luieraanbiedingen header
Baby

Eerste hulp bij het huilen van de baby!

Baby’s huilen, daar kom je als ouder nooit onderuit, maar hoeveel een baby huilt, dat kan nogal verschillen. Sommige baby’s huilen weinig, andere gemiddeld en er zijn baby’s die veel tot excessief huilen; de huilbaby’s. Wanneer is er sprake van een huilbaby en wat kan je doen als jouw baby (huilbaby of niet) een keel opzet? Hier vind je eerste hulp bij het huilen van de baby.

kleertjes sale 70

Elke baby huilt 1,5 tot 2,5 uur per dag!

Schrik niet, maar elke baby huilt meer dan een uur per dag. Vanaf 2 weken na de geboorte huilen baby’s gemiddeld 1,5 uur per dag. Dit loopt op tot een piek van 2,5 uur per dag. Deze piek bereikt je baby als hij of zij 6 of 8 weken oud is. Vanaf de 3 of 4 maanden neemt het huilen weer af en is de grootste ’terror’ voorbij. Want je kunt dan beter met je baby communiceren.




Wanneer is het huilen van jouw baby niet normaal?

Als je baby boven gemiddeld huilt, dus meer dan 2,5 uur per dag, dan is het niet meer ‘normaal’ en kun je vragen om hulp bij het huilen van de baby. Er is sprake van een huilbaby als het kind meer dan 3 weken lang, 3 dagen in de week in totaal 3 uur lang heeft gehuild. Het huilen heeft geen directe link met een behoefte (zoals honger, slaap, aandacht), je baby is overstuur, ontroostbaar en krijst ook veel. Lees hier meer tips hoe je een huilbaby kan herkennen.

Lees ook: Tips hoe je omgaat met een huilbaby!

Vind je dat jouw baby abnormaal veel huilt en ontroostbaar is, probeer de tips bij eerste hulp bij het huilen van de baby, of ga naar de huisarts. Je huisarts kan bekijken of er misschien een medische oorzaak is (zoals reflux of voedselovergevoeligheid) of je in contact brengen met een babycoach die je verder kan helpen.

Hoe dan ook: je staat er niet alleen voor en er is altijd hulp beschikbaar bij het huilen van de baby.

prenatal banner weekaanbiedingen

Eerste hulp bij het huilen van de baby

Wat moet je doen als je baby huilt? Waarschijnlijk weet je wel dat je eerst moet kijken of je baby honger heeft, verschoond moet worden, slaap heeft of gewoon aandacht wilt. Als je goed naar je baby kijkt en luistert zal je na een tijdje door hebben wanneer je baby wat wilt.

Het helpt ook om een dagboek bij te houden zodat je weet wanneer het ongeveer tijd zou moeten zijn om weer te voeden of wanneer je baby huilt van de slaap. Is je baby net gevoed, is de luier schoon en zit er geen boertje in de weg, dan huilt je baby om een andere reden. Bijvoorbeeld om aandacht, om aan te geven dat er teveel prikkels zijn of om de prikkels juist te verwerken. Vooral die prikkels kunnen voor een baby ontzettend lastig zijn.

Begrijp waarom je baby ontroostbaar is!

De beste hulp bij het huilen van de baby, is begrijpen waarom je baby in de eerste weken soms ontroostbaar is. Daarom doe je ogen eens dicht (nadat je deze tekst hebt gelezen natuurlijk).

Beeld je in dat je in een warm bad ligt, op de achtergrond hoor je het geruststellende geluid van een hartslag en licht suizen. De gehele dag wordt je zachtjes, soms iets harder op en neer gewiegd. Negen maanden lang leef je in deze rustige hoedanigheid. Alle harde geluiden worden gedempt en lijken ontzettend ver weg. Behalve die ene stem van je moeder. Hmmmm, zo vredig! En dan…. BAM!

