header banner hema
Beste babyproducten

Beste plaspotje voor zindelijkheidstraining!

Zindelijkheidstraining kan best lastig zijn, maar als het is gelukt, besef je pas hoe heerlijk het is. Geen luiers meer! Als je start met zindelijkheidstraining, moet je een plaspotje hebben. Het komt vaak voor dat ouders voor een goedkoop potje gaan en later toch een andere moeten kopen omdat de eerste niet bevalt. Dan kan je het beter meteen goed doen en kiezen voor het beste plaspotje met goede beoordelingen van ouders. Lees onze tips waar je op kunt letten om het beste plaspotje voor je kind te kopen en bekijk de top 3 met het meest verkochte plaspotje!

beste babyfles banner

Wanneer kan je starten met zindelijkheidstraining?

Er is niet één bepaald moment waarop ouders zouden moeten starten met de zindelijkheidstraining. Het ligt namelijk geheel aan jouw kind. Zindelijkheidstraining betekent niet dat je jouw peuter op de wc zet en dat je dan geen luiers meer nodig hebt.

Zindelijkheidstraining houdt in dat jouw kind voelt wanneer hij of zij naar de wc moet (de aandrang) en dat ze beseffen dat ze naar de wc moeten gaan als ze die aandrang voelen. Je kind kan dus zelf aangeven dat hij moet plassen of poepen.
Eigenlijk kan je een peuter dus niet zindelijk maken, ze moeten het zelf doen. Dit vergt oefening en een goed plaspotje is dan handig, want in het begin weet een kind niet goed wat die aandrang is en voelen ze dus niet dat ze moeten plassen.

signalen kind aandrang voelt zindelijkheidstraining

Wanneer kan je het beste een plaspotje gaan gebruiken?

Op het moment dat je merkt dat je peuter aanvoelt dat hij of zij naar de wc moet, of interesse toont in het gehele proces van naar de wc gaan. Als je kind de aandrang kan voelen, is dat het teken dat het zenuwstelsel van je kind voldoende is ontwikkeld. Dit is meestal zodra je peuter 2 tot 3 jaar oud is.

Gemiddeld worden kinderen tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Meestal kunnen kinderen als eerste poepen in een plaspotje. Later kunnen ze ook aanvoelen wanneer ze moeten plassen. Voor de nacht geldt dat nog niet. Nadat kinderen overdag zindelijk zijn geworden, duurt het meestal nog een half jaar tot een jaar voordat ze ook ’s nachts droog blijven.
absorberende broekjes kinderen zindelijkheidstraining nacht

Is je kind pas later zindelijk? Dat maakt niet uit. Ongeveer 25% van de kinderen zijn ‘pas’ zindelijk als ze 4 jaar oud zijn. Is je kind al 5 jaar en overdag nog niet zindelijk, dan is het goed om aan de bel te trekken.

Is je kind 6 jaar en ’s nachts nog niet zindelijk (bedplassen), dan moet je ook even contact opnemen met jouw huisarts. Al komt het bij ongeveer 1 op de 10 kinderen die 6 jaar of ouder zijn nog wel eens voor dat ze in bed plassen, maar dat is sporadisch.

lAlles voor je baby banner

Signalen dat je kind de aandrang voelt

Je kunt dus het beste beginnen om je peuter op een plaspotje te laten plassen, als je merkt dat hij er klaar voor is. Het makkelijkste is natuurlijk dat je kind zegt dat hij moet plassen of poepen, maar in het begin kunnen ze niet altijd die link leggen.
Soms kan je wel aan bepaalde signalen zien dat je peuter de aandrang kan voelen. Bijvoorbeeld:

 1. Jouw kind heeft regelmatig een droge luier voor een periode van een uur of twee.
 2. Je kunt zien dat je peuter gaat poepen of plassen. Bijvoorbeeld omdat hij gaat staan of zich even terugtrekt. Vraag dan altijd of hij moet plassen of poepen. Zo kan je subtiel het onderwerp aansnijden.
 3. Jouw peuter toont interesse in het naar de wc gaan of de inhoud van zijn luier.

Merk je deze signalen op, lees dan deze 8 tips over hoe je jouw peuter zindelijk kunt maken.

Wat is het beste plaspotje voor zindelijkheidstraining?

Wanneer je start met zindelijkheidstraining heb je een plaspotje of een wc-verkleiner met opstapje nodig. Maar wat is nou het beste plaspotje of wc-verkleiner? Goede vraag en eigenlijk is dat een beetje ‘persoonlijk’.

