header luiers van pampers met 50% korting
Baby

8 Tips over hoe je een peuter zindelijk kunt maken!

Het zou fijn zijn als je kind van de één op de andere dag besluit om zijn of haar behoefte op de wc te doen. Maar helaas werkt dat in werkelijkheid niet zo. Als je geen luiers meer wilt verschonen, zit er maar één ding op. Je moet zelf je kind zindelijk maken. Dit proces heet ook wel zindelijkheidstraining.

cheezzbaby banner

Hoe lang duurt zindelijkheidstraining?

Verwacht niet dat je peuter binnen een dag zelf op het potje zit, hier gaan doorgaan meerdere dagen of zelfs weken overheen. Het belangrijkste is dat je in deze periode positief, consequent en blijft volharden. Volgens de potjestrainer expert Carol Cline zijn deze 3 woorden essentieel als je wilt dat je peuter zo snel mogelijk zindelijk wordt!
Hieronder vind je 8 zindelijkheid tips en een stappenplan om je peuter zindelijk te maken!

baby zindelijkheidstraining

Onderzoek of je kind klaar is voor zindelijkheidstraining!

Het eerste wat je eigenlijk moet doen voordat je begint met de potjes training, is onderzoeken of je kind er wel klaar voor is. Pas dan kan je beginnen met het stappenplan zindelijk maken. Gemiddeld gezien begin je met je kind zindelijk maken wanneer hij of zij 2 jaar oud is. Maar dit betekent niet dat je op de tweede verjaardag niet meer de luier om doet en besluit dat het nu tijd is.

Zindelijk worden is lastiger dan je denkt. Je peuter moet namelijk eerst in staat zijn de prikkel te herkennen die aangeeft dat hij of zij een behoefte moet doen. In de eerste jaren voelt je kind dit nog niet en laat alles gewoon lopen.

banner babypark sale

Ben je op zoek naar het beste plaspotje voor zindelijkheidstraining? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Merk je echter dat je kind zich anders gedraagt vlak voor het moment dat hij of zij een behoefte moet doen, dan is dit een teken dat je kind een prikkel voelt.

Voorbeeld van ander gedrag is bijvoorbeeld gaan wiebelen, anders lopen, zeggen dat ze naar de wc moeten, met de benen over elkaar staan of een bepaald gezicht trekken. Vraag op dat moment aan je peuter of hij of zij een plasje moet doen of moet poepen en vertel meteen wat er dan gebeurd.
8 Tips om je peuter zindelijk te maken!

 1. Niet te moeilijke kleding

  Als je kind er klaar voor is, dan is het verstandig om je peuter geen moeilijke kleding aan te trekken tijdens het stappenplan zindelijk maken. Zorg dus voor een oefenbroekje voor zindelijk worden of een trainingsbroekje.

  Zo voorkom je dat alle goede kleding van je kind verpest wordt. Ook gaat kleding zonder moeilijke knoopjes makkelijker uit en dat is wel zo handig. Op het moment dat je kind voelt dat hij of zij naar het toilet moet is er namelijk nog maar weinig tijd!

 2. Laat je kind wennen aan het plaspotje

  Het potje is in het begin nog een vreemd ding. Laat daarom je kind al van tevoren ‘kennis maken’ met het potje. Zet deze in de kamer neer, laat je kind ermee spelen en er al op zitten.

  Praat er ook met je kind over en probeer uit te leggen waar het plaspotje voor is. Heb je opgemerkt dat je peuter de prikkel voelt om naar de wc te gaan, laat hem of haar dan op het potje zitten en vraag of ze hun behoefte willen doen.

 3. Samen naar de wc

  Ga geregeld samen met jouw kind naar de wc. Op die manier wordt het steeds duidelijker voor je kind dat er een link is met de prikkel die ze voelen en de wc. Ga zelf ook naar het toilet met je kind erbij.

  Op die manier geef je jouw peuter een voorbeeld en kinderen zijn geneigd om jouw gedrag te kopiëren. Blijf altijd tegen je kind praten en leg uit wat je aan het doen bent.

 4. Rustig aan

  Probeer de zindelijkheidstraining niet te forceren. Misschien dat jij klaar bent met luiers verschonen, maar dat betekent nog niet dat jouw kind klaar is voor het potje of de wc.

  Als je het gaat forceren kan dit een averechts effect hebben: je kind begint een weerstand te voelen voor de wc of potje en dan ben je nog verder van huis.

 5. Belonen!

  Als je peuter zelf op het potje gaat zitten en het is gelukt, beloon dan uitgebreid. Laat ook je blijdschap zien. Kinderen zijn hier heel gevoelig voor. Je kunt het nog leuker maken door een bord te kopen. Elke keer als je kind op het potje of het toilet heeft gezeten, krijgt hij of zij een sticker die ze op het bord mogen plakken. Als ze een bepaald aantal hebben gehaald dan kun je ze een kleinigheidje geven.

  Gaat het een keer mis, dan moet je proberen niet boos te worden. Blijf dus positief en geef aan dat het niet erg is. Lees hier meer tips bij het belonen of straffen van een peuter!

 6. Op vaste momenten naar de wc

  Meestal moeten kinderen na het eten en vlak voor het slapen naar het toilet. Probeer er daarom een gewoonte van te maken om telkens op deze momenten samen met je kind naar de wc of het potje te gaan. Laat hem of haar hierop zitten en wacht geduldig af. Probeer hier consequent en volhardend in te zijn zodat je kind duidelijk de link kan leggen.

 7. Koop minder absorberende luiers

  Je baby zindelijk maken kan sneller verlopen als je ervoor zorgt dat het minder comfortabel wordt voor je kind om de behoefte in de luier te doen. Koop daarom luiers die minder absorberen zodat hij of zij eerder voelt dat er geplast of gepoept is.

 8. Lees samen boeken over zindelijk worden

  Er zijn veel boeken geschreven over zindelijk worden. Voor ouders is het Engelstalige boek ‘Start Potty Training’ een erg goed boek en momenteel één van de beste boeken over zindelijkheidstraining.

  Daarnaast zijn er ook veel Nederlandse boeken en boeken die bestemd zijn voor kinderen. Probeer deze laatste boeken eens samen met je kind te lezen. Zo wordt het proces van je baby zindelijk maken leuker voor jezelf en voor je kind.

Goede boeken voor je kind over zindelijkheidstraining zijn:Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019