header banner hema
Baby

14 Tips: Zo kan je jouw baby laten lachen!

De lach van jouw baby is honderden kilo´s goud waard. Soms komt het vanzelf, soms hang je minutenlang boven de box, voordat je een klein lachje krijgt. Lachen is een hele leuke en vrolijke manier van communiceren. Het is daarom des te leuker om dit plezier zoveel mogelijk uit te lokken. Wil je jouw baby laten lachen? Lees dan deze tips! Have fun!

beste babyfoon bol.com

Wanneer kan jouw baby voor het eerst gaan lachen?

Een pasgeboren baby kan je soms al een lachje gunnen, maar dit lachje, hoe lief ook, is een reflex en niet een welgemeende lach. Gelukkig hoef je niet heel lang te wachten. Baby´s kunnen welgemeend glimlachen als ze 6 weken zijn. En die glimlach is toch wel heel heerlijk.

Echt lachen met geluid doen baby’s zodra ze 4 of 5 maanden oud zijn. Je kunt dan steeds meer de schaterlach van je baby in huis horen. Eerst is het nog zeldzaam en zal je jouw baby moeten laten lachen, maar na verloop van tijd zal je baby steeds vaker en sneller in lachen uitbarsten. Soms zelfs zonder dat je daar je best voor hoeft te doen.
baby kleertjes banner

Welke soorten lach zijn er bij een baby?

De soorten lach die er zijn:

 1. Reflexlach

  Een pasgeboren baby kan soms een klein glimlachje tevoorschijn toveren. Dit lachje is niet bewust maar een reflex. Net zoals dat je baby ook een zuigreflex heeft. Het is een soort van geprogrammeerde reactie op iets. De reflexlach is vaak te zien als je baby slaapt of als je zachtjes tegen hem praat.

 2. Bewuste glimlach

  Vanaf 6 weken na de geboorte kan je baby bewust naar je glimlachen. Je baby kan nu beter zien en dingen onderscheiden, zoals jouw gezicht. En jouw gezicht ziet je baby natuurlijk heel graag. Daarom beloont hij je met een liefdevolle glimlach. Overigens zal je baby glimlachen naar bijna elk gezicht dat er vriendelijk uitziet.

 3. Schaterlach

  Vanaf 4 tot 5 maanden gaat je baby geluid maken bij het lachen. De schaterlach. Het eerste lachje schenkt je baby jou vooral om contact te maken. Als jij mee lacht zal je baby nog harder lachen. Na 6 maanden gaat je baby mensen echt herkennen. Je baby zal dan wat selectiever zijn met zijn lach en voornamelijk lachen naar mensen die hij kent en wanneer je baby zich op zijn gemak voelt.

Lees ook: Dit zijn dingen die alle nieuwe moeders doen! Herken jij ze?

Wanneer baby voor het eerst lachen

14 Tips om jouw baby laten lachen!

Wanneer je voor het eerst je baby hoort lachen met geluid, wil je echt niets anders meer. Het is een onbetaalbaar geluid. Hoog tijd dus om je baby nog meer te laten lachen en samen lekker veel lol te trappen!
Lees hier onze tips om jouw baby te laten lachen:

 1. Kietelen

  Je baby vindt het super leuk als je hem zachtjes kietelt. Bijvoorbeeld onder de voetjes, op het buikje of in de okseltjes. Als je tijdens het kietelen meteen de onderdelen van het lichaam benoemt, leert je baby ook nog eens wat! Kietel trouwens niet te lang en blijf op je baby letten. Als je merkt dat je baby er wel klaar mee is, dan stop je. Kietelen kost een baby best wat inspanning.

 2. Zachtjes blazen

  Je baby vindt het heerlijk als je zachtjes door de haartjes, op het buikje of in het nekje blaast.

 3. Kiekeboe

  Er is een reden waarom kiekeboe spelen tot op de dag van vandaag zeer populair is om een baby laten lachen, het werkt namelijk! Dus hop, houd een doek voor je hoofd en trek het naar beneden met een brede glimlach: ‘kiekeboe!’.

 4. Neuzen

  Mijn baby vindt het geweldig als we samen gezellig gaan neuzen. Ze moet dan lachen en wordt helemaal rustig en tevreden. Met neuzen bedoel ik zachtjes met de neuzen tegen elkaar wrijven.

 5. prenatal extra korting banner
 6. Daar komt een muisje!

  Ook een bekend spelletje: ‘Daar komt een muisje aangelopen en is zomaar in *naam* nekje gekropen!’. Deze woorden gaan gepaard met een hand die je vanaf de voetjes trippelend over het lichaampje naar het nekje beweegt.

 7. Mama gaat je opeten!

  ‘Mama gaat je opeten, hmmm wat smaakt dat voetje lekker mjamjamjamjam!’ Zachtjes in het wangetje ‘happen’ en dit geluid maken biedt ook een grote kans op een heerlijke schaterlach.

 8. Kusjes met geluid

  Kusjes geven met smakgeluidjes is ook een geweldige manier om een baby laten lachen. En dat wil je toch ook, je baby de hele dag kusjes geven?!

 9. Spiegeltje spiegeltje

  Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de leukste baby van het land? Natuurlijk die van jou! Veel baby’s vinden het super grappig om zichzelf in de spiegel te zien.

 10. Boe

  Een baby laten lachen is vaak een kwestie van even iets anders doen, iets onverwachts. Bijvoorbeeld zachtjes naar je baby toe bewegen en dan dichtbij het gezichtje in één keer zacht ‘boe’ zeggen.

 11. manieren baby laten lachen

 12. Trompet op het buikje of de wangetjes

  Je kent het misschien nog wel van vroeger, dat je oma telkens hard op je buik blies en er scheetgeluidjes bij maakte. Super leuk!

 13. Gekke bekken en stemmen

  Een raar hoofd trekken naar je baby of een andere stem opzetten, is ook vaak een goede manier om een baby laten lachen. Dit is namelijk ook anders dan normaal en alles wat anders is, is grappig.

 14. Andere kinderen

  Baby’s zijn soms gefascineerd door kinderen, als het lachen even niet lukt, haal dan het broertje of zusje erbij. Dat wordt weer leuk!

 15. Huisdieren

  Heb je huisdieren, dan heb je sowieso heel goedkoop vermaak, want baby’s liggen vaak compleet in een deuk om iets wat de hond of kat doet. Geweldig om te zien.

 16. Lach zelf!

  Misschien nog wel de leukste manier om een baby te laten lachen, gewoon zelf flink gaan lachen! Zet een comedy op en klaar! Lees hier waarom het goed is om te lachen naar de baby!

Heb jij nog leuke of originele manieren om jouw baby te laten lachen? Deel het met ons!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019