Iemand trekt de stop uit het bad en ineens wordt je uit jouw vertrouwde omgeving geduwd (of getrokken). Je beland in een koude wereld vol harde geluiden, vreemde geuren, flitsende beelden en moet je ook nog eens je best doen om te drinken.

Niet relaxt toch? Snap je nu dat je baby de eerste maanden behoorlijk moet wennen aan zijn of haar nieuwe wereld? En het enige dat hem daarbij het beste kan helpen, omdat het je baby een beetje geeft wat hem zo vertrouwd was, is liefde en warmte?

Draag je baby vanaf de geboorte tot en met de eerste maanden zoveel mogelijk bij je (bijvoorbeeld door een draagdoek of draagzak te gebruiken). Zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact met de baby (zowel jij als je partner), houd de omgeving zo rustig mogelijk (verplaats je eens in de baby en let erop wat die allemaal te verwerken krijgt qua geur, beeld en geluid) en zorg dat je baby het lekker warm heeft (maar niet te warm).

Lees ook: Waarom je heel veel moet knuffelen met een baby!

tips bij huilen baby

Tips voor hulp bij het huilen van de baby

De beste hulp bij het huilen van de baby is troosten, liefde geven en zorgen dat de prikkels minimaal zijn.
Andere tips voor hulp bij het huilen van de baby:

  1. Huid-op-huidcontact

    Baby’s smullen van huid-op-huidcontact. Het is de beste nabootsing van het leven in de baarmoeder: je baby heeft het lekker warm, hoort jouw hartslag en andere geluiden van je lichaam en deint lekker mee op je ademhaling.

  2. Draagdoek

    Het schijnt dat huilbaby’s in Afrikaanse landen bijna niet voorkomen en veel mensen verklaren dat dit komt door het vele gebruik van draagdoeken. Afrikaanse vrouwen dagen hun baby de gehele dag bij zich en dat vinden baby’s heerlijk. Probeer het uit! Lees hier alles over draagdoeken.

  3. Warm badje

    Een warm badje kan ook heel goed helpen om je baby weer tot rust te krijgen.

  4. Zingen en wiegen

    Zachtjes voor je baby zingen terwijl je door de kamer loopt en je baby wiegt kan ook helpen. Kies een bepaald ’troostliedje’ dat je altijd kunt zingen. Op een gegeven moment gaat je baby dit herkennen en komt je baby sneller tot rust.

  5. Probeer de Harvey Karp methode

    Nog een hele goede hulp bij het huilen van de baby: de Harvey Karp methode. Dit is een hele babyvriendelijke methode die soms erg goed kan helpen om ontroostbare baby’s rustig te krijgen.

  6. Darmkrampjes?

    Huilt je baby vaak tussen de voeding door en na de voeding? Dan kan het zijn dat hij last heeft van darmkrampjes. Masseer het buikje dan door ronddraaiende bewegingen op het buikje te maken met de klok mee. Gebruik hierbij wat babyolie. Fietsen met de beentjes kan ook helpen.

  7. Warm bedje

    Is het bedtijd, zorg dan dat het bedje niet koud is, maar lekker warm door er van te voren even een kruik in te leggen.

  8. Huilen om de dag te verwerken

    Je baby hoeft echt niet altijd meteen getroost te worden als hij huilt. Voor sommige baby’s is huilen een manier om de dag te verwerken. Zij huilen bijvoorbeeld voor het slapen eventjes.

    Als je jouw baby in bed legt om te slapen en het huilen begint, laat je baby dan eventjes uithuilen. Veel ouders noemen dit het zogenaamde huiluurtje.
    Bepaal van te voren hoelang en houd de klok in de gaten. Meestal kiezen ouders ervoor om 5 tot 10 minuten te wachten voordat ze gaan troosten. Mocht je baby overstuur zijn of krijsen, troost dan meteen. Een beetje jammeren of zachtjes huilen mag wel.

Weet jij nog meer tips voor hulp bij het huilen van de baby?



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019