Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Baby

Je baby alleen thuislaten is niet oké! Toch?

Eventjes snel naar de supermarkt om brood te halen, je andere kind ophalen van school, of snel de hond uitlaten kun je wel vergeten als je een baby hebt. Voordat je met je baby de deur uit bent, ben je zo een half uur verder. Lees maar eens in 8 stappen de deur uit met je baby.
Wat moet je dan doen? Moet je dan jouw baby wakker maken en tegen zijn of haar zin meeslepen de auto in? Of moet je je baby alleen thuislaten? Wij zijn erg benieuwd wat jij ervan vindt!
babyfoon best beoordeeldVeel moeders geven aan dat je prima je baby alleen thuis kunt laten

Hoewel je er misschien niet aan moet denken, zijn er juist veel moeders die hun baby voor een paar minuten alleen thuislaten. Onderstaand een aantal voor argumenten:

  1. ‘Ik heb een hond die uitgelaten moet worden. Als het ontzettend hard regent en waait heb ik geen zin om de kinderwagen mee te zeulen voor die 10 minuten. Mijn kinderen slapen prima, dus kan ik ze goed eventjes laten liggen terwijl ik weg ben.’
  2. ‘Er kan ook behoorlijk wat misgaan als je thuis bent, eigenlijk is je kind nooit veilig. En misschien krijg je wel een ongeluk als je met je kind door de drukke straten fietst omdat je snel een boodschap moest doen. Dan was je kind thuis veiliger geweest. Alles heeft voor- en nadelen.’
  3. ‘Als ik mijn oudste moet ophalen van school, laat ik mijn jongste lekker slapen. Slaap is erg belangrijk voor een baby en je moet je baby laten slapen en niet telkens wakker maken omdat je weer eens weg moet. Dus laat ik haar lekker liggen. Ik neem wel altijd de babyfoon mee’.

baby alleen thuislaten

Moeders die nooit hun baby alleen thuislaten

Andere moeders zijn geschokt als ze horen dat vrouwen hun baby’s alleen achterlaten. Een paar van hun argumenten:

  1. ‘Je hebt geen kinderen om ze alleen achter te laten. Je bent als ouder verplicht om altijd voor je baby te zorgen en ze dus overal mee naartoe te nemen.’
  2. ‘Ik vind het ongelooflijk dat mensen hun baby alleen laten. Ik heb ook drie kinderen en ik pas mijn planning op zo’n manier aan dat ik altijd bij ze ben. Het idee alleen al dat mijn kind me nodig zou hebben en ik ben er niet geeft me al kippenvel.’
  3. ‘Het is volkomen onverantwoordelijk een baby alleen thuis laten. Er kan iets gebeuren met jou of je kind en wat doe je dan?’

Mag je volgens de wet je baby alleen thuislaten?

Wat zegt de wet hier eigenlijk over? De wet stelt dat je hulpbehoevende kinderen, waaronder dus je kleine baby, niet alleen mag thuislaten. Maar ja, hoe gaan ze dat in godsnaam controleren? Over kinderen of peuters en alleen thuislaten wordt niets gezegd.

Richtlijnen over kind alleen thuislaten

Er zijn geen duidelijke richtlijnen, maar wel een paar ongeschreven regels over je baby alleen thuislaten.
Kinderen jonger dan 7 jaar zou je niet alleen moeten laten. Vanaf 9 jaar misschien een half uurtje overdag. Vanaf 11 jaar maximaal 2 uurtjes. En vanaf 13 jaar zou het prima zijn om je kind de hele dag alleen te laten, maar niet ’s nachts. Als je kind 16 is kun je prima voor een langere tijd de deur achter je dichttrekken.

Baby alleen thuislaten? Neem dit mee!
Mocht je besluiten om je baby alleen thuis te laten, zorg er dan voor dat alle elektrische apparaten uit staan en scherpe voorwerpen opgeborgen zijn. Neem daarnaast altijd je telefoon, identiteitsbewijs en een briefje met je adres en vermelding dat er een baby alleen thuis is.

Wat vind jij?

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Ben jij een moeder die de baby alleen kan thuislaten of moet je er niet aan denken? Wat vind je ervan dat andere dit wel of niet doen? Of ben je van mening dat iedere ouder dit lekker zelf moet weten? Vertel het ons!

Een reactie

  1. Lies 15 oktober 2018

Reageer

Beste babyfoon
error: Inhoud is beschermd !!
zwangerschap cursus gratis