sale kleertjes header
Baby

Kiekeboe spelen met de baby! Waarom is dit leerzaam?

Kiekeboe spelen met de baby is veel meer dan leuk tijdverdrijf. Het helpt bij de sociale ontwikkeling van jouw baby, geeft heel veel plezier en kan effectief zijn tegen verlatingsangst. Elke baby vindt dit een leuk spelletje, maar weet je ook waarom kiekeboe spelen met de baby zo leerzaam en leuk is?

kleertjes sale 70

Kiekeboe wereldwijd

Kiekeboe is een heel oud spelletjes dat zelfs je overgrootoma, over overgrootoma en ga zo maar door, nog kent. Het is niet alleen heel oud, het is één van de weinige spellen voor de baby die wereldwijd zo populair is. Alleen zeggen ze in andere landen geen kiekeboe, maar een andere variant erop zoals peekaboo.
Waarom is kiekeboe spelen met de baby leerzaam?

Speel je kiekeboe met de baby dan is dat ontzettend goed voor je kleintje om meerdere redenen, namelijk:

  1. Het stimuleert de zintuigen van je baby.
  2. Het stimuleert de motorisch ontwikkeling omdat je baby gebruik maakt van de hand-oogcoördinatie om naar speeltjes te grijpen.
  3. Bovendien is het goed voor de sociale ontwikkeling en geheugenontwikkeling. Je bent leuk met je baby bezig en je baby leert dat dingen er nog wel zijn als hij ze niet meer ziet.
  4. Je baby krijgt een gevoel voor humor door het kiekeboe spelletje.
  5. Het helpt je baby om te gaan met verlatingsangst.
  6. Het is ontzettend leuk om te doen en de kans is groot dat je baby op den duur gaat schaterlachen door het spelletje. Dit kunnen baby’s gaan doen vanaf dat ze 6 maanden oud zijn. Wat ze vooral leuk vinden zijn dingen die onverwachts gebeuren of wanneer iets anders verloopt van normaal. Bij kiekeboe is dat natuurlijk het geval. Prima spel dus om je baby aan het lachen te krijgen.
prenatal banner weekaanbiedingen

Zo speel je kiekeboe met de baby!

Kiekeboe spelen met je baby kan al op redelijk jonge leeftijd. Als je baby nog klein is kun je het spelletje spelen door je ogen te verstoppen achter je handen. Laat ze vervolgens weer zien onder een vrolijke ‘kiekeboe’. Let er wel op dat je jouw baby niet laat schrikken en stop op het moment dat je baby er klaar mee is, bijvoorbeeld omdat je baby niet meer naar je kijkt.


Als de baby wat ouder is, zal hij er steeds meer lol om hebben. Je kunt het dan ook iets ‘moeilijker’ maken. Bijvoorbeeld door jouw gezicht of een knuffel gedeeltelijk achter een doek te verstoppen. Je trekt het laken weg en roept ‘kiekeboe’. Is je baby al wat mobiel, dan kun je een beer gedeeltelijk onder een laken stoppen en je baby stimuleren de beer te gaan zoeken. Laat je baby bijvoorbeeld naar de beer grijpen of er naar toe kruipen.

Kan je baby nog niet grijpen, trek dan zelf de doek er vanaf en roep: ‘Kiekeboe! Hier is de beer!’. Blijf dit herhalen totdat je baby de aandacht verliest. Wat belangrijk is dat je het enthousiasme om het speeltje te vinden blijft opvoeren, dat zorgt ervoor dat jouw baby actiever gaat mee zoeken.

kiekeboe beer

Is je baby wat ouder, kan kun je het speeltje helemaal onder een doek verstoppen. Vertel je baby enthousiast dat het nu iets moeilijker is, maar dat je baby dat echt wel kan. Laat je baby vervolgens naar het speeltje zoeken. Eigenlijk speel je nu een vorm van verstoppertje. Je kunt steeds andere speeltjes verstoppen.

Kiekeboe spelen met de baby tegen verlatingsangst

Kiekeboe spelen met de baby is een hele goede manier om je baby te helpen bij verlatingsangst. Vanaf de 5 of 6 maanden kan je baby verlatingsangst krijgen. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van objectpermanentie.

prenatal banner weekaanbiedingen

Objectpermanentie is een vermogen dat je baby ontwikkelt als hij ongeveer 5 maanden oud is. Het houdt in dat de baby objecten of personen in het geheugen kan vasthouden zonder dat hij het object of de persoon ziet. Ze weten nu dat als ze iets niet zien, het nog wel bestaat, maar weg is gegaan. Voorheen was dat niet het geval. Alles wat buiten het zicht was, bestond niet meer. Zo ook papa of mama niet. En alles wat niet meer bestaat, kun je niet gaan missen.

Dat verandert nu je baby objectpermanentie heeft. Alles wat uit het zicht is, bestaat nog wél, maar het heeft je baby verlaten. Dat is natuurlijk niet leuk! Je baby gaat huilen als jij weg gaat want je baby wil dat jij bij hem of haar blijft. En dat is dus verlatingsangst.

Kiekeboe helpt bij verlatingsangst omdat het je baby laat zien dat jij weg kunt gaat, maar altijd weer terugkomt. Het laat je baby ook zien dat je uit het zicht kunt zijn, maar er toch nog wel bent. Alleen dan even in een andere kamer of achter het doek. Je bent dus niet helemaal weg.

kiekeboe olifant

Kiekeboe beer

Aangezien kiekeboe spelen met de baby wereldwijd zo populair is, was het natuurlijk wachten op een speeltje die kiekeboe kan spelen. En dat is nu gemaakt in de vorm van een kiekeboe beer of kiekeboe olifant. Als je jouw baby wilt laten vermaken en wilt horen lachen, dan is dit zeker het geld waard!

Lees ook: De kiekeboe beer! Een leuk cadeau voor de babyverzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019