header banner hema
Baby

Wat betekent de kleur van babypoep? Wat is normaal?

Baby’s en poep. We kunnen ons er hartstikke druk om maken. Poept de baby wel genoeg? Of juist te vaak? En die kleur! Klopt dat wel? We vertellen je alles over babypoep en de kleuren die je kunt tegenkomen in de luier van je baby.

Kleertjes.com korting banner

Wat betekent de kleur van babypoep?

 1. Wit

  Lijkt de kleur van de poep van je baby wit? Dan kan dit betekenen dat de lever niet goed functioneert. Breng dan ook zeker een bezoek aan de dokter en neem wat ontlasting mee!

 2. Grijs

  Als je kindje vast voedsel gaat eten, kan de babypoep een beetje grijs kleuren. Eet je kindje nog geen vast voedsel? Dan kan grijze poep erop duiden dat er problemen zijn met de lever of de galblaas. Het is verstandig om de dokter te raadplegen.

 3. Zwart

  In de eerste dagen na de geboorte is zwarte poep (meconium) heel normaal. Maar als dit 3 dagen na de geboorte nog zo is, kan het betekenen dat jouw baby niet genoeg voeding uit de melk haalt. Bij oudere baby’s kan het te maken hebben met wat er gegeten is, dit hoeft niet meteen iets te betekenen.

  Houdt de zwarte poep lang aan en krijgt je kindje geen medicijn wat dit kan veroorzaken? Dan is het goed om aan de bel te trekken. Het kan namelijk ook zo zijn dat er (oud) bloed in de ontlasting zit en dat komt dan natuurlijk ergens vandaan.
 4. Rood

  Een beetje rood in de poep hoeft niet meteen erg te zijn. Het kan zijn dat jouw baby last heeft van harde ontlasting, hierdoor te hard drukt bij het poepen waardoor er wat bloed bij zit. Het kan ook liggen aan het vaste voedsel wat nieuw is voor je baby.

  Maar als het langer aanhoudt kan het zijn dat je baby ergens allergisch voor is of een andere medische aandoening heeft. Daarom bij twijfel is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

 5. Oranje

  Door sommige soorten vast voedsel kan de kleur van de babypoep poep oranje kleuren. Ook als je kindje borstvoeding krijgt, kan dit komen door voedsel wat jij eet. Vaak is de oorzaak dan ook niet ernstig. Maar heb je er bedenkingen bij? Ga dan altijd naar het consultatiebureau of raadpleeg je huisarts!

 6. Mosterdgeel

  Dit is een hele normale kleur voor babypoep!

 7. Fel geel

  Gele poep kan komen door medicatie of voedsel. Maar ook als jij borstvoeding geeft, door de voeding die jij zelf binnenkrijgt.

 8. Fel groen

  Bij borstvoeding kan jouw baby knalgroene poep krijgen. Vaak is dit het geval als je kindje te veel ‘voormelk’ binnenkrijgt. Jouw baby drinkt dan eigenlijk niet lang genoeg om voedzame melk binnen te krijgen. De ‘vette’ melk komt pas als je baby een poosje drinkt.

 9. De babypoep is bruin groenig van kleur

  Op zich is dit een normale kleur voor babypoep. Merk je dat jouw kindje veel scheetjes moet laten en zich niet fijn voelt? Dan zou deze kleur poep ook kunnen duiden op een koemelkallergie.

 10. Donkergroen

  Deze kleur babypoep komt eigenlijk alleen voor bij baby’s die flesvoeding krijgen. Geen reden tot paniek, het kan komen door het ijzer wat in flesvoeding zit.

banner vitamine-D kind

Verschil babypoep tussen borst- en fles gevoede baby’s

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben soms maar een keer in de 10 dagen een poepluier. De poep is meestal zacht en waterig en geel tot bruinachtig van kleur. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Het lijkt een beetje op grove mosterd.

Krijgt jouw baby flesvoeding? Dan poept hij gemiddeld een keer in de 1 tot 3 dagen. Dit is net als bij volwassenen een persoonlijke frequentie. Zolang de baby er geen last van heeft is het prima. Poep van baby’s die flesvoeding krijgen is wat dikker en kan er geel tot lichtbruin en soms groenig uitzien. Gaat de baby vast voedsel eten? Dan krijgt de poep andere kleuren en gaat het ook meer stinken.

Vaak maken we ons te snel zorgen over de kleur poep van onze baby. Die rare kleuren zeggen meestal weinig en vaak is er niets aan de hand. Zolang je kindje gezond oogt, goed drinkt en geen pijn heeft door het poepen is het prima. Maar maak je je wel zorgen? Trek dan natuurlijk altijd aan de bel! Je kan ook een app gebruiken om de poep van de baby te checken!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!