header luiers van pampers met 50% korting
Beste babyproducten

Beste plaspotje voor zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een heel belangrijk moment tijdens de opvoeding. In het begin kan het soms lastig zijn, maar als het is gelukt, besef je pas hoe heerlijk het is. Geen luiers meer! Als je start met zindelijkheidstraining, moet je een plaspotje hebben. Het komt vaak voor dat ouders voor een goedkoop potje gaan en later toch een andere moeten kopen omdat de eerste niet bevalt. Dan kan je het beter meteen goed doen en gaan voor het beste plaspotje met goede beoordelingen van ouders. Lees hier waarop je kunt letten om het beste plaspotje voor je kind te kopen en bekijk de top 3 van meest verkochte plaspotjes!

beste babyfles banner

Wanneer kan je starten met zindelijkheidstraining?

Er is niet één bepaald moment waarop ouders zouden moeten starten met de zindelijkheidstraining. Het ligt namelijk geheel aan je kind. Zindelijkheidstraining betekent niet dat je jouw kind op de wc zet en zo geen luiers meer nodig hebt. Zindelijkheidstraining houdt in dat je kind voelt wanneer hij of zij naar de wc moet (de aandrang) en dat ze beseffen dat ze naar de wc moeten gaan als ze die aandrang voelen. Je kind kan dus zelf aangeven dat hij naar de wc moet.
Eigenlijk kan je kinderen dus niet zindelijk maken, ze moeten het zelf doen. Dit vergt oefening, want in het begin weet een kind niet goed wat die aandrang is en voelen ze dus niet dat ze moeten plassen.signalen kind aandrang voelt zindelijkheidstraining

Wanneer kan je het beste een plaspotje gaan gebruiken?

Dat is het moment dat je merkt dat je kind aanvoelt dat hij of zij naar de wc moet of interesse toont in het gehele proces van naar de wc gaan. Als je kind de aandrang kan voelen, is dat het teken dat het zenuwstelsel van je kind voldoende is ontwikkeld. Dit is meestal zo vanaf de 2 tot 3 jaar.

Gemiddeld worden kinderen tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Meestal kunnen kinderen als eerste poepen in een potje. Later kunnen ze ook aanvoelen wanneer ze moeten plassen. Voor de nacht geldt dat nog niet. Nadat kinderen overdag zindelijk zijn geworden, duurt het meestal nog een half jaar tot een jaar voordat ze ook ’s nachts droog blijven.
absorberende broekjes kinderen zindelijkheidstraining nacht

Is je kind later? Dat maakt niet uit. Ongeveer 25% van de kinderen zijn ‘pas’ zindelijk als ze 4 jaar zijn. Is je kind al 5 jaar en overdag nog niet zindelijk, dan is het goed om aan de bel te trekken.
Is je kind 6 jaar en ’s nachts nog niet zindelijk (bedplassen), dan moet je ook even aan de bel trekken. Al komt het bij ongeveer 1 op de 10 kinderen die 6 jaar zijn of ouder, nog wel eens voor dat ze in bed plassen, maar dat is sporadisch.

banner beste luchtreiniger babykamer

Signalen dat je kind de aandrang voelt

Je kunt dus het beste beginnen met een plas potje als je merkt dat je kind er klaar voor is. Het makkelijkste is natuurlijk dat je kind zegt dat hij of zij moet plassen of poepen, maar in het begin kunnen ze niet altijd die link leggen. Soms kan je wel aan bepaalde signalen zien dat je kind de aandrang kan voelen. Bijvoorbeeld:

 • Jouw kind heeft regelmatig een droge luier voor een uur of twee.
 • Je kunt zien dat je kind gaat poepen of plassen. Bijvoorbeeld omdat hij gaat staan of zich even terugtrekt. Vraag dan altijd of hij moet plassen of poepen. Zo kun je subtiel het onderwerp aansnijden.
 • Jouw peuter toont interesse in het naar de wc gaan of de inhoud van de luier.

Merk je deze signalen op, lees dan deze 8 tips over hoe je jouw baby zindelijk kunt maken.

Wat is het beste plaspotje voor zindelijkheidstraining?

Wanneer je start met zindelijkheidstraining heb je een plaspotje of wc-verkleiner met opstapje nodig. Maar wat is nou het beste plaspotje of wc-verkleiner? Goede vraag en eigenlijk is dat een beetje ‘persoonlijk’.

Als eerste kan je bekijken wat je het beste aan staat: een plaspotje of een wc-verkleiner. Kies je voor een plaspotje, dan heb je diverse soorten. Bekijk deze goed om te bepalen wat het beste plaspotje is voor jouw kind.

