sale kleertjes header
Peuter

Zindelijkheidstraining: Help je kind zindelijk worden!

Nooit meer luiers verschonen, dat is toch een prachtige mijlpaal voor je kind en voor jou zelf? Moet je nagaan hoeveel geld je bespaart op luiers! Om voorgoed van de luiers af te komen is zindelijkheidstraining nodig. Maar wanneer kan je hiermee beginnen en hoe pak je dit goed aan? Lees hier hoe je jouw peuter kunt helpen met zindelijk worden.

banner winkelpromo

Plaspotje nodig? Dit zijn de beste plaspotjes om je kind zindelijk te maken!

Wanneer kan je beginnen met zindelijkheidstraining?

De zindelijkheidstraining start niet op het moment dat jij helemaal klaar bent met die luiers. De training kan pas beginnen als:

  • Je merkt dat jouw peuter er klaar voor is. Het heeft namelijk alleen zin als je kind ervoor open staat.
  • Daarnaast moet je peuter ook in staat zijn de sluitspier onder controle te houden.
  • En als laatste moet je kind kunnen voelen dat hij of zij aandrang heeft om te plassen of te poepen. Baby’s en jonge kinderen voelen deze aandrang nog niet en laten het gewoon lopen.



Gemiddeld zijn kinderen klaar voor zindelijkheidstraining als ze ongeveer twee jaar zijn. Ze merken dan zelf dat ze naar de wc moeten en kunnen hun ontlasting ophouden. Wanneer kinderen 3 of 4 jaar oud zijn, zijn ze overdag daadwerkelijk zindelijk. In het algemeen zijn kinderen ’s nachts ook zindelijk als ze tussen de 5 en 7 jaar oud zijn.
Houd er dus rekening mee dat zindelijk worden tijd en veel geduld gaat kosten!
Signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

Hoe merk je dat je peuter er klaar voor is?

Zindelijkheidstraining moet je niet opdringen, want dat werkt juist averechts. Als je kind rond de twee jaar is, let dan op de onderstaande signalen. Als je deze opmerkt, kan je voorzichtig een balletje opgooien en je peuter een paar keer laten plaatsnemen op een potje of de wc en uitleggen wat de bedoeling is.

De signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

  • Merk je dat je peuter minder vaak verschoont moet worden, dan betekent dit dat de blaas groot genoeg is en de sluitspier beter werkt. Je kind kan de plas dus beter ophouden.
  • Jouw peuter merkt zelf dat hij moet plassen of poepen. Bijvoorbeeld door zich anders te gedragen als ze naar ‘de wc moeten’, zoals zich afzonderen, ophouden met spelen of misschien geeft je kind het zelfs aan.
  • Hij toont interesse in de wc en hetgeen jij daar allemaal doet. Laat je peuter ook gerust eens meekijken.
baby kleertjes banner

Zindelijkheidstraining bij een peuter, hoe pak je dat aan?

Vermoed je dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining, dan kan je de training beginnen volgens onderstaande drie stappen:

  1. Stap 1: Kennis maken met de wc of het plaspotje

    Laat je kind na elk slaapje en hapje op het potje of de wc zitten (eventueel met een goede wc-verkleiner).
    Kinderen moeten meestal op deze momenten een boodschap(je) doen. Leg ondertussen uit wat de bedoeling is, maar houd het luchtig en dring niets op.

    Sterker nog: het is beter om het leuk te maken en niet het accent te leggen op het feit dat je kind nu soort van moet presteren. Als er iets komt, dan komt het vanzelf. Maak dit moment op de pot leuk door een liedje te zingen of een boekje te lezen. Het is echt belangrijk dat je peuter gaat uitkijken naar deze momenten en het niet vervelend gaat vinden.

