luieraanbiedingen header
Baby

Tips: Hoe kan je het duimen afleren bij baby of peuter?

Baby’s hebben van nature een hele sterke zuigbehoefte. Om deze behoefte te stillen gaat een baby vaak duimen, sommige doen dit zelfs al in de baarmoeder! Tijdens de eerste 6 maanden is duimzuigen helemaal niet verkeerd en juist goed. Na deze maanden verliest het zijn functie en kan je beginnen aan een lastige taak. Maar hopelijk heb je wat aan deze tips hoe kan je duimen afleren? Zowel overdag als ’s nachts!

beste babyfoon bol.com

Wanneer beginnen met het duimen afleren?

Artsen zullen je vertellen dat je het beste het duimen kunt afleren voor het eerste levensjaar. De reden hiervoor is dat het duimzuigen geen functie meer heeft en het eerder een (slechte) gewoonte wordt dan noodzaak. Maar meestal is de baby dan nog te jong om te begrijpen waarom ze die fijne gewoonte moeten afleren. Maar je kan het altijd proberen! Alleen dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als de baby nog jong is.

Lukt het duimzuigen afleren op dat moment niet, zorg er dan voor dat je peuter in ieder geval stopt met duimen als hij 4 tot 5 jaar oud is. Vanaf die leeftijd kan duimzuigen namelijk permanente gevolgen hebben voor het gebit van je kind. Dat komt omdat dan de blijvende tanden gaan doorkomen.
Wat zijn de gevolgen van te lang duimzuigen?

De nadelige gevolgen van te lang duimen zijn:

 1. Het gebit gaat scheef staan.
 2. Onduidelijk gaan praten zoals slissen. Dit wordt veroorzaakt doordat het puntje van de tong slapper wordt door het duimen. Hierdoor kan het zijn dat jouw peuter logopedie nodig heeft.
 3. Te veel door de mond ademen. Dit veroorzaakt een grotere kans op gaatjes, keelpijn, hoesten en oorontsteking.

Meer informatie over duimen kan je lezen in onze blog: baby leren duimen of toch een speen?

banner babypark sale

Duimen afleren tips

Het duimen afleren is moeilijker dan je kind afleren op de speen te sabbelen. Dat komt omdat je een speen makkelijker kunt verstoppen. Een duim zit nu eenmaal aan je kindje vast en is dus altijd en overal beschikbaar.

Als je peuter 4 of 5 jaar oud is, is hij of zij echter wel op een leeftijd dat je dingen kunt uitleggen. Duidelijk communiceren met je peuter is heel belangrijk. Het gaat je namelijk niet lukken als je kind niet gemotiveerd is. Probeer daarnaast de volgende tips eens:

 1. Kies een rustige periode uit

  Op deze manier is je kind ontspannen en staat hij niet onder een bepaalde druk, waardoor hij weer gaat duimen.

 2. Breng de momenten in kaart dat je kind gaat duimzuigen.

  Misschien is er een duidelijke aanleiding zoals verveling of vermoeidheid.

 3. banner vitamine-D kind
 4. Begin met het duimen afleren overdag

  Overdag afleren is makkelijker dan ’s nachts. Verderop in dit artikel lees je hoe je ’s nachts het duimen kan afleren.

 5. Leg duidelijk uit waarom het goed is om te stoppen met duimzuigen

  Staat je kind ervoor open? Maak dan afspraken over hoe je kind kan gaan minderen, begin dus met minderen overdag.

 6. Duimt je kind veel om zichzelf te troosten om tot rust te komen?

  Biedt dan alternatieven aan en leidt je kind af. Dit kan je doen door je kind op schoot te nemen of een spelletje te doen.

 7. Beloon je kind

  Bijvoorbeeld als hij of zij een halve dag of een middag niet heeft geduimd. Een simpel compliment kan al wonderen doen, maar je kunt het ook leuker maken. Bijvoorbeeld door een grote kalender te maken. De dagen of middagen dat je kind niet heeft geduimd krijgen een mooie sticker. Lees hier meer over het werken met een beloningssysteem.

 8. Schakel een ‘autoriteit’ in!

  Als je kind jouw woorden niet overtuigend vindt, denk bijvoorbeeld aan de tandarts.

 9. Word niet boos als je kind toch duimt

  Boos worden werkt namelijk averechts en voor je het weet is de duim weer het beste vriendje van je kind. Spreek je kind daarom rustig aan.

karel en zijn duimpje duimen afleren

Leuk boek om voor te lezen om je kind het duimen af te leren.

Hoe kan je het duimen ’s nachts afleren?

Het duimen afleren overdag zal al een uitdaging worden, maar het duimen ’s nachts afleren is vaak nog moeilijker. Dat komt omdat het duimen waarschijnlijk een hele goede manier was voor je kind om in slaap te komen. Daarnaast gebeurt het vaak onbewust en helaas is het onderbewustzijn niet altijd voor reden vatbaar. Tijd dus om wat andere trucjes uit de kast te halen:

 1. Plak een pleister om de duim zodat die een stuk minder lekker smaakt.
 2. Doe een vingerpoppetje om de duim of koop een machouyou
 3. Trek je kind een washandje of handschoen aan. Dan is het sowieso al onmogelijk om te duimzuigen. Er zijn hiervoor speciale handschoentje verkrijgbaar met de naam ‘Thumbguards’.
 4. Koop bij de drogist een speciaal smeerseltje om het duimen af te leren. Dit kan je op de nageltjes van je kind smeren. Het goedje smaakt allesbehalve lekker en je kind zal niet zo snel nog eens de duim in het mondje steken.
 5. En als laatste tip: Houd vol!

Lees ook: Welke fopspeen kopen voor je pasgeboren baby?aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019