“babydeals
Voeding

Babyvoeding zelf maken en bewaren

Mijn dochtertje is inmiddels ruim een half jaar oud en dus is het tijd voor de babyhapjes. De oefenhapjes heeft ze al gehad, nu gaan we deze steeds meer uitbreiden. Ik had het voornemen om alle hapjes zelf te maken, maar laat ik eerlijk zijn: dat gebeurt niet altijd. Toch krijgt ze voor het overgrote deel homemade babyhapjes. Wil je ook (een gedeelte) van de babyvoeding zelf maken? Dan heb ik wat handige tips voor je!

Voordeeldrogist Pampers banner

Waarom babyvoeding zelf maken?

Ik wilde graag alle babyvoeding zelf maken. Hier had (en heb ik nog steeds wel) meerdere redenen voor zoals:

 • Het is iets goedkoper, al valt dat volgens mij onderaan de streep nog best mee, zeker als je baby iets meer gaat eten dan een paar lepeltjes.
 • Het lijkt mij iets gezonder, omdat de producten verser zijn en je (als het goed is) geen toevoegingen gebruikt. Al zijn de toevoegingen in de meeste potjes (niet allemaal) niet zo verkeerd.
 • Je kunt je baby goed kennis laten maken met aparte smaken. In veel potjes zijn de smaken gemengd omdat er meerdere soorten groenten of fruit in zitten. Het advies is je baby bij de allereerste hapjes telkens maar één smaak te geven. Dit gezegd hebbende, de potjes van Olvarit hebben wel van meerdere groenten en fruitsoorten maar 1 smaak in een potje zoals banaan, appel, peer, bloemkool, broccoli en tuinbonen.
 • Als je de babyhapjes zelf gaat maken dan kun je ook zelf de structuur bepalen. De voeding uit potje is bijna altijd fijn gepureerd zonder stukjes. Dat is in het begin prima, maar als je baby wat meer gewend is aan hapjes, moet je het steeds wat grover gaan aanbieden. Je baby leert zo geleidelijk aan te kauwen.

Waar ik tegenaan liep bij babyhapjes zelf maken

Op de website van het voedingscentrum komt het super makkelijk over, die hapjes maken. Je hoeft niets te pureren met een staafmixer of keukenmachine, zeggen ze, je kunt alles gewoon met een vork prakken. Kijk dat scheelt, want telkens een staafmixer erbij pakken (en die weer afwassen) vond ik maar een gedoe.

In theorie blijkt dat niet alles zomaar even te prakken is met een vork. Ik vraag me namelijk af hoe het voedingscentrum het voor zich ziet om een appel even fijn te prakken zonder dat het in je gordijnen hangt. Of een peer. Of bonen. Want bonen, daar ben ik achter gekomen, zijn ook niet handig om te prakken.

Kortom: ik moest best vaak mijn staafmixer erbij pakken om alles te pureren en dat vond ik soms dus echt een gedoe. Tevens kwam ik erachter dat niet alles even makkelijk te pureren is! Houd het dan nooit op! Want groenten zoals paprika of peultjes, blijven irritant heel nadat ik er 5 minuten lang met mijn staafmixer op heb staan persen. Hoe kan dat nou?!
Avent babyflessen en flessenwarmers
Naast dat het soms een gedoe is, vind ik het niet nodig om voor die paar hapjes die ze rond de 4 maanden krijgt (dat is 3 koffielepels per keer) een hele bloemkool te kopen die vervolgens een maand, keurig in porties ingevroren, in de vriezer ligt omdat het veel te veel is.

Mijn man lust namelijk geen bloemkool, dus wij eten nooit bloemkool. Maar ik wil wel dat Robin alle groenten moet proberen. Stom genoeg lust mijn man nou net die producten niet die alleen in grote porties te verkrijgen zijn. Zoals pompoen, bloemkool, broccoli… Moet ik dat allemaal maar gaan kopen, pureren en invriezen? Dan kan ik wel 10 ijsblokbakjes kopen! Nee, dan maar even een potje.
tips babyhapjes zelf maken

Af en toe een kant en klaar potje babyvoeding

Dus ja, ik geef weleens babyvoeding uit een potje gewoon omdat het makkelijk is. En daarnaast is zo’n potje niet zo heel veel ongezonder. Tegenwoordig zitten er geen toegevoegde suikers of zout in. Het enige dat soms wordt toegevoegd is maiszetmeel, rijstebloem (in totaal iets van 2 gram van het hele potje) of een beetje olie. Nou, daar kan je kind echt wel tegen hoor.