 • Plaspotje of wc-verkleiner

  Bekijk eerst of je wilt gaan voor een plaspotje of wc-verkleiner. Bedenk wat het beste bij je kind past, of vraag je kind wat hij of zij wilt. Kun je geen keuze maken dan heb je ook plaspotjes die ook een wc-verkleiner hebben. Twee-in-één dus!

 • Wat veel ouders doen is beginnen met een plaspotje en later overstappen naar een wc-verkleiner.

 • Het beste plaspotje voor je kind

  Er zijn meerdere plaspotjes verkrijgbaar. Van simpele potjes tot kleine troontjes of een plaspotje geheel in Disney stijl. Punten waar je altijd op moet letten zijn:

  • Het potje moet stevig zijn en goed op de vloer kunnen staan. Het liefst met antislip.
  • Je kind moet met beide voetjes op de grond kunnen, dan kan je baby namelijk makkelijker gaan zitten.
  • Het potje moet niet te klein zijn, je kind groeit namelijk als kool. En daarnaast wil je natuurlijk ook dat alles daadwerkelijk in het potje komt!

Het beste plaspotje op dit moment!

Onderstaand een top 3 van de beste plaspotjes van dit moment. Deze plaspotjes hebben goede reviews en worden veel verkocht:

 1. Fisher Price Koninklijk PlasPotje & Krukje

  beste plaspotje zindelijkheidstrainingDit handige plaspotje is een plaspotje, wc-verkleiner en krukje in één! Verder heeft het handgrepen, antislippootjes en is het makkelijk schoon te maken. Daarnaast speelt het potje ook een muziekje af als je kind een boodschap heeft gedaan. Maar liefst 5 sterren uit 75 reviews voor het beste plaspotje! Dat bespaart je een miskoop. Kosten bedragen rond de €35,-

 2. BabyBjörn zetelpotje

  best beoordeelde plaspotje babybjorn zetelpotjeEen degelijk plaspotje dat stevig op de grond staat. Het potje heeft ergonomische vormen en een hoge rugleuning zodat je kind comfortabel zit. Doordat het een binnenpot bevat, kan het makkelijk geleegd worden. Dankzij de spatbescherming voorkom je ook nog eens dat je morst! Met 5 sterren uit 26 reviews van ouders! Kosten van dit meest verkochte plaspotje zijn ongeveer €30,-

 3. Kees potje hoge rug:

  kees potje luxe hoge rug best verkochte plaspotje zindelijkheidstraining Een degelijk potje met hoge rugleuning, antislip en een uitneembaar binnenpotje met deksel. Dit plaspotje heeft 4,5 sterren door beoordelingen van gebruikers! Kosten rond de €15,-

Plaspotje met muziek of geluid

Om je kind extra te stimuleren om op het plaspotje te gaan zitten, kun je het voor je kind natuurlijk zo leuk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door een plaspotje met muziek te kopen. Elke keer als je kind een boodschap of boodschapje heeft gedaan speelt er een muziekje. Na verloop van tijd gaat je kind leren dat het muziekje alleen wordt afgespeeld als hij een boodschap heeft gedaan. Dat kan ontzettend stimuleren.

Houd er overigens wel rekening mee dat het ook averechts kan werken: je kind schrikt van het muziekje en wil juist niet meer plassen. Dit komt trouwens niet vaak voor, meestal vinden kinderen het heel leuk. Plaspotjes met muziek zijn bijvoorbeeld de Fisher-Price Koninklijk Potje of de Tomy Disney Minnie Mouse toilettrainingssysteem.

zindelijkheidstraining beloning plasstickers

Leuk boekje voor zindelijkheidstraining inclusief plasstickers

Een ander ‘leuk’ plaspotje is een magic potje met plassticker of je koopt losse plasstickers. Deze stickers plak je in het potje. Op de sticker staat een donker wolkje, maar zodra je kind een plasje heeft gedaan, verandert het wolkje in een vrolijk zonnetje! Dat wil je kind natuurlijk elke keer wel zien en zo raken ze gestimuleerd om te gaan plassen.

Of een plaspotje met muziek ook het beste plaspotje is, hoeft niet per se. Deze manier van plassen maakt het voor je kind wel leuker. Merk je dat je kind wel de aandrang kan voelen, maar nog niet zo enthousiast wordt van het plaspotje, dan kun je deze zo’n plaspotje met muziek eens proberen.

Want laten we eerlijk zijn, zo zou jij toch ook willen plassen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!