sale kleertjes header
Peuter

Hoe kan je de speen afleren bij een peuter? Tips die werken!

Een speen, het kan reuze handig zijn. Baby’s hebben vaak zuigbehoefte en krijgen dan een speentje. Als je kindje groter wordt, kan het lastig zijn om je peuter weer van de fopspeen af te krijgen. Hoe doe je dat, de speen afleren bij een peuter? Zijn er tips en tricks om met de speen te stoppen!

banner winkelpromo

Mijn ervaring met fopspenen en de speen afleren bij een peuter

Ik heb eigenlijk niet echt een spenenkind. Wel hebben mijn man en ik altijd tegen elkaar gezegd dat ons kind geen speen meer zou mogen als hij of zij groter zou zijn. Ieder zijn ding hoor! Maar ik ben er echt allergisch voor als ik een kind zie lopen die al kan praten en dan onverstaanbaar is omdat er nog een speen in die mond zit. We hebben dan ook ‘geluk’ met het feit dan onze meisjes alle twee niet van de speentjes zijn en de speen afleren bij onze peuters of ermee te stoppen was dan ook niet nodig.

Yinthe heeft er de eerste drie à vier maanden een fopspeen gehad. De eerste week in het ziekenhuis (ze was randprematuur) had de verpleging haar ’s nachts een speentje gegeven omdat ze veel zuigbehoefte had. Prima, dat mag. Toen ze hem na een paar maanden een keer uit spuugde heb ik hem linea recta de container in gesmeten. Dahaaag, speen.

Myrah heeft haar speentje amper aangeraakt. De eerste weken probeerde ik het om haar te laten stoppen met huilen, ze sliep onrustig en werd steeds wakker. Maar sinds mevrouw op haar buik slaapt (vanaf dat ze 6 weken oud was) heeft ze haar speentje niet meer in gehad. Die fopspeen is dus ook niet meer aanwezig in ons huis.
Maak je een spenenkind? Of is jouw peuter een spenenkind?

Baby’s hebben zeker de eerste weken een grote zuigbehoefte. Als je borstvoeding geeft is dit fijn en mag je je kindje gerust aanleggen als je merkt dat de behoefte groot is. Met flesvoeding is dit iets lastiger, omdat de baby dan gauw te veel voeding binnen krijgt. Dan kan een goede fopspeen een oplossing zijn. Zuigen is behalve het binnenkrijgen van voedsel, ook iets waardoor een baby zich veiliger kan voelen, het geeft hem rust.

Ook peuters kunnen nog zuigbehoefte hebben, bijvoorbeeld in spannende periodes. Sinterklaas, een verjaardag, een nieuw broertje of zusje op komst. Hierdoor kan de zuigbehoefte van een peuter groter worden. De eerste anderhalf jaar is een fopspeen bij een peuter dus echt niet raar of ‘slecht’.

Maar na die tijd verandert er iets. Vanaf negen maanden wordt de zuigbehoefte van je kindje al minder. Want jouw baby krijgt meer vast voedsel en dat verkleint de behoefte om te zuigen. De fopspeen wordt een gewoonte. En gewoontes zijn niet altijd goed, want die moet je vaak afleren. Als het speentje puur een troostmiddel wordt kan dit ook worden vervangen door bijvoorbeeld een knuffeldoekje.

luiers met korting banner

Gevolgen van langdurig speengebruik en duimen

Door jarenlang speengebruik kunnen tanden en kiezen scheef gaan staan. Hetzelfde geldt trouwens voor kinderen die op hun duim zuigen. Ook de tandbogen en het gehemelte kunnen afwijkende groei vertonen.

Ook kan een speen gevolgen hebben op de uitspraak van je kind, zo is slissen iets wat vaak voor komt bij kinderen die veel op een speentje zuigen. Zelfs oorproblemen worden soms verweten aan de fopspeen of het duimzuigen.
Peuters die vaak een speen gebruiken hebben vaker hun mond opeen staan. Hierdoor kunnen ze sneller een verkoudheid oplopen en oorpijn krijgen.
hoe peuter speen afleren

Tips om jouw peuter van de speen of duimzuigen af te krijgen!

Is jouw kindje wel gek op zijn speentje? Dan is het toch verstandig om dit voor het 5e levensjaar af te bouwen. Je kind gaat rond die leeftijd beginnen met wisselen van de tanden. En een speen kan effect hebben op het volwassen gebit.

Beste babyfles difrax banner

Wil je een speen afleren bij een peuter, gebruik dan deze tips om te stoppen!

 1. Houd een dagboekje bij

  Begin hiermee voor je gaat afbouwen. Op deze manier kom je erachter wanneer je kind zijn speentje het meest gebruikt en er de meeste behoefte aan heeft.

 2. Kies eerst een bepaald moment om te beginnen met afbouwen

  Wil je kindje graag een speen tijdens het tv kijken? Bouw dit moment dan eerst af voor je het speentje bijvoorbeeld niet meer mee naar bed laat nemen. Gaat dit goed? Dan kan je de speen afleren door de momenten uit te breiden.

 3. Je kind wil vaak een speen als hij zich verveelt of niet fijn voelt

  Probeer verveling tegen te gaan door even samen iets te doen. En achterhaal waarom je kind zich niet fijn voelt. Is er een andere manier om je kind te troosten of zich veilig te laten voelen?

 4. Probeer om de speen in bed te laten

  Zo is je peuter in ieder geval overdag snel van de speen af.

Natuurlijk is cold turkey stoppen met de speen ook een optie. Sommige ouders kiezen ervoor om het speentje (zogenaamd) te versturen in een envelop, naar een kindje die hem bijvoorbeeld harder nodig heeft.

Zorg er bij ineens stoppen wel voor dat je geen speen meer in huis hebt. Als je toch overstag wilt gaan omdat je kind dramatisch doet, kan je niet zelf de mist in gaan. Doe je dit wel dan is je geloofwaardigheid bij een volgende ‘stoppoging’ ver te zoeken.

banner babypark sale

Speen nog even houden? Let op het volgende!

Vind jij het geen probleem dat je kindje een speen heeft? Let er dan wel even op of de speen nog in tact is. Geen scheurtjes? Er is kans op verstikkingsgevaar als je kindje de speen los bijt of er kleine stukjes losschieten.

Vervang een speen iedere 6 weken! Pas op met speenkoorden, ook deze kunnen gevaarlijk zijn en je kindje kan erin verstrikt raken. Ook is het onverstandig de speen in je eigen mond te doen en daarna in die van de baby, in verband met bacteriën. Kook een speen regelmatig uit, zeker voor een kleine baby. Liefst iedere dag.

Lees ook: Welke fopspeen kopen voor je baby op peuter?

De ene ouder gooit de speen zo snel mogelijk weg. De ander heeft er geen problemen mee als de kinderen lang van hun speentje genieten. Uiteindelijk komen ze allemaal wel van de speen af, ik bedoel, zie jij ooit een volwassene lopen met een fopspeen in? Doe wat bij jouw peuter past en waar jullie je goed bij voelen om de speen af te leren bij een peuter.

Lees ook: Duimen afleren bij een peuter? Onze tips!banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019