blije doos banner
Baby

Eerste kerst met een baby

Is dit jullie eerste kerst met een baby? Geloof me maar, deze kerst gaat heel anders verlopen dan je waarschijnlijk bent gewend. Sowieso moet je al 3 keer zoveel spullen meesjouwen, zit lang tafelen er niet echt meer in en zit je waarschijnlijk om 20.00 uur al te gapen. Op zich is dit allemaal niet erg, zolang je jezelf er maar op voorbereidt en accepteert dat deze kerst met een baby gewoon even wat anders is.

Kleertjes.com korting banner

Feit: de eerste kerst met baby is heel anders

Iedere kersverse (of kerstverse) ouder zal in het eerste jaar met baby een hoop dingen voor het eerst meemaken. De vakantie, ziek zijn, brak zijn, op bezoek gaan en dus ook de eerste kerst met een baby. En dat verloopt nu eenmaal heel anders.

Je kunt immers niet meer helemaal doen wat jij wilt, want je hebt een baby waarvoor je moet zorgen. Dat kost tijd en inspanning. Waarschijnlijk ben je meer niet in het gezelschap dan wel en als je er dan gezellig bij zit, dan ben je of half in slaap of met je gedachten bij de baby. Daarnaast moet je ook even denken aan de planning. Want de baby heeft natuurlijk dutjes nodig (sla deze niet over!) en wil je absoluut niet uren in de auto zitten, aankomen op locatie en erachter komen dat je de helft van je spullen bent vergeten. Bereid je daarom goed voor!
tips voor kerst vieren met baby

Bekijk ook deze hilarische video over een baby’s eerste kerst! Herkenbaar?

Tips voor de eerste kerst met een baby

Als je deze tips nastreeft zal jullie eerste kerst als gezin al wat soepeler verlopen:

 1. Maak een goede planning met rust

  Een kleine baby moet je niet telkens van de ene locatie naar de andere slepen. Dat is niet fijn voor je baby en ook zeker niet fijn voor jou, want vergeet niet dat jij ook een slaaptekort hebt. Neem daarom zelf de voorhand door van te voren je ‘kerstdates’ goed in te plannen.

  Twee avonden een 5-gangen diner zit er waarschijnlijk niet in, maar een lekkere brunch kan bijvoorbeeld wel. Misschien is het ook handig om een dag thuis te blijven, zodat je baby meer rust heeft. Kijk bij het maken van de planning ook goed naar je kind. Is je kind makkelijk en past die zich aan, of heeft je kleintje juist rust en regelmaat nodig?

 2. Simpele hapjes zijn ook prima!

  Je hoeft niet altijd uren in de keuken te staan om iets lekkers tevoorschijn te koken. Supermarkten liggen vol met heerlijke snacks en makkelijke (oven)maaltijden die ook prima zijn. En voor je baby? Daar hoef je echt geen speciaal hapje voor te maken hoor (als je baby vast voedsel mag). Sterker nog: je kunt maar beter geen risico nemen en gewoon het favoriete hapje van je kindje voorschotelen met kerst.
 3. Maak een lijstje met spullen die je mee moet nemen

  Ga je de eerste kerst met baby elders vieren, maak dan ruim van te voren een lijstje met alle spullen die je mee moet nemen. Wat heel goed helpt is in je hoofd de routines van de dag doornemen en opschrijven wat je nodig hebt. Wat heb je nodig bij het aankleden, naar bed gaan, als ontbijt en bij de andere voedingen.

  Houd het lijstje telkens in je achterhoofd en op een zichtbare plaats. Het komt heel vaak voor dat je gaandeweg nog veel meer dingen bedenkt die je ook nog mee moet nemen. Vergeet in ieder geval de luiers, billendoekjes, flessen, slabbers, kleertjes en extra kleertjes, campingbed, slaapzak en speen niet!

 4. Vergeet het campingbedje en wandelwagen niet

  Als jullie ergens anders kerst vieren is het heel belangrijk dat je baby gewoon zijn of haar dutjes kan blijven doen. Vergeet dus nooit een campingbedje mee te nemen of een wandelwagen met reiswieg.

 5. Beste tip voor de eerste kerst met baby: Doe het rustig aan!

  Dit is de belangrijkste tip voor een eerste kerst met baby, doe het lekker rustig aan. Je hebt net een baby gekregen! Iedereen zal snappen dat je het deze kerst een beetje rustig aan doet. En als ze dat niet begrijpen dan is dat maar jammer, het laatste wat je moet doen is jezelf overhaasten voor anderen.

  Jouw gezin is nu het belangrijkste en je moet doen wat je kunt zonder teveel van jezelf en je baby te vragen. Je kunt ook lekker thuis blijven en vragen of mensen naar jullie komen en eten meenemen. Dan heb je het al helemaal goed bekeken! 😉

Hoe ga jij het doen voor jullie eerste kerst met een baby?aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!