deonlinedrogist zwitsal header
Babykalender

Ontwikkeling baby 7 maanden oud

Het is al ruim een half jaar geleden dat je jouw kleintje op de wereld hebt gezet. Nu je baby 7 maanden oud is, wordt het steeds meer genieten van die kleine. Zo kun je steeds beter contact maken en gaat de baby steeds meer begrijpen. Je baby kent nu zijn of haar eigen naam en zal het heel leuk vinden als iedereen naar hem zwaait!

luierkorting op pampers banner

In het kort bij een baby 7 maanden oud

Bij de ontwikkeling baby 7 maanden oud kan je het volgende verwachten:

 • Je baby kan gaan tijgeren.
 • Jouw baby mag steeds meer eten zoals brood en kleine maaltijden.
 • Als het goed is kan je baby goed zitten.
 • Eindelijk kunnen jij en je partner 7 uurtjes slaap achter elkaar pakken!
 • De baby snapt dat bepaalde acties en reactie uitroepen

Volg de ontwikkeling van je baby in de babykalender van Zo Zwanger

De ontwikkeling van de baby 7 maanden oud

Wanneer je baby 7 maanden oud is, komen er nieuwe spannende mijlpalen aan. Zo gaat je baby tijgeren, dit houdt in dat je kleintje zich probeert voort te bewegen over de grond. Dit kan er soms heel grappig uit zien want iedere baby heeft zijn eigen unieke manier! Tijgeren is de fase voor het kruipen. Daarnaast kun je steeds gezelliger eten met je baby, die nu brood en kleine avond maaltijdjes mag.

In het contact begrijpt je baby steeds meer. Zo kent de baby zijn of haar naam en kan hij emoties aflezen van jouw gezicht. Grote kans dat je kleintje deze emoties ook gaat imiteren. Als mama lacht, lach ik ook! Maar het kan ook zijn dat als een ander kind hard moet huilen, je baby ‘gezellig’ mee doet.

Vanaf 7 maanden oud begrijpt je baby ook actie-reactie. Hij gaat nu snappen dat als hij huilt, jij naar hem toe komt. Probeer daarom goed te luisteren naar de huiltjes van je baby. Is er iets aan de hand, of wil je baby alleen wat aandacht? Tijd om grenzen te stellen!
baby 7 maanden kruipt nog niet

Baby 7 maanden eten

Vanaf de 6 maanden oud is het verstandig om te beginnen met de oefenhapjes. Nu je baby 7 maanden is, wordt het samen eten met je baby steeds leuker! Hopelijk heeft je baby al veel smaken van groenten en fruit leren kennen! Een baby van 7 maanden oud mag je ook al wat brood geven en je baby mag wat meer avondeten!

Je hoeft niet alles te pureren, je kindje moet juist leren kauwen. Zo leert je baby de kaakjes gebruiken wat ook helpt bij de taalontwikkeling. Vergeet ook de tussendoortjes niet bij je baby, zorg er wel altijd voor dat deze gezond zijn!

beste babyfles banner

Een dagmenu van een baby van 7 maanden kan er als volgt uitzien:

 • Ontbijt: Voeding (melk of borstvoeding) met stukjes lichtbruin brood met halvarine en jam.
 • Lunch: Voeding met stukjes brood met beleg.
 • Avond: Voeding met een kleine maaltijd van in totaal 200 gram. Deze maaltijd kan bestaan uit 100 gram groenten (hoef je niet te pureren), 80 gram geprakte aardappel of rijst/pasta en 1 eetlepel vis/vlees. Daarbij kan nog 1 eetlepel olie of margarine. Geen zout gebruiken!
 • Tussendoor: 1 stuk fruit, broodkorst, soepstengel of cracker.

Je baby gaat tijgeren

Baby’s van 7 maanden oud gaan zo langzamerhand kruipen. Maar voordat ze dat kunnen zit er eerst nog een fase tussen: het tijgeren. Eerst zal je baby op zijn of haar buikje een beetje op en neer schuiven. Later kan je baby rondjes draaien. Daarna duurt het niet lang of je baby kan zichzelf met de voetjes afzetten en met de handjes vooruit trekken. Of je baby gaat juist achteruit tijgeren.

Ieder kind doet het op zijn eigen manier. Hoe vreemd deze manier soms ook is, laat je baby lekker zijn of haar gang gaan! Merk je dat je baby gaat tijgeren, dan is het heel verstandig om je huis alvast babyproof te maken, ongelukjes zitten immers in een klein hoekje.

Gaat je baby langzamerhand kruipen? Trek je baby dan een lange broek aan om de knietjes te beschermen!

kniebeschermer baby kruipen

Handig tijdens het kruipen! Zo beschadigen de knietjes niet meer!

Ontwikkeling baby 7 maanden stimuleren

Zolang je veel tijd in je baby steekt, leer je jouw baby elke dag weer iets meer. Blijf dus altijd veel tegen je baby praten, leg uit wat je aan het doen bent en benoem de voorwerpen die je in je hand hebt. Lees ook elke avond voor uit een boekje. Veel contact blijft altijd essentieel.

