sale kleertjes header
Voeding

Is babyvoeding uit een potje gezond?

Sta je ook lichtelijk gestrest te zwoegen in de keuken, omdat je het gevoel hebt dat je alle babyhapjes zelf moet maken? Want ja: zelf alles maken is natuurlijk gezonder dan babyvoeding uit een potje. Of toch niet? Nou uit onderzoek blijkt dat die babyvoeding uit een potje helemaal nog zo slecht niet is. Lees je mee?

beste babyfles banner

Is babyvoeding uit een potje gezonder dan zelf maken?

Eerlijk is eerlijk, ik grijp ook wel eens naar babyvoeding uit een potje omdat ik geen zin heb om uitgebreid te koken. Een potje is dan sowieso gezonder dan pizza, denk ik dan. Toch?
Misschien heel stom, maar ik voel mezelf altijd schuldig als ik mijn dochter weer een potje voorschotel. Ik heb namelijk het gevoel dat het veel gezonder is om zelf te koken ,dan de voeding uit een potje. Maar dat schijnt dus best mee te vallen.

Lees ook: Hoe kan je zelf gemaakte babyvoeding het beste bewaren?

Resultaten onderzoek naar recepten en hapjes voor kinderen

Is babyvoeding uit een potje gezonder dan zelf maken? Ja en nee. Dit ligt namelijk helemaal aan wat jij zelf maakt. Er is een onderzoek geweest die de voedingswaarde van 278 babyvoeding uit potjes vergeleek met de voedingswaarde van 408 recepten uit kookboeken voor baby’s en kleine kinderen.




Wat blijkt? De maaltijden die bereid zijn uit de kookboeken bevatten vaak 26% meer calorieën, minder groenten en meer proteïne dan de kant-en-klare babyhapjes. Ongeveer de helft van de recepten bevat meer calorieën dan wordt geadviseerd voor kleine kinderen!

Kleine kanttekening van de onderzoekers:
In dit onderzoek werd gekeken naar het gemiddelde. Er waren ook recepten die wel gezonder waren dan kant en klare babyvoeding en er waren potjes die minder gezonde verhoudingen hadden dan de vers bereidde maaltijden.

  1. Onderzoek consumentenbond naar babyhapjes

    De consumentenbond testte 155 potjes babyvoeding van verschillende merken door de etiketten te lezen en te vergelijken. Hun conclusie was dat de potjes vaak te weinig gezonde vetten bevatten, te weinig calorieën, weinig variatie, zelden vette vis bevatte en soms ongezonde ingrediënten hadden.

    Deze ongezonde ingrediënten waren zout (al geven ze aan dat de meeste potjes slechts 0,2 tot 0,4 gram zout bevatte dus dat valt eigenlijk wel mee), kaas en vruchtensap.

    De hoeveelheid groenten en verhouding van eiwitten en koolhydraten was wel goed.
    Conclusie:
    Als je potjes koopt met maximaal 0,4 gram zout (minder is beter) en geen kaas of vruchtensap (dit laatste schijnt vooral in de potjes van de Jumbo voor te komen) dan zit je eigenlijk wel goed.

  2. onderzoek naar babyhapjes uit potjes

  3. Wat zegt het voedingscentrum over babyvoeding uit een potje?

    Op de vraag of babyvoeding uit een potje gezond is om te geven antwoordt het Voedingscentrum dat de voeding uit een potje erg handig kan zijn als je weinig tijd hebt of geen mogelijkheid tot koken. Het nadeel van potjes, volgens het Voedingscentrum, is dat het vaak gemengde smaken zijn.

    Jonge kinderen vanaf 4 maanden oud moeten juist wennen aan losse smaken. Dus eerst hapjes die bestaan uit 1 soort groenten of 1 soort fruit voordat je smaken gaat mengen (lees hier meer over: De eerste babyhapjes). Om je baby te laten wennen aan elke smaak, kan je ook kiezen voor potjes die maar 1 smaak bevatten, al is de keuze hierin vrij beperkt.

    Verder zegt het Voedingscentrum er niets over, waardoor ik eigenlijk vind dat het antwoord wel heel minimaal is. Maar het geeft wel aan dat potjes niet ongezond zijn, anders hadden ze geadviseerd de potjes te laten staan.

olvarit beste babyvoeding uit een potje

Conclusie: Zijn babyvoeding potjes gezonder of niet?

Als je kookt met heel weinig tot geen zout, gezonde vetten zoals olijfolie of vloeibare bak- en braadboter gebruikt, genoeg groente verwerkt (minimaal 50 tot 100 gram voor je kind) en gezonde eiwitten, dan is een potje niet gezonder.

