header luiers van pampers met 50% korting
Beste babyproducten

Beste loopstoel voor een baby

Met een loopstoel kan de baby zich voortbewegen door zich met de voetjes af te zetten. Super leuk voor je kleintje natuurlijk, maar toch is het loopstoeltje vrij omstreden. Sommige mensen zijn fel tegen en anderen weer niet. Is een loopstoel nou veilig of niet en als je er één wilt kopen, welke is dan de beste loopstoel voor een baby?

banner billendoekjes waterwipes

Hoe ziet een loopstoel voor de baby eruit?

Een loopstoel is een stoeltje dat voorzien is van een frame waaraan wieltjes bevestigd zijn. Aan het stoeltje zit een dienblad vast met vaak ook nog wat speeltjes erop. Je kind zit in de stoel en kan met de teentjes bij de vloer. Door zich af te zetten kan je baby zich voortbewegen in de stoel.

Loopstoel baby vanaf hoeveel maanden?

Zodra je baby 6 maanden oud is mag hij in een loopstoeltje totdat hij 14 maanden is. Vaak is hij dan te groot geworden voor het stoeltje. Let wel altijd goed op wat er op de verpakking staat of bij de beschrijving, want het kan per stoeltje een beetje verschillen.
Is een baby loopstoeltje slecht voor heupen?

Er zijn mensen die beweren dat een loopstoel je baby helpt om te leren lopen. Maar veel fysiotherapeuten zijn geen voorstander van het loopstoeltje. Er wordt beweerd dat het stoeltje slecht is voor de ontwikkeling van de heupen en de beentjes. Dit komt omdat de spieren van de baby niet op de juiste manier worden ontwikkeld. Men geeft aan dat je beter op de natuurlijke manier je baby kan leren lopen in plaats van een loopstoel te gebruiken.

Zet daarom je baby niet te lang in de loopstoel. Naast dat dit niet goed kan zijn voor de heupjes, is het mogelijk dat je baby een spitsvoetje oploopt. Dat komt omdat de baby steeds op de teentjes gaat lopen. In het ergste geval verkorten de spieren. De baby heeft dan spalken nodig om dit aan te pakken. Lees hier meer over afwijkingen aan de heupjes van de baby.

Maar nogmaals: dit is in het ergste geval en gebeurt alleen als je baby lang en vaak in het loopstoeltje blijft zitten!

loopstoel baby slecht voor heupen

Beste loopstoel baby volgens de Consumentenbond

Om maar meteen duidelijk te zijn: er is geen beste loopstoel volgens de consumentenbond. De consumentenbond en VeiligheidNL raden loopstoeltjes af!

Het beste is om in plaats van loopstoeltjes, activity kleden zoals deze te gebruiken om je kind te stimuleren om te lopen.
Als je baby het lopen wat meer onder de knie heeft (door het op de ‘normale’ wijze te leren) dan kun je wel een duwkarretje of loopkarretje aanschaffen (zoals deze) waar je kind achter kan lopen.

Waarom zijn loopstoeltjes niet veilig?

Volgens de consumentenbond zijn er twee redenen, namelijk:

 1. Meer ongelukken met loopstoel

  De reden waarom de Consumentenbond loopstoeltjes afraadt is omdat er meer ongelukken kunnen gebeuren met een loopstoel. Je kind kan zich namelijk sneller voortbewegen en is daarom dus ook sneller op plekken die gevaarlijk kunnen zijn. Denk aan het fornuis, hete ovens, open haard of jouw pot verse thee die op tafel staat. Ook trappen en opstapjes zijn niet veilig. Het stoeltje kan kantelen of je baby valt met stoeltje en al van de trap af.

 2. Belemmert de ontwikkeling van je kind

  Een andere reden waarom de Consumentenbond adviseert dat je het beste geen loopstoel kunt aanschaffen is omdat het de motorische ontwikkelingen van je kind in de weg staat. Volgens de Consumentenbond is het een misvatting dat kinderen eerder leren lopen dankzij een loopstoel, sterker nog: ze denken dat je kind juist minder snel leert lopen.

Normaal gesproken moet een baby diverse fases doorgaan voordat hij kan lopen. Zoals liggen, omrollen, zitten, kruipen, optrekken en staan. Al deze fases zijn nodig om evenwichtsgevoel te ontwikkelen en de spiertjes op de juiste manier te trainen. Baby´s in een loopstoel gaan niet al deze fases door. In de loopstoel kunnen ze met de teentjes bij de grond en zich zo voortbewegen. Evenwicht hebben ze niet nodig omdat ze in een stoeltje zitten.

Een loopstoel helpt dus niet om sneller te leren lopen en het is tevens onnatuurlijk!

banner vitamine-D kind

Tips om de beste loopstoel te kopen!

Mocht je toch graag een stoeltje willen kopen voor je kind, dan moet je dat natuurlijk helemaal zelf weten! Zorg er in ieder geval altijd voor dat je kind er niet te lang aan één stuk in blijft zitten en dat je jouw baby veel op een kleed neerlegt zodat hij leert omrollen, gaat kruipen en zich leert optrekken.

De beste loopstoel voor jouw kind is een stoel die voldoet aan de huidige norm: NEN-EN 1273: 2005. Controleer hier dus altijd op, al zullen de meeste nieuwe loopstoelen die je nu koopt wel voldoen aan deze norm.

Andere punten en tips waarop je moet letten om het beste loopstoeltje voor je baby te kopen en vervelende gevolgen te vermijden:

 • Let erop dat er geen scherpe randjes zitten aan de stoel.
 • Let erop dat de stoel duurzaam en stevig is.
 • Laat je kind nooit alleen in een stoeltje.
 • Het beste is pas een loopstoel te kopen als je kind al zelfstandig kan gaan zitten, maar nog niet zelf kan lopen.
 • Zet je kind niet meer in het stoeltje als de voetjes horizontaal, dus helemaal op de grond komen of aan de rand van het frame komen.
 • Zet je kind niet langer dan 20 minuten per dag in het stoeltje en houd je hieraan!
 • Zorg dat je kind niet in de buurt kan komen van gevaarlijke plekken zoals de trap, opstapjes, fornuis etc.
 • Stel de stoel in op de juiste hoogte, dat is als je kind net met de voetjes de grond kan aanraken.

Tip: Lees hier wat het beste plaspotje voor je baby is!

Dit is de beste loopstoel van dit moment!

Onderstaand de top 3 met de beste loopstoel die verkrijgbaar is en die dus ook voldoen aan de norm. Dit zijn de best beoordeelde en meest verkochte stoeltjes bij de online winkels:

 1. Topmark Nicky loopstoel

  top mark nicky best beoordeelde loopstoelDeze stoel heeft maar liefst 4,4 sterren gekregen uit de reviews van ouders. Hij scoort goed op gebruiksgemak, comfort en design. Ook de prijs is vriendelijk. Vanaf €39,99.

 2. Baninni Classic

  baninni classic beste loopstoelEen handige stoel van het merk Baninni die ook nog om te bouwen is tot schommelstoel! Ook deze stoel krijgt 4,5 sterren uit 63 beoordelingen van ouders. Hij is iets duurder en kost €53,95

 3. Chicco Activity Centre loopwagen

  chicco activity center loopwagenDit stoeltje is dan misschien wat duurder dan de andere stoeltjes maar jouw baby heeft er langer plezier van. Je kan hem namelijk ombouwen tot loopwagen! Maar liefst 4,9 sterren uit 15 reviews is dit misschien wel de beste loopstoel voor ouders die het er voor over hebben. Prijs: €83,97Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019