Als de baby 7 maanden oud is, dan gaat hij of zij beginnen met tijgeren en/of kruipen. Dit is een hele nieuwe stap! Forceer je baby nooit om te tijgeren. Je baby geeft zelf wel aan wanneer hij of zij daar klaar voor is. Je kunt hem wel positief stimuleren door de baby vaker op het buikje te leggen als je samen met de baby speelt. Motiveer je baby vervolgens door iets verder van hem af te zitten met een speeltje, misschien probeert je kindje wel naar je toe te komen. Ga hier geen dagelijkse training van een uur van maken. Een paar minuutjes is voldoende.

 • Baby 7 maanden speelgoed

  Speelgoed dat beweegt is heel goed voor je baby van 7 maanden oud. Dit speelgoed helpt je baby namelijk om zelf ook te bewegen en dus te gaan tijgeren of kruipen. Denk aan een bal, auto of speelgoedtrein. Maar ook ander speelgoed dat kan voortbewegen en waar je baby dus naar moet reiken is goed. Plaag je baby alleen niet te lang. Als hij na een paar pogingen nog steeds niet bij het speeltje kan, geef je het gewoon. Morgen weer een nieuwe dag!

  Wat je baby ook leuk vindt vanaf de 7 maanden zijn: blokkendozen, rammelaars en boekjes, dingen die je in een doosje kunt doen, kartonnen boekjes met plaatjes, speelgoed dat kan rollen zoals ook trek-eenden.

 • speelgoed banner
 • Baby gaat de handjes gebruiken

  Je baby gaat nu steeds meer de handjes gebruiken. Niet alleen om alles vast te pakken en in het mondje te stoppen, maar ook om te zwaaien. Super leuk dus om je baby te leren zwaaien naar opa en oma en ach… waarom niet iedereen op straat! Als je baby zwaait dan moet wel iedereen terugzwaaien natuurlijk!

  Nu de baby de handjes meer gebruikt, kun je dit extra stimuleren door leuke liedjes te zingen waarbij je kindje de handjes moet bewegen. Bijvoorbeeld ‘Klap eens in de handjes.’

 • Begrijpen van actie en reactie

  Nu je baby 7 maanden oud is, begrijpt hij steeds meer dat wanneer hij iets doet, dit een reactie uitlokt. Bijvoorbeeld dat wanneer hij huilt, dat mama of papa dan naar hem toe komt. Kijk! Dat is fijn! En als je baby iets op de grond gooit, mama of papa het telkens weer opraapt. Dat is handig!

  Je baby gaat ook snappen dat als hij ergens op drukt, dat het geluid kan maken. Leuk! Of misschien niet? Voor je baby wel en die leert hier veel van, maar voor jou als ouder kan het soms iets minder leuk zijn. Probeer dus duidelijk grenzen aan te geven, want je baby kan ook zien dat je boos bent!

 • Baby 7 maanden slapen

  Goed nieuws! Baby’s van 7 maanden oud gaan steeds meer doorslapen! Sommige ouders kunnen nu al 7 uur en soms al zelfs 9 uur achter elkaar in dromenland verblijven! Dat komt omdat je baby vanaf nu, als het goed, is geen nachtvoeding meer nodig heeft.
  Gemiddeld slapen baby’s nu van 23.00 tot 7.00 uur. Heerlijk! Is dit bij jou niet het geval? Dat kan heel goed mogelijk zijn hoor! Elke baby is bijzonder en uniek en heeft soms zijn eigen slaapritme.

  Je kunt wel een paar dingen doen om het doorslapen te stimuleren. Bijvoorbeeld duidelijk verschil laten zien tussen dag en nacht, inbakeren als je baby onrustig slaapt, rust en regelmaat houden en misschien helpt het om voor het slapen gaan wat rijstebloem in het papje te doen zodat je baby langer verzadigd is. Let op! Rijstebloem toevoegen aan de voeding mag pas bij baby’s vanaf 6 maanden oud en alleen als je het vermoeden hebt dat de gewone voeding je baby niet genoeg vult.

baby 7 maanden oud speelgoed

Hoe gaat het met mama, papa of de ouder?

Je hebt het kunnen lezen, als het goed is kun je nu ’s nachts steeds langer op één oor liggen, waardoor je wallen eindelijk gaan slinken. Heerlijk toch?! Probeer even echt je rust te pakken en lekker te slapen.
Slaapt je baby nog niet door? Probeer dan de tips op te volgens die staan in het stuk over ‘Doorslapen baby’ (zie interessante blogs onderin).

Merk je dat het je toch allemaal zwaar valt, voel je dan nooit bezwaard om eens aan andere moeders te vragen hoe zij het allemaal aanpakken. Hier is niets mis mee en je hoeft je daarvoor totaal niet te schamen. Iedereen moet zijn of haar weg vinden in het ouderschap, ouders die zeggen dat alles vanzelf gaat die liegen!

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tip van de maand bij een baby 7 maanden oud

Alle ontwikkelingen die je leest in deze blog zijn gemiddeld. Het kan zijn dat jouw baby al eerder kon tijgeren, of misschien maakt je kind nog totaal geen aanstalten. Dat is helemaal prima! Elk kind leert op zijn of haar eigen tempo en daar is helemaal niets over te zeggen. Het zegt niet dat jouw kind dommer is dan anderen als hij of zij in ontwikkeling achterloopt. Maak je hier dus nooit druk om en vergelijk jouw wondertjes nooit met die van een ander!

Interessante blogs om te lezen

Deze artikelen zijn interessant om te lezen wanneer je baby 7 maanden oud is.

Baby 6 maanden oud   Baby 8 maanden oud

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!