Maar ben je niet zo’n gezondheidskoningin in de keuken, kook je vaak met pakjes, eet je weinig groente en leef je jezelf graag uit met zout, dan is babyvoeding uit een potje gezonder. Als je jouw baby dan potjes geeft, dan krijgt hij of zij voldoende voedingsstoffen binnen.

Toch liever zelf voeding maken? Lees hier meer over de beste babycooker of stomer blender!

Babyvoeding potjes moeten voldoen aan talloze eisen en er zijn vaak diëtisten betrokken bij het samenstellen van de maaltijden. Je mag er dus wel vanuit gaan dat ze gezond zijn! Vermijd de potjes met veel zout, kaas of vruchtensap en je zit helemaal goed.
Zorg er daarnaast voor dat je goed varieert en dat is soms bij potjes ook een nadeel: de variatie in groenten is soms wat minimaal. Ook is er weinig keuze als je de baby vegetarisch wilt laten eten.

babyvoeding laag geprijsd banner

De voordelen en nadelen van babyvoeding uit een potje!

Ja wat moet je nou doen? Kiezen voor babyvoeding uit een potje of zelf de maaltijden voor je kleintje bereiden? Deze keuze is geheel aan jou. Want zoals je hebt kunnen lezen zijn potjes redelijk gezond, maar een verse maaltijd bereiden is natuurlijk ook heel goed mits je oplet met zout en genoeg groenten toevoegt.
Onderstaand de voor- en nadelen van babyvoeding uit een potje op een rij:

Voordelen potjes babyvoeding

  1. Je hoef niet apart voor je baby te koken, je baby mag namelijk niet altijd hetzelfde eten als jij;
  2. Het kost geen tijd;
  3. Je hoeft niet telkens te bedenken wat je voor je baby kunt maken, je koopt gewoon diverse smaken potjes;
  4. Het is gemakkelijk mee te nemen, potjes hoef je namelijk niet gekoeld te bewaren (mits ze al open zijn geweest);
  5. Je weet dat de samenstelling van groenten, eiwitten en calorieën relatief goed is.
hema rompertje

Nadelen van potjes babyvoeding

  1. Sommige potjes bevatten iets te veel zout, let hier goed op;
  2. Potjes kunnen vruchtensap of kaas bevatten, deze kan je beter vermijden;
  3. Soms valt de variatie van ingrediënten tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel potjes met wortel of appel (fruithapjes) erin.
  4. De smaak is vaak wat neutraler dan vers bereide voeding, dat komt door het sterilisatieproces. Hierdoor kan je baby niet goed verschillende smaken leren kennen;
  5. Je kunt minder uitgebreid variëren als met gewone voeding;
  6. De koolhydraten (pasta of rijst) in de voeding zijn niet altijd volkoren of spelt;
  7. Zelfgemaakte voeding bevat meer complexiteit aan smaken en heeft meer structuur. Zo leert je baby beter kauwen en proeven.

Beide hebben dus voor- en nadelen. Nogmaals: jij bepaalt zelf wat je doet! Ik maak de meeste maaltijden voor mijn baby zelf, maar pak ook wel eens een potje als ik tijdgebrek heb of niet wil koken.

Lees ook: Wat is de beste babyvoeding?

welke potjes met babyvoeding zijn beste

Welke potjes babyvoeding zijn het beste?

Als je voor de babyvoeding uit een potje gaat, dan wil je natuurlijk wel de beste babyvoeding potjes kopen voor je baby. Zo weet je zeker dat je de meest gezonde maaltijden in huis haalt. Er is alleen geen merk dat boven de andere uitsteekt. Alle potjes voldoen aan de strenge eisen en de meeste zijn gewoon goed.

Let alleen wel op de hoeveelheid zout, meestal is dat heel laag maar sommige hebben wat meer. Dit zijn bepaalde babyvoeding potjes van Lidl en Babychef (deze bevatten 1 gram zout). Vermijd ook potjes met vruchtensap. Potjes van de Jumbo en Bonbébé kunnen het soms bevatten.

Check daarnaast of je goed kunt variëren met smaken en dat kan je ook doen door verschillende merken te kiezen. Albert Heijn heeft bijvoorbeeld hele andere kant-en-klare potjes dan Olvarit. Wat ik trouwens ook goed vind van de AH is dat ze speltpasta gebruiken en niet witte pasta! Maar goed: daar let ik dan weer op 😉

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening over babyvoeding uit een potje. Wat doe jij?



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019