Als eerste moet je je afvragen wat jouw voorkeur heeft: een plaspotje of een wc-verkleiner.
Bedenk ook wat het beste bij jouw kind past, of vraag je peuter wat hij wilt. Kan je geen keuze maken, dan heb je ook plaspotjes die ook een wc-verkleiner hebben. Twee-in-één dus!

Kies je voor een plaspotje, dan heb je diverse soorten. Bekijk de verschillende modellen om te bepalen welk model het beste plaspotje is voor jouw peuter.

Wat veel ouders doen is beginnen met een plaspotje en later overstappen naar de beste wc-verkleiner.

Punten om op te letten bij het beste plaspotje voor je kind!

Er zijn meerdere plaspotjes verkrijgbaar. Van simpele potjes tot kleine troontjes of een plaspotje geheel in Disney stijl. Punten waar je altijd op moet letten zijn:

 1. Het potje moet stevig zijn en goed op de vloer kunnen staan. Het liefst met antislip.
 2. Je kind moet met beide voetjes op de grond kunnen, dan kan je baby namelijk makkelijker gaan zitten.
 3. Het potje moet niet te klein zijn, je kind groeit namelijk als kool. En daarnaast wil je natuurlijk ook dat alles daadwerkelijk in het potje komt!

Het meest verkochte en beste plaspotje van dit moment!

Onderstaand een top 3 met de beste plaspotjes van dit moment. Deze plaspotjes hebben goede reviews en worden veel verkocht:

 1. Fisher Price Koninklijk PlasPotje & Krukje

  beste plaspotje zindelijkheidstrainingDit handige plaspotje is een plaspotje, wc-verkleiner en krukje in één! Verder heeft het handgrepen, antislippootjes en is het makkelijk schoon te maken.

  Daarnaast speelt het potje ook een muziekje af als je kind een boodschap heeft gedaan. Maar liefst 5 sterren uit 75 reviews voor het beste plaspotje! Dat bespaart je een miskoop. Kosten bedragen rond de €35,-

 2. BabyBjörn zetelpotje

  best beoordeelde plaspotje babybjorn zetelpotjeEen degelijk plaspotje dat stevig op de grond staat. Het potje heeft ergonomische vormen en een hoge rugleuning zodat je kind comfortabel zit. Doordat het een binnenpot bevat, kan het makkelijk geleegd worden.

  Dankzij de spatbescherming voorkom je ook nog eens dat je morst! Met 5 sterren uit 26 reviews van ouders! Kosten van dit meest verkochte plaspotje zijn ongeveer €30,-

 3. Kees potje hoge rug

  kees potje luxe hoge rug best verkochte plaspotje zindelijkheidstraining Een degelijk potje met hoge rugleuning, antislip en een uitneembaar binnenpotje met deksel. Dit plaspotje heeft 4,5 sterren door beoordelingen van gebruikers! Kosten rond de €15,-

Plaspotje met muziek of geluid

Om je kind extra te stimuleren om op het plaspotje te gaan zitten, kun je het voor je kind natuurlijk zo leuk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door een plaspotje met muziek te kopen. Elke keer als je kind een boodschap of boodschapje heeft gedaan speelt er een muziekje. Na verloop van tijd gaat je kind leren dat het muziekje alleen wordt afgespeeld als hij een boodschap heeft gedaan. Dat kan ontzettend stimuleren.

Houd er overigens wel rekening mee dat het ook averechts kan werken: je kind schrikt van het muziekje en wil juist niet meer plassen. Dit komt trouwens niet vaak voor, meestal vinden kinderen het heel leuk. Plaspotjes met muziek zijn bijvoorbeeld de Fisher-Price Koninklijk Potje of de Tomy Disney Minnie Mouse toilettrainingssysteem.

zindelijkheidstraining beloning plasstickers

Leuk boekje voor zindelijkheidstraining inclusief plasstickers

Een ander ‘leuk’ plaspotje is een magic potje met plassticker of je koopt losse plasstickers. Deze stickers plak je in het potje. Op de sticker staat een donker wolkje, maar zodra je kind een plasje heeft gedaan, verandert het wolkje in een vrolijk zonnetje! Dat wil je kind natuurlijk elke keer wel zien en zo raken ze gestimuleerd om te gaan plassen.

Of een plaspotje met muziek ook het beste plaspotje is, hoeft niet per se. Deze manier van plassen maakt het voor je kind wel leuker. Merk je dat je kind wel de aandrang kan voelen, maar nog niet zo enthousiast wordt van het plaspotje, dan kan je zo’n plaspotje met muziek eens proberen. Want laten we eerlijk zijn, zo zou jij toch ook willen plassen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019