“waterwipes
Beste babyproducten

Beste fopspeen en waarom juist deze!

Natuurlijk wil je voor je baby de beste fopspeen kopen, maar welke is dat? Want je hebt fopspenen met diverse kleurtjes en vormen. Ja, ook als het om fopspenen gaat, wordt het je niet makkelijk gemaakt. Daarom helpen wij je graag om te bepalen welke fopspeen je het beste kunt kopen voor je kleintje. Onze top 5

beste babyfles banner

Wel of geen speen?

Kan je het beste wel een fopspeen geven of toch beter van niet? Hierover zijn er nog heel veel discussies. De ene adviseert om geen fopspeen te geven omdat het spraakproblemen zou opleveren en het de borstvoeding zou verstoren. Ook kan je baby te afhankelijk worden van de speen waardoor het heel moeilijk wordt om later de speen af te leren.

Lees ook: Je baby leren duimen of toch een speen?
Aan de andere kant heeft een fopspeen ook voordelen. Zo kan de speen de zuigbehoefte van je baby bevredigen en heeft het een rustgevende werking op je kindje. Daarnaast geeft een speen je baby een gevoel van geborgenheid en veiligheid.

Of je jouw baby het beste een fopspeen kunt geven of niet, ligt dus compleet aan jezelf. Denk er gewoon goed over na en laat je adviseren door andere ouders uit je omgeving. Je kunt altijd eerst proberen om geen speen aan te bieden, misschien heeft je baby het niet eens nodig.

banner billendoekjes waterwipes

Kan je een fopspeen geven bij borstvoeding?

Als je borstvoeding wilt gaan geven is het niet verstandig om je baby ook meteen een speen te geven. Je baby kan dan last krijgen van tepel-speenverwarring, waarbij je kindje denkt dat de speen hetzelfde is als de borst krijgen. Dit kan invloed hebben op de natuurlijke zuigbehoefte die erg nodig is om jouw melkproductie op gang te krijgen.

Experts adviseren daarom om een pasgeboren baby de eerste 4 tot 6 weken geen speen aan te bieden. Hierna moet je zelf bepalen wat jij fijn vindt.

Lees ook: Welke fopspeen kopen voor een pasgeboren baby?

Fopspeen Dental of Natural

Fopspeen Dental of Natural

Grofweg zijn er twee soorten fopspenen: Dental of Natural, ook wel fysiologische fopspenen genoemd. Het verschil tussen deze twee spenen is de vorm van het zuiggedeelte.

 1. Natural of fysiologische fopspeen

  Een Natural fopspeen heeft een zuiggedeelte met een ronde en bolle vorm, een beetje vergelijkbaar met een tepel. Er is bij deze speen geen boven- of onderkant. Omdat de fopspeen een natuurlijke vorm heeft wordt hij makkelijk geaccepteerd door je baby. Voordelen van een Natural fopspeen:

  • De fopspeen heeft een natuurlijke vorm omdat het op een tepel lijkt. Voor een baby die borstvoeding krijgt voelt deze speen heel natuurlijk aan.
  • De fopspeen is symmetrisch en heeft dus geen boven- of onderkant. Je baby kan dus de speen gewoon omdraaien. Ook dit is handig als je ’s nachts in het donker de speen in het mondje moet doen.
 2. Dental fopspeen

  Bij een Dental fopspeen is het zuiggedeelte iets gebogen zodat het tegen het gehemelte geplaatst kan worden. Voordelen van een Dental fopspeen:

  • Door de bolle en platte kant wordt het gehemelte en de spieren in de mond en kaak gestimuleerd.
  • De Dental fopspeen wordt vaak aangeraden door tandartsen.
philips banner babyfoon

Beide hebben dus voordelen, maar wat is nu de beste fopspeen? Dat is eigenlijk een beetje persoonlijk. Bekijk welke fopspeen jouw baby het beste bevalt en jij het meest handig vindt. Je kunt ook beginnen met een Natural fopspeen en later overstappen naar een Dental fopspeen.

