“waterwipes
Baby

Waar moet je op letten bij het vinden van een oppas?

Zodra de opa’s en oma’s niet kunnen oppassen gaan de meeste ouders op zoek naar een oppas in de buurt. Vaak wordt het buurmeisje ingeschakeld om een dagje op te passen op de kleine baby op peuter. Maar geef nou eerlijk toe… weet je nou eigenlijk wel of dit de beste oppas in de buurt is? En waar moet je eigenlijk op letten bij het vinden van een geschikte oppas aan huis? Om deze vragen te beantwoorden geeft Babysits 15 tips waar je op moet letten bij het vinden van een oppas!

cheezzbaby banner

15 Tips waar je op moet letten bij het vinden van een oppas!

  1. Wat zijn jouw wensen voor een oppas?

    Het is verstandig om allereerst goed na te denken over wat voor oppas jij precies zoekt. Zoek je een ervaren oppas die al wat ouder is of een goedkope oppas? En ben je op zoek naar een last minute, vaste, naschoolse of flexibele oppas? Dit zijn allemaal belangrijke vragen waar je goed over moet nadenken. Zodra je dit allemaal op een rijtje hebt gezet kan je op zoek gaan naar een oppas!




  2. Vind een oppas aan huis

    Een oppas kan je overal vinden. Het kan jouw buurmeisje zijn, maar misschien ook wel een familielid of een collega. Mocht je geen bekenden hebben die op jouw kleine kunnen passen dan kan je ook terecht op een online oppas platform. Een voorbeeld van zo’n online platform is Babysits.nl. Hier kan je via jouw postcode gemakkelijk een oppas in de buurt vinden.

  3. Zoek meerdere oppassen

    Het is altijd handig om naar meerdere oppassen op zoek te gaan. De ene oppas kan je bijvoorbeeld inschakelen voor in de weekenden en de anderen voor doordeweeks. Als het nodig is kunnen de oppassen elkaar ook afwisselen.

  4. Selecteer een oppas

    Zodra je een goed overzicht van verschillende oppassen hebt, is het aan jou de taak om contact op te nemen met de oppassen waarvan jij denkt dat ze misschien wel geschikt kunnen zijn voor het oppaswerk.

  5. banner babypark sale

    Lees ook deze tips voor als je gaat oppassen op een baby!

  6. Leeftijd

    Schakel een oppas in met de leeftijd waarvan jij denkt dat de persoon geschikt is voor het oppaswerk. Houd er wel rekening mee dat een jonge oppas vaak minder ervaring heeft dan een oudere oppas. Hiernaast zijn jongere oppassen in verhouding wel weer een stuk goedkoper dan oudere oppassen.

  7. Opleidingen en/of certificaten

    Je hebt niet per se diploma’s of certificaten nodig om een oppas te worden. Toch is het voor een ouder fijn om te weten of de oppas over deze papieren beschikt. Zo kan een oppas een EHBO diploma, oppasdiploma, een Verklaring omtrent gedrag of misschien wel een diploma als Pedagogische medewerker hebben.

  8. Vraag naar reviews en/of referenties!

    Een heel belangrijke stap bij de werving van een oppas is om te kijken naar de reviews en/of referenties. Via Babysits kan je deze gegevens van de oppas gemakkelijk achterhalen via de profielen van de oppassen, maar mocht je de oppas niet hebben geworven via een online platform dan raden wij je zeker aan om hiernaar te vragen. Reviews en referenties geven een goed beeld weer van de kwaliteit van het werk van de oppas.

  9. Kennis en ervaring

    Vraag naar de ervaring van de oppas. Twijfel je of de oppas wel geschikt is voor het werk? Schets dan wat situaties en vraag aan de oppas hoe hij/zij hierop zou reageren.

  10. Karaktereigenschappen

    De karaktereigenschappen van een oppas zijn heel belangrijk. Een oppas hoort namelijk lief, geduldig, creatief, rechtvaardig, zelfstandig, verantwoordelijk en betrouwbaar te zijn. Maar vooral een groot hart voor kinderen te hebben! Let goed op het karakter van de persoon voordat je hem of haar inschakelt als oppas.

  11. Oppas tarief

    Het gemiddelde oppas tarief in Nederland ligt rond de 6.48 euro (bron: babysits.nl). Maar niet elke oppas vraagt hetzelfde uurtarief. Overleg dit van tevoren dan ook goed met de oppas.

  12. Bespreek de (extra) taken

    Geef goed aan wat je verwacht van de oppas. Zou je graag willen dat de oppas jou ook helpt met huishoudelijke klusjes? Wil je dat jouw kleine vanaf een bepaalde tijd geen tv meer kijkt? Dit is allemaal prima, maar geef dit goed aan. Zo weet de oppas wat hij of zij kan verwachten en voorkom je misverstanden.

  13. Kennismakingsgesprek

    Voordat je de oppas laat oppassen op jouw kleine is het verstandig om een kennismakingsgesprek in te plannen. Hierbij kan je zien of jij en jouw kleine een klik hebben met de oppas en of je nog een goed gevoel hebt over deze persoon.

  14. Proefperiode

    Stel eerst een proefperiode in voor de oppas. Tijdens deze periode kunnen jij, de oppas en jouw kleine kijken of alles naar wens verloopt.

  15. Voorstellen aan de juffen/meesters

    Heb je een oppas ingeschakeld en moet hij jouw kind wel eens ophalen of brengen van en naar school, de crèche of de sportvereniging? Vergeet dan niet de oppas voor te stellen bij de juffen, meesters of begeleiders. Zo voorkom je misverstanden in de toekomst.

  16. Volg je gevoel

    Een van de belangrijkste tips waar je op moet letten bij het vinden van een oppas is om naar jouw gevoel te luisteren! Heeft jouw kleine een klik met de oppas? Ben je er zeker van dat de oppas geschikt is voor het oppaswerk? Volg je hart en maak een beslissing!



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019