bannerbolsale
Baby

Welke kleur babykamer kies jij?

Voor de een een droom, voor de ander een nachtmerrie. Het inrichten van de babykamer. Hoe kies je de goede kleur voor de babykamer? Nog los van het feit of je het geslacht wel of niet wilt weten, de kleurkeuze kan best een dingetje zijn. Ik neem je mee in de wereld van de kinderinterieurs, hoe kies je welke kleur babykamer je gaat maken?

kleertjes sale 70

Waarom een kleur kiezen voor een babykamer vaak lastig is!

De een houdt van rustig en neutraal, wil het liefst alles wit of crème. De ander is wat meer uitbundig en wil graag uitpakken met kleuren en verschillende printjes. Als je dan als ouders allebei op een ander spoor zit wordt het nog lastiger.

Ga samen eens rustig zitten, wat willen jullie? En kunnen jullie tot een compromis komen? Houd bijvoorbeeld de basis rustig en pak op 1 muur flink uit met een kleur of met fotobehang met print.
Er zijn tegenwoordig heel veel apps om inspiratie op te doen. Misschien heb je de meubels voor de babykamer al wel uitgezocht? Of heb je nog een erfstuk staan waarvan je zeker weet dat dit in de kamer moet komen.

Het kan ook helpen om eerst eens wat winkels af te struinen op zoek naar leuke babykamers. Het kan maar zo zijn dat je bepaalde items of accessoires ziet waar je verliefd op wordt, en waardoor je ineens weet welke kleur de kamer moet worden.

banner billendoekjes waterwipes

Ga je voor een jongens, meisjes of neutrale kleur babykamer?

Gaan jullie de babykamer aanpassen aan het geslacht van de baby? Bij een meisje zou je natuurlijk helemaal los kunnen gaan met roze, en bij een jongen met blauw. Lekker gemakkelijk, hoef je daar ook niet meer over na te denken.
Misschien ga je toch liever voor een meer neutrale babykamer, in bijvoorbeeld geel of mintgroen.

Lees ook: Waarom je het geslacht van de baby wil weten?

Tegenwoordig krijgen meisjes ook vaak een hele stoere kamer, met grijstinten, of zwart en wit. Ook wordt er bij jongens voor bijvoorbeeld okergeel met olijfgroen gekozen. Er zijn zoveel opties mogelijk. Het lijkt ook wel alsof er meer kleuren dan ooit zijn, als je de verfafdeling van de bouwmarkt op loopt. Wat ook een ding kan zijn om in je achterhoofd te houden is, hoe lang de babykamer een babykamer blijft?

effect van kleur op babykamer

© Petite Amélie

Ga je de kamer helemaal opnieuw stylen als je kindje ouder wordt? Of wil je de basis hetzelfde houden en over een aantal jaren alleen andere meubels aanschaffen? Dan wordt je kleurkeuze van de babykamer misschien ook weer anders.

Wat voor effect heeft de kleur op een babykamer?

Kom je er niet uit? Dan is het altijd nog leuk om te bedenken wat voor effect een kleur kan hebben. De ene kleur zorgt voor rust, terwijl een andere kleur juist een heel ander effect kan hebben.

 • Blauw: Waar lichtblauw je kindje een rustig gevoel kan geven zou donkerblauw tot angstige gevoelens kunnen leiden.
 • Bruin: Voor veel mensen ouderwets, maar bruin geeft een gevoel van betrouwbaarheid. Het is een warme kleur die heel mooi te combineren is met oranje, groen of geel.
 • Geel: Een kleur die vrolijk maakt en je energie geeft. Maar ook een kleur waarvan gezegd wordt dat baby’s in een gele kamer meer huilen. Wil je niet te fel? Ga dan voor okergeel.
 • Groen: Groen heeft een kalmerend effect en is dus perfect voor een babykamer.
 • Rood: Dit is de kleur van de liefde, dus op zich passend bij een liefdesbaby. Rood is alleen ook de kleur van gevaar. Er is zelfs bewezen dat rood je hartslag kan versnellen.

  Misschien dus niet heel verstandig om op de babykamer te gebruiken.Wil je dit wel? Kies dan voor een rustige tint rood (zoals bordeaux) en doe niet te veel. Bijvoorbeeld alleen de accessoires of een klein stukje muur.

 • Roze: Doet meteen lief aan. Maar roze heb je in verschillende tinten, denk bijvoorbeeld eens aan oudroze.
 • Oranje: Dit is een warme kleur, die vaak een geborgen gevoel geeft. Veel mensen worden positief van de kleur oranje. Het is alleen wel een hele aanwezige kleur, dus ook hierbij geldt dat je deze kleur het best met mate kunt gebruiken.
 • Wit: Wordt vaak als stressvrij ervaren, zorgt voor rust in de ruimte. Maar als het te wit is wordt het steriel en ongezellig. Een witte basis is dus prima, maar maak het knus met hout en kleur.
 • Zwart: Is vaak niet de eerste keuze voor een babykamer, maar kan toch heel rustig overkomen als je het combineert met warme kleuren en zachte items.
kleur babykamer 2

© Petite Amélie

Er is dus heel wat te kiezen als je bezig gaat met welke kleur babykamer je gaat maken. Denk er rustig over na en laat je inspireren. En mocht je na een paar maanden toch de kleur weer zat zijn, dan kan je hem natuurlijk altijd nog overschilderen. Kijk hier voor nog meer tips voor de babykamer!

Lees ook: Babykamer inspiratie? Tips hoe je dit aanpakt!startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019