Welke speen blijft het beste zitten?

Welke fopspeen is het beste voor je baby? Dat hangt in eerste instantie af van de leeftijd van je kleintje. Als het om speentjes gaat is er geen sprake van ‘one fits all’. Je moet dus altijd goed kijken of de fopspeen de juiste maat heeft voor jouw baby.

De leeftijden staan altijd vermeld bij de speen. Daarnaast kun je dus ook kiezen tussen een Dental of Natural fopspeen. Het ligt een beetje aan je baby wat de beste fopspeen is, want je baby bepaalt wat hij of zij fijn vindt. Doorgaans blijft de Dental fopspeen beter in het mondje zitten, maar een Natural fopspeen wordt wel sneller geaccepteerd. Om erachter te komen wat de beste fopspeen is, kun je ze het beste beide proberen.

Je zit overigens niet aan een fopspeen vast. Het wordt namelijk aangeraden om elke 6 weken de speen te vervangen. Als er beschadigingen op de speen zitten zoals scheurtjes of gaatjes, dan dien je de speen meteen te vervangen. In het kader van veiligheid is het ook goed om de speen van tijd tot tijd een keer uit te koken.
beste fopspeen 2018

Wat is de beste fopspeen?

Er bestaat niet één beste fopspeen voor alle baby’s. Dat komt omdat baby’s verschillend zijn. De ene baby vindt weer een andere fopspeen prettiger dan een andere baby. Waar je wel op kunt letten als je de beste fopspeen voor je baby wilt kopen is:

 • Let op het materiaal

  De meeste spenen zijn van siliconen gemaakt, maar eigenlijk kan je beter kiezen voor een milieuvriendelijke speen die gemaakt is van 100% natuurlijk rubber. Deze spenen zijn altijd zonder weekmakers, parabenen en BPA. Een ander voordeel van deze spenen is dat ze gemaakt zijn uit één stuk rubber en waardoor er geen vervelende naden of kieren zijn.

 • Kies voor BPA-vrij

  Let erop dat de speen BPA-vrij is. BPA is een stof die de hormoonbalans van je baby kan verstoren. Op de verpakking behoort BPA-vrij of Bisphenol A 0% te staan.

Het is misschien handig om op een gegeven moment over te stappen op een Dental fopspeen omdat deze de kaakspiertjes helpen te ontwikkelen.

Best beoordeelde fopspeen

Helaas heeft de consumentenbond geen test uitgevoerd om de beste fopspeen te selecteren. Onderstaand een top 5 van de fopspenen die online de beste beoordeling krijgen:

 1. Difrax Fopspeen – Natural – 6+
 2. Difrax Fopspeen – Natural – 0-6 maanden
 3. Philips AVENT Minifopspeen 0-2 maanden
 4. Philips AVENT Philips Avent Ultra Air 0-6 maanden
 5. Difrax Fopspenen Natural 20+ maanden

Waarom juist deze fopspeen?

Het meest populaire merk in fopspenen in Nederland is Difrax. Waarom Nederlanders vinden dat dit merk de beste fopspenen maakt, is als eerste omdat ze een uitgebreid assortiment hebben. Zij hebben als enige fabrikant in Nederland, fopspenen beschikbaar in 5 verschillende leeftijdscategorieën. Zo hebben ze spenen voor prematuur baby’s tot baby’s van 18+ maanden oud. Andere voordelen:

 • De schildjes van de fopspeen hebben ook diverse maten.
 • Het zuiggedeelte groeit met je baby mee.
 • Ze hebben zowel Dental als Natural fopspenen.
 • De meeste spenen zijn ontwikkeld in samenwerking met tandartsen.
 • De spenen zijn BPA-vrij.

Lees ook: Hoe vaak moet je de fopspeen van de baby vervangen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019