“babydeals
Voeding

Wanneer mag een baby brood eten?

Na een periode van alleen maar melk drinken, gaat je kindje op een bepaald moment aan vaste voeding beginnen. Wanneer je dat precies doet is natuurlijk aan jou. Na fruit- en groentehapjes mag een baby ook brood. Maar wanneer mag een baby brood eten?

Beste babyfles difrax banner

Wanneer begin je met de eerste hapjes?

De eerste maanden van zijn leven groeit jouw baby alleen op melk. Of dat nou moedermelk of flesvoeding is, baby’s halen alles wat ze nodig hebben uit melk. Maar als je kindje een maand of vier is mag je ook beginnen met de eerste hapjes.

Vaak merk je aan de baby dat hij toe is aan eten. Hij kijkt naar je wanneer jij eet, