sale kleertjes header
Baby

Welke fopspeen kopen voor je pasgeboren baby?

Pasgeboren baby’s hebben andere fopspenen nodig dan baby’s die bijvoorbeeld al een aantal maanden oud zijn. Daarnaast verschillen fopspenen ook van vorm en zijn ze van verschillende materialen gemaakt. Wil je de juiste fopspeen kopen voor je baby? Wij helpen je op weg!

kleertjes sale 70

Waarom een fopspeen kopen?

De eerste vijf maanden heeft je baby een grote zuigbehoefte. Deze zuigbehoefte zorgt ervoor dat je melk blijft aanmaken als je borstvoeding geeft en je baby wilt drinken. Omdat je niet de gehele dag de borst of een flesje kunt geven, is een fopspeen een goede manier om de zuigbehoefte te bevredigen. Daarnaast heeft een speen een rustgevende werking op je baby en geeft het hem of haar een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Fopspeen of duimen?

Een fopspeen is duidelijk beter voor je baby dan duimen. Een speen is namelijk:

 • tandvriendelijker;
 • hygiënischer;
 • veiliger.

Daarnaast is het ook makkelijker te stoppen met een speen dan duimen afleren.

prenatal extra korting banner

Verschillende soorten fopspenen

Er zijn ontzettend veel soorten fopspenen verkrijgbaar. Je kunt ook op veel verschillende plekken een fopspeen kopen zoals de supermarkt, drogist of babyspeciaalzaak. De spenen hebben verschillende vormen en afbeeldingen. Meestal is het een kwestie van smaak welke je aanschaft. De bekendste fopspeen merken met vele jaren ervaring zijn: Difrax en Bibi.

Er zijn daarnaast nog 2 soorten spenen te koop

 1. Fysiologische spenen

  Bij deze spenen is het zuiggedeelte bol en rond en lijkt het op een tepel. Deze spenen worden vaak snel geaccepteerd door je baby en je hoeft bij deze spenen niet na te denken over welke kant boven moet.

 2. Dental fopspenen

  Het zuiggedeelte van deze spenen is lichtelijk gebogen en kan tegen het gehemelte gedrukt worden. Deze spenen zijn goed voor de ontwikkeling van de kaak en gehemelte. Bij deze spenen moet je er wel voor zorgen dat je de goede kant boven doet!

Beste babyfles difrax banner

Welke fopspeen voor je pasgeboren baby kopen?

Wil je een fopspeen kopen voor je pasgeboren baby let dan goed op de leeftijdscategorie op de verpakking. Pasgeboren baby’s hebben andere spenen nodig (fopspeen newborn) dan baby’s van 6 maanden oud. Hoe ouder je kind, hoe groter en steviger het schildje en zuiggedeelte.
Tip: Bekijk ook ons overzicht met welke fopspeen de beste is voor de baby en waarom.
soorten fopspenen voor baby

Biologische of siliconen fopspeen kopen?

De meeste fopspenen zijn gemaakt van siliconen. Op zich is daar niets mis mee, maar let er voor de zekerheid wel op of de speen vrij is van BHA. Er staat dan ‘BHA vrij’ of ‘Bisphenol A 0%’ op de verpakking. BHA is een synthetische stof waarvan vermoed wordt dat het schadelijk kan zijn voor je baby.

Naast siliconen fopspenen zijn kun je ook biologische fopspenen kopen. Deze zijn voor 100% gemaakt van natuurlijk rubber. Biologische spenen zijn altijd BHA vrij. Een ander voordeel is dat deze spenen uit één stuk gemaakt zijn en geen naden hebben. Hierdoor wordt voorkomen dat bacteriën en troep op de speen achterblijven.

banner babypark sale

Tips voor veilig gebruik van de fopspeen

 1. Vervang elke 6 weken de fopspeen.
 2. Controleer dagelijks of de speen geen scheurtjes of andere beschadigingen heeft. Dit kun je doen door aan het zuiggedeelte te trekken. Vervang de speen meteen als je beschadigingen opmerkt.
 3. Merk je dat je baby de speen kapot kan bijten? Dan is het tijd om de fopspeen te vervangen door een bijtspeeltje.
 4. Maak de speen regelmatig schoon. Dit kun je doen door het samen met de flesspenen te koken of in de sterilisator te doen. Steriliseer of kook de speen altijd meteen na aanschaf.
 5. Handig: gebruik een koord om de speen aan de kleertjes van je baby vast te maken. Zo hoef je niet elke keer te zoeken. Doe het koord wel af als je baby gaat slapen.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019