sale kleertjes header
Baby

Huiluurtje van de baby! Hoe ga je er mee om?

In het ziekenhuis huilde Robin nooit heel erg. Maar toen we thuis waren, werd alles anders. Van een klein rustig prematuurtje, verandert ze ’s avonds in een kleine bandiet die onhandelbaar is. Wat is dat nou weer? Nou dat is dus het huiluurtje van de baby. Lees hier mijn ervaringen en tips om met het huiluurtje van jouw baby om te gaan.

kleertjes sale 70

Van bundle of love naar bundle of terror!

De eerste dagen en weken sprak ik over onze dochter als mijn kleine bundle of love. Wat was ze toch super klein (1870 gram bij de geboorte) en super, mega, waanzinnig schattig. Soms staarde ik naar haar terwijl ze lag te slapen en sprongen de tranen in mijn ogen van liefde en geluk. Ze was in de eerste weken super rustig, de momenten dat ze wakker was, waren schaars. Ze was immers nog maar heel klein en moest heel veel slapen.

roos en robin thuis
Na een vredig bestaan van 3 weken, mochten we met onze bundle of love naar huis. En meteen de eerste avond zette ze het op een huilen. Ik weet dat moment nog zo goed: mijn man en ik keken elkaar met grote ogen verschrikt aan: help! Ik dacht dat het misschien de overgang van het ziekenhuis naar een andere omgeving was, maar dat bleek niet het geval.




Alsof ze het moment zorgvuldig had uitgekozen. Eerst mega adorable zijn en stilletjes met haar grote oogjes onschuldig rondkijken. ‘Vooral heel lief zijn’. Moest ze gedacht hebben. ‘Want ze moeten me nog mee naar huis nemen’. Maar toen ze eenmaal thuis was en we geen weg terug hadden, kon ze haar ware aard laten zien.

Want elke avond vanaf 19.00 verandert dat kleine roze bundeltje van liefde, in a bundle of terror.

NIETS hielp tegen het huilen!

Drinken, nee. Schone luier, nee. Hopzakken dan maar? Nee. Wat was er dan in godsnaam aan de hand? Mijn man en ik wisten het niet, want wij waren kersverse ouders. We stonden met onze handen in het haar en dit keer kon ik niet op een knopje drukken om een verpleegkundige te laten komen. Ik wilde ook niet meteen mijn moeder bellen, maar na een paar dagen deed ik het toch. ´Ohhh!´,riep mijn moeder uit. ´Dat is heel normaal schat. Dat is het huiluurtje van baby´s!´

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat is een huiluurtje van de baby?

Ineens had iedereen het over het befaamde huiluurtje van baby’s. Bijna iedere baby leek er last van te hebben. Het was echt heel normaal. ‘Dat hoort er gewoon bij’. Oké leuk, maar wat is het dan precies?

Er is in ieder geval niets ernstigs aan de hand. Huiluurtjes zijn een moment van de dag dat je baby meer huilt en onrustig is. Meestal zijn de uurtjes van huilen aan het einde van de middag of ’s avonds. Bij ons was het altijd tussen 19.00 en 21.00 uur. Sommige baby’s huilen ‘maar’ een half uurtje. De meeste baby’s huilen een uur tot 2 uur, maar er zijn baby’s die 3 tot 4 uur kunnen huilen.

Vanaf wanneer huiluurtjes bij baby’s?

Meestal komen de huiluurtjes voor als baby’s 3 weken oud zijn en houden ze aan tot de baby ongeveer 12 weken oud is. Relatief dus best een korte periode. Na 3 maanden ben je er als het goed is vanaf. Dat was trouwens bij ons ook het geval.

prenatal extra korting banner

Waarom hebben baby’s dat huiluurtje?

De grote vraag: waarom komt dat huiluurtje bij je baby voor? Men denkt dat het voor je baby een manier is om alle indrukken van de dag te verwerken. Het leven buiten de baarmoeder is behoorlijk intens voor je baby.

Alles wat hij of zij hoort, ziet, proeft en ruikt is anders. Dit vindt je baby lastig. Aangezien huilen de enige methode is om ontevredenheid te uiten, gaat je baby dat doen. Gewoon om even alle spanning en indrukken van die dag eruit te huilen. Klinkt eigenlijk best logisch toch?

Lees ook: De baby laten huilen moet kunnen? Of toch niet?

Robins huiluurtje

Robin had ook zeker huiluurtjes. Overdag was ze een klein bundeltje van liefde maar vanaf 18.30 tot 19.00 uur veranderde ze in een bundle of terror. Ze wilde alleen maar drinken, zo ongeveer elk uur (ze ging dus ook nog clusteren) en tussen het drinken door wilde ze niets. Ze was alleen maar aan het jammeren, huilen en jengelen. Waarschijnlijk ging ze door totdat ze er zelf moe van was, dan werd ze suf en een uurtje later ging ze slapen.

Wat wij deden tijdens de huiluurtje? Haar aanleggen aan de borst zodat ze kon drinken en als mijn beide borsten leeg waren en ze was nog steeds onhandelbaar, dan legde we haar boven in haar bedje. Daar kon ze eventjes 10 minuten ‘uitrazen’. Wanneer we haar weer ophaalden was ze zo blij om ons zo te zien, dat ze ook stopte met huilen. Daarna was ze rustig en waarschijnlijk klaar met klagen over alle indrukken van de dag.

banner billendoekjes waterwipes

Tips om met het huiluurtje van de baby om te gaan

Andere tips die ik heb gevonden of geprobeerd om met het huiluurtje van je baby om te gaan:

  1. Geef je baby rust

    Ga dus niet allerlei speeltjes voor zijn neus houden of vliegtuigje spelen, gewoon rust. Als jij het even moeilijk hebt wil je soms ook met rust gelaten worden, of je wilt getroost worden.

  2. Draag je baby in een draagzak

    Hier worden veel baby’s rustig van. Maar ook al huilt je baby vrolijk door, een draagzak geeft je baby wel geborgenheid en dat vindt hij fijn.

  3. Autorijden of in de kinderwagen

    Wij zijn vaak gaan wandelen met onze dochter omdat ze daar soms rustig van werd. Misschien werkt dat voor jouw baby ook. Een stukje gaan autorijden kan ook helpen.

  4. Heb je dit ooit gezien? Dit wiegje bootst de bewegingen en geluiden van autorijden na!

  5. Zorg voor rust en regelmaat

    Dat doe je door een vast patroon aan te houden. Bijvoorbeeld om dezelfde tijd opstaan, wassen, aankleden en een vast slaapritueel.

  6. Leg je baby in bed bij de eerste vermoeidheidssignalen

    Bijvoorbeeld zodra je baby in de oogjes gaat wrijven, weg kijken of gapen. Wacht niet totdat je baby oververmoeid is. Een oververmoeide baby valt moeilijk in slaap (hoe gek dat ook klinkt).

    Als je jouw baby bij de eerste signalen naar bed brengt is hij dus nog wakker. Het is normaal dat hij dan nog iets van 5 tot 20 minuten blijft jengelen. Dat jengelen helpt ook om de indrukken van de dag te verwerken. Jengelen is anders dan echt huilen.

  7. Verzeker jezelf dat er niets aan de hand is

    Heeft je baby voeding gehad? Controleer de luier, de lichaamstemperatuur van de baby (door in het nekje te voelen) en check of er geen boertje dwars zit.

  8. Geluiden en speentje

    Sommige geluiden helpen je baby te kalmeren zoals zachtjes zingen, het geluid van een stofzuiger of kalmerende slaapliedjes (hier heb je apps van!). Een speentje kan soms ook helpen.

inwikkelen baby huilen

Huiluurtje? Is inbakeren een oplossing?

Het laatste wat je kunt doen tijdens een huiluurtje van je baby is inbakeren of het bedje van je baby goed strak en kort opmaken. Veel baby’s vinden inbakeren erg fijn omdat ze zich zo heerlijk geborgen voelen en ze kunnen zichzelf niet telkens per ongeluk wakker slaan.

Laat je eerst goed instrueren over hoe je kunt inbakeren. Bijvoorbeeld op het consultatiebureau of door je kraamverzorgster. Wat je ook kunt doen is inwikkelen. Ik wikkelde Robin altijd in een grote wollen doek. Dat ging echt prima. Bekijk hieronder hoe kunt inwikkelen.


Het verschil tussen inwikkelen en inbakeren is dat je baby de armpjes nog wel vrij kan vechten als hij ingewikkeld is. Bij inbakeren zit alles steviger vast.

Lees ook: Mijn ervaring met borstvoeding geven!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019