dan ontbijten. Yinthe eet dan ook brood of fruit (afhankelijk van wat ze ‘s ochtends koos). Op onze gezamenlijke werkdagen gaat ze om 11u naar de gastouder waar ik haar om 16u weer ophaal. Dat is op het moment maar 2 dagen het geval (gastouder met verlof), maar normaal is dat 3 dagen zo.

Dan is Yinthe op maandag thuis met Frank. Zijn we op dinsdag samen vrij. Gaat ze op woensdag t/m vrijdag naar de gastouder en in het weekend thuis met mij. Dus regelmaat? Tja, in zekere zin wel. Maar in vergelijking met mijn jeugd ver te zoeken. De vraag is uiteraard of je 1988 wil vergelijken met 2019.

Wie is er niet mee opgegroeid? Rust, reinheid en regelmaat!

Qua rust ben ik mijn ouders behoorlijk achterna gegaan. Ik zeg bewust ik, want omdat Frank chefkok is komen 5 avonden op mij neer. Simpelweg omdat hij van woensdag t/m zondag tot laat werkt. Yinthe is over het algemeen een goede slaapster. ‘s Avonds en ‘s nachts. Overdag doet ze het iets minder goed, maar oké. Ik heb liever dat ze ‘s nachts slaapt, dus dat nemen we op de koop toe.

 1. Rust

  Langer dan anderhalf uur slaap is al een jaar meer uitzondering dan regel in de middag. Maar na het eten ligt ze er behoorlijk snel in. Meestal ligt Yinthe rond 19u in bed. En ook in ons geval maakt het geen klap uit of dat weekend, vakantie of een gewone woensdag is. Yinthes ‘aan knop’ start gewoonlijk tussen 7u en half 8, soms 8 uur. En al gaat ze om 22u naar bed, uitslapen doet ze niet. Chagrijnig worden wel. Dus; op tijd naar bed. Rust: check.

 2. Regelmaat

  Qua regelmaat doen we trouwens niet aan een slaapritueel. Yinthe maalt er niet om. Hangt niet aan rituelen. Als ik haar zo in bed gooi gaat ze slapen. Als ik 3 verhaaltjes lees gaat ze slapen. En als ik op mijn kop sta en een liedje zing gaat ze ook slapen.

  Ik hoef haar ook niet een half uur voor bedtijd vast rustig te maken zoals je in alle boeken leest. Ze ís gewoon niet rustig. Yinthe rent het liefst a la Kevin van Home Alone keihard rondjes door het huis. Dus die pluk ik als ze naar bed moet ergens halverwege een hardlooprondje van de route en lanceer haar in bed. En ook dan gaat ze gewoon slapen.

 3. Reinheid

  En dan de laatste: reinheid. Tja. Ik ben altijd jaloers op mensen die ogenschijnlijk altijd alles netjes, opgeruimd en schoon hebben. Ik houd de was bij, alles gaat bij elkaar op 40°C. Met sorteren ben ik in de kraamweek al gestopt. Sinds we een vaatwasser hebben is het aanrecht een stuk netter. Maar verder? Ons huis is nooit ‘visite proof’.

  Yinthes puzzels zijn nooit compleet. En als ik iets nodig heb moet ik bijna altijd zoeken. Ik heb me er maar bij neergelegd dat ik de badkamer pas schoon maak als het écht nodig is en de ramen pas was als je er niet meer doorheen kunt kijken. Strijken doe ik nooit. Dus nee: de ideale huisvrouw zal ik nooit worden. Niet dat het een zwijnenstal is hoor, maar het kan echt wel beter.

  Qua Yinthes reinheid is dat wel weer een ander verhaal. Die gaat toch wel 3 a 4x per week in bad. Voor we de deur uitgaan zorg ik dat haar kleren schoon zijn, en dat er geen snot/pastasaus/zand/kruimels op haar gezicht zitten.

  Echt ieder zijn ding, maar mijn kind gaat in ieder geval schoon de deur uit. Dat ze dan na 2 meter lopen in een plas springt zal me een worst zijn. Maar met een vieze snottebel zal je haar echt niet zien rondlopen. Ook de tandjes worden braaf gepoetst en nagels netjes geknipt. Dus de reinheid zit wat Yinthe betreft wel snor.

Die 3R’en worden hier wel gedeeltelijk nagestreefd. Maar heilig zijn ze echt niet. Hoe gaat dat bij jullie?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019