Overigens bevatten sommige potjes helemaal geen toevoegingen zoals het potje van Olvarit met appel of peer erin. Dus ach, het kan best. Ik vind de potjes van Olvarit trouwens sowieso goed, omdat hier de minste toevoegingen in zitten, in hoeverre ik het heb kunnen zien. Misschien weet jij nog goede potjes met babyvoeding?

babyvoeding laag geprijsd banner

Mijn tips bij babyhapjes zelf maken

In de regel probeer ik de meeste babyhapjes zelf te maken. Fruithapjes zelf maken is niet zo heel moeilijk, dat is een kwestie van prakken of pureren (als het fruit wat harder is en prakken niet gaat zonder dat alles in het rond schiet). De groentehapjes en avond maaltijdhapjes (zoals ik ze nu maar even noem) kunnen wat lastiger zijn.

Wat ik meestal doe is wat groenten, vlees/vis/vegaproduct en aardappel/rijst etc. van ons eigen avondeten apart houden zonder dat ik het al bereid heb. Ik voeg namelijk altijd wat bouillon toe aan onze groenten. In bouillon zit zout en dat mag ons meisje nog niet. Dus selecteer ik wat rauwe producten van ons avondeten en stoom of bak ik dit en pureer ik het later met een paar eetlepels water.
recept babyvoeding zelf maken
Nu gaat dit met mijn staafmixer niet altijd zo soepel en blijf ik hele stukken houden ondanks dat ik 10 minuten lang als een gek met dat ding sta te roeren en te duwen. Mega irritant. Ik weet niet of iemand een tip heeft om dit beter te kunnen?
Gelukkig heb ik nu een soort van babyhapjes maken apparaat gekregen van een vriendin die alles stoomt én kan pureren. Benieuwd of die wel alles tot moes slaat.
zelf babyhapjes maken apparaat

Mocht jij wel handig zijn met pureren of prakken, dan kun je het dus doen zoals ik omschreef: wat producten apart houden, koken/stomen/bakken (zonder saus, zout of andere toevoegingen) en fijnmaken.

Toch liever zelf voeding maken? Lees hier meer over de beste babycooker of stomer blender!

Babyhapjes bewaren, ontdooien en opwarmen

 • Babyhapje bewaren

  Om jezelf gedoe te besparen kun je beter meteen meerdere porties maken. Nadat je het hebt gekookt/gestoomd of gebakken laat je het even afkoelen. Vervolgens doe je één bakje met het hapje afgesloten in de koelkast voor de volgende dag. De rest kun je invriezen in een ijsblokbakje (1 ijsblokje is gelijk aan één oefenhapje) of in kleine bakjes. Zorg wel dat je alles kunt afdekken anders ligt je vriezer vol met babyhapjes. Je kunt de hapjes ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

 • Ontdooien

  Je kunt het beste de hapjes ontdooien door het de dag ervoor in de koelkast te zetten. In 12 uur is het hapje ontdooid. Je hoeft het dan alleen maar op te warmen. Vergeten? Ontdooi het dan in de flessenwarmer of in de magnetron. Voor ontdooien in de magnetron geldt: elke eetlepel (ongeveer een ijsblokje) moet 20 tot 30 seconden op 750 watt in de magnetron. Roer tussendoor altijd goed door.

 • Babyhapje opwarmen

  Opwarmen kan als volgt: doe het potje waar het in zit in een pannetje met een laagje heet water en wacht totdat het hapje ook warm wordt. Dit heet au bain-marie. Je kunt het ook in de magnetron opwarmen als het ontdooid is. Bijvoorbeeld een halve minuut op 600 watt.

Ontdooien of opwarmen van het babyhapje in de magnetron is trouwens niet de meest ideale manier. Dit in verband met het behouden van alle vitamines.

Wat kan je geven als je babyhapjes zelf gaat maken en bewaren?

Je kunt de eerste hapjes, ook wel oefenhapjes genoemd, geven vanaf de 4 maanden. Deze hapjes bestaan de eerste weken uit hapjes groenten en fruit. Je geeft telkens iets van 3 lepels (koffielepels of van die babylepels) per keer, 1 of 2 keer per dag.

Probeer eerst 1 soort groenten of fruit per hapje aan te bieden. Geef dit een paar dagen en stap dan pas over op een andere smaak. Je bent dus in het begin wel een paar weken bezig voordat je baby elke smaak apart heeft geproefd. Hierna ga je wat smaken combineren. Je kunt ook wat aardappel, pasta, vis of vlees geven.

Vanaf 6 maanden oud ga je de hapjes uitbreiden. De porties worden dan groter en je kan brood introduceren (tot 7 maanden zonder korst), pap en kleine avondmaaltjes geven. Tussendoor geef je fruit of groenten. Naast de hapjes blijf je flesvoeding en borstvoeding geven.

Vanaf 8 maanden oud ga je fles- of borstvoeding vervangen door echte maaltijden. Als je baby 1 jaar oud is, eet je baby compleet met de pot mee. Bekijk hieronder een handig filmpje over oefenhapjes en babyvoeding zelf maken en geven.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!