sale kleertjes header
Baby

Wanneer reageert de baby op zijn eigen naam?

Misschien kan je niet wachten tot je baby reageert op zijn eigen naam. Heb geduld, dit gaat in het eerste half jaar na de geboorte vast nog niet gebeuren. Maar wanneer dan wel? Hoe werkt dat allemaal met de taalontwikkeling van je baby? Je leest het hier.

kleertjes sale 70

De baby reageert op zijn eigen naam!

Je hebt vast niet in een dag de naam van je baby verzonnen. Daar zijn jullie samen zorgvuldig mee bezig geweest. Of had je van jongs af aan al bedacht hoe je later jouw kinderen wilde gaan noemen? Hoe dan ook, de naam voor je kindje vind je zelf natuurlijk prachtig.




Je zult hem dan ook vaak gebruiken, ook als je baby nog niet kan praten. Er komt een moment, vroeg of laat, dat de baby ineens reageert op die naam. Tilt hij zijn hoofdje op als jij zijn naam noemt? Of stopt hij even met spelen? Allemaal tekenen dat jouw baby zijn eigen naam herkent.

banner vitamine-D kind

Vanaf welke leeftijd herkent de baby zijn eigen naam?

Gemiddeld gaat een baby vanaf ongeveer 7 maanden oud zijn eigen naam herkennen. Je baby zal je aankijken als je zijn naam noemt, of naar je lachen.

De taalontwikkeling van je baby gaat in stapjes en begint met passieve taalontwikkeling. Een baby tot 3 maanden oud weet dat hij met jou kan communiceren door te gaan huilen. Dit doet hij niet bewust, hij kan eigenlijk nog niets anders. Maar hij weet al snel genoeg dat hij daarmee een reactie oproept.

Als je baby tussen de 3 en 6 maanden is gaat hij reageren op je stem. Ook zal hij zelf steeds meer geluidjes gaan maken. Je zult allerlei klanken voorbij horen komen en misschien ook wel eens een hoge gil. Soms schrikt je baby er zelf van. Misschien maakt hij de bewegingen van jouw mond al na. “Nanana, dadadana, puuuuuh”.

Vanaf 6 maanden oud gaat je baby woordjes leren begrijpen. Woorden die je vaak gebruikt. Let er maar eens op. Als ik bijvoorbeeld “papfles” zeg tegen onze baby van 8 maanden begint ze al te lachen en te spartelen. Die link legt ze perfect.

Herkennen van taal

Gaandeweg zal je baby steeds meer woorden gaan herkennen. En gaat taalbegrip dus een steeds grotere rol spelen. Wist je dat een baby op een dag wel 22 woorden kan leren? Bal, tafel, papa, mama, eten. Noem maar op. De taalontwikkeling komt pas later, wanneer een baby gaat leren praten.

Het is niet alleen leuk als je kindje gaat reageren op zijn naam, maar ook handig. Als je baby groter wordt zal hij ook vaker terecht gewezen moeten worden. Kruipt hij steeds weer naar de knopjes van de radio? Of trekt hij steeds aan die ene plant? Dan zal je zijn naam op een strengere manier kunnen roepen en leert je baby snel genoeg dat iets niet mag. Daarmee kan het opvoeden echt beginnen.

Wat als jouw baby nog niet reageert op zijn naam?

Elke baby ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Het ene kindje is sneller dan het andere. Misschien kan jou kindje met 7 maanden al kruipen, maar reageert hij nog niet op zijn naam. Normaal gesproken komt dit vanzelf. Onze oudste dochter was langzaam met draaien en kruipen, maar praten kon ze al heel snel.
Natuurlijk kan je je baby een handje helpen, door veel tegen hem te praten. Noem vaak zijn naam en zing liedjes. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook erg gezellig.

Wanneer je baby reageert op zijn eigen naam is dus nog even afwachten. Misschien heb je deze mijlpaal niet eens zo meegekregen en besef je ineens dat je kindje dit al doet. En doet je baby het nog niet, geen zorgen, het komt vanzelf. Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kindje? Dan kan je natuurlijk altijd terecht op het consultatiebureau.



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019