De eerste vier jaar zal de lengte en het gewicht van je baby in de gaten gehouden worden bij het consultatiebureau. Deze gegevens worden in een zogenoemde groeicurve geplaatst. Aan de hand van de groeicurve wordt gekeken hoe de groei van jouw kind verloopt. Ben je benieuwd naar wat je ongeveer kunt verwachten in de ontwikkeling van de lengte en het gewicht van je baby? Lees dan verder!
Groei van je baby bij zwangerschap
Vanaf het moment dat je zwanger bent en er een klein maanzaadje in je buik zit, gaat dat kleine maanzaadje elke week toenemen in lengte en gewicht. Zo groeit die kleine van maanzaadje naar rijstkorreltje, naar mango, banaan, meloen en pompoen. Als je wilt zien hoe jouw baby zichzelf ontwikkelt tijdens de zwangerschap en hoe de lengte en het gewicht van je baby steeds toeneemt, kijk dan eens in onze uitgebreide zwangerschapskalender.
Tijdens de controles bij de verloskundige wordt je baby goed in de gaten gehouden. Hoewel ze niet exact de lengte en het gewicht van je baby kunnen meten, kan de verloskundige wel inschatten of je baby groot of klein is. Mochten er grote afwijkingen zijn, dan word je mogelijk doorverwezen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis hebben ze vaak geavanceerde apparatuur die wel de lengte en het gewicht van je baby kunnen achterhalen. Als het gewicht veel te laag of te hoog is, dan zal je onder controle blijven in het ziekenhuis.
Lengte en gewicht baby bij de geboorte
Gemiddeld gezien is in Nederland het geboortegewicht van baby’s ongeveer 3500 gram, dat is 7 pond. Krijg je een meisje, dan is de lengte en het gewicht van je baby mogelijk lager. Meisjes zijn bij de geboorte gemiddeld 3290 gram en jongens 3410 gram. Het komt vaak voor dat je tweede kind, zwaarder is dan je eerste kind. Dit kan ongeveer 200 gram verschillen!
Ook qua lengte verschillen de gemiddelden tussen jongens en meisjes. Bij de geboorte zijn jongens tussen de 47 en 54 centimeter lang, gemiddeld is dit 50 centimeter. Meisjes zijn tussen de 46 en 54 centimeter lang.
Lengte en gewicht van je baby bij de geboorte is afhankelijk van een aantal factoren bijvoorbeeld:
-
De voeding van de moeder
Als je bijvoorbeeld slecht hebt gegeten kan dat invloed hebben op de groei van je kind, immers: wat jij eet, krijgt je baby ook binnen. Kom je ontzettend veel aan, dan kan het zijn dat je baby een hoog gewicht heeft. Ben je ondervoed tijdens de zwangerschap, dan heeft je baby waarschijnlijk een te laag geboortegewicht. Lees hier hoe je ervoor kunt zorgen dat je gezond eet.
-
Gezondheid van de moeder
Als je gezond leeft is de kans groter dat jouw baby ook lekker gezond is. Rook je, drink je of gebruik je drugs? Dan kan dat de gezondheid, de lengte en het gewicht van je baby negatief beïnvloeden. Maar ook complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging of flink overgewicht zijn van invloed.
-
Wanneer de baby is geboren
Is je baby te vroeg geboren, dan is het gewicht logischerwijs lager.
-
Zwanger zijn van een meerling
Als je meer kindjes in je buik hebt, dan is het gewicht van de baby’s vaak lager, ze moeten immers de baarmoeder delen.
-
Erfelijke factoren
Lengte en gewicht van je baby is ook afhankelijk van genetische factoren. Zijn jij en je partner bijvoorbeeld erg lang, dan zal je kind ook langer zijn dan gemiddeld.
Gewichtsverlies na geboorte
Na de geboorte is het heel normaal dat je baby iets in gewicht afneemt. Dat komt omdat die kleine moet wennen aan het nieuwe leven buiten de baarmoeder waar de voeding niet meer gewoon via de navelstreng binnenstroomt. Je baby moet nu ‘werken’ voor de voeding zoals drinken uit de borst of fles. Hierdoor kan het zijn dat je baby in de eerste week wat minder binnenkrijgt.
Mocht je borstvoeding geven, dan kan het zijn dat het gewicht van je baby afneemt omdat de melkproductie nog goed op gang moet komen en/of je moeite hebt met aanleggen. Raak niet in paniek, een kleine daling in het gewicht is normaal, zolang het maar niet meer is dan 10% van het geboortegewicht.
Vanaf de tweede week komt je baby meestal weer aan. Sommige baby’s komen pas aan in gewicht vanaf de 4de week.
Hoeveel groeit een baby per week in lengte?
Iedere kersverse moeder krijgt altijd deze woorden te horen: ‘Geniet er maar van, want het gaat ontzettend snel’. Maar hoe snel gaat het dan? Hoe snel groeit de lengte en het gewicht van je baby per week?
Een baby kan het eerste jaar gemiddeld 25 centimeter groeien. Dit komt neer op 0,7 millimeter per dag wat bijna een halve centimeter per week is! Jongens zijn na een jaar van gemiddeld 50 centimeter gegroeid naar 75 centimeter. Meisjes zijn vaak een centimeter kleiner.
De toename van het gewicht van je kleine gaat de eerste maanden heel snel. In de eerste twee maanden kan je baby al een kilo zwaarder worden, dat is 250 gram per week! Vanaf de derde maand komt je baby iets minder snel aan. Gemiddeld is dit tussen de 100 en 150 gram per week.
Gemiddelde lengte en gewicht baby per maand
Wil je het verloop van lengte en gewicht van je baby voorspellen? Dan heb ik onderstaand een schema met alle gemiddelden. Let op: vaak volgt ieder kind zijn of haar eigen groeicurve en die wijken heel vaak af van gemiddelden.