  2. Stap 2: Gelukt? Geef complimenten

    Heeft hij geplast of gepoept in het plaspotje of wc? Laat dan goed merken hoe blij je hiermee bent. Geef complimentjes. Houd het moment trouwens wel ontspannen, anders stopt je kind met plassen of poepen nog voordat alles eruit is. Geef hem dus wel de rust en tijd om alles ‘kwijt te raken’.

  3. Stap 3: Maak er een routine van

    Maak er een duidelijke routine van door je kind na elk slaapje en maaltijd of voeding op de pot te zetten. Houd het telkens leuk. Heb je geen tijd om dit te doen (omdat je bijvoorbeeld werkt) probeer deze momenten dan zoveel mogelijk in te passen op het moment dat je wel thuis bent. Dus na elk hapje of maaltijd en ook voor het slapen gaan. Begin met 1 keer per dag en breidt dit zoveel mogelijk uit.

Zindelijkheidstraining tips

Starten met zindelijkheidstraining doe je als je kind een peuter is. Neem er altijd de tijd voor en houd het rustig en ontspannen. Anders gaat hij er weerzin tegen krijgen. Begin rustig met de genoemde stappen en doe dit eerst voornamelijk thuis.

Ga je de deur uit, probeer dan het ritueel er zoveel mogelijk in te houden en je kind dus na elk slaapje en maaltijd op de wc te laten zitten. Laat hem voordat jullie op pad gaan ook nog even wat tijd doorbrengen op het potje.
absorberende broekjes kinderen zindelijkheidstraining nacht

Nog een paar extra tips:

  • Lees samen een boek over zindelijkheidstraining en bekijk een leuk filmpje. Bijvoorbeeld Princes op het potje. Dit kan je kind geweldig stimuleren om het te proberen.
  • Is je kind klaar voor zindelijkheidstraining? Doe dan in plaats van een luier een oefenbroekje om. Dan voelen ze sneller dat ze een behoefte hebben gedaan.
  • Hang een beloningskaart of kalender op! Elke keer als je kind in het potje heeft geplast of gepoept krijgt hij een sticker.
  • Geef zelf het voorbeeld en laat je kind meekijken. Laat ook zien hoe je goed kunt afvegen.

Lees deze blog voor nog meer tips voor zindelijkheidstraining!

Zindelijkheidstraining nacht

Zindelijkheidstraining tijdens de nacht

Je merkt dat je peuter de zindelijkheidstraining door begint te krijgen als hij ook zelf aangeeft dat hij op het potje moet. Als je kind overdag zindelijk is, dan kan je bekijken of hij ook ’s nachts zonder luier kan. Leg voor de zekerheid altijd een matrasbeschermer in het bedje!

Meestal hoef je niet zo heel veel te doen om je kind ook ’s nachts zindelijk te maken. Maar sommige kinderen hebben nog iets meer aanmoediging nodig. Dit kan je doen door je kind ’s avonds (nadat je kind 2 tot 3 uur heeft geslapen) wakker te maken om te laten plassen. Waarschijnlijk hoeft hij daarna de rest van de nacht niet meer.

Beloon je kind altijd als hij in de nacht droog is gebleven bijvoorbeeld door een sticker op een kalender te plakken. Mocht je peuter in bed geplast hebben, verschoon dan samen het bed zodat hij ook de verantwoordelijkheid draagt.

Kijk er niet vreemd van op als je kind de komende jaren nog af en toe ’s nachts een ongelukje heeft. Dit is heel normaal. Straf je kind nooit als zoiets gebeurd, hij doet het namelijk echt niet expres! Lees hier meer tips over zindelijk worden ’s nachts en bedplassen.

Wat als het toch mis gaat?

Lukt de zindelijkheidstraining niet of toont je kind totaal geen interesse? Vraag dan hulp aan het consultatiebureau of overleg met een expert zoals een zindelijkheid deskundige. Zolang je kind jonger is dan 4 jaar oud, is het nog geen probleem dat hij overdag niet zindelijk is. Is je kind wel ouder, dan is het verstandig om hulp in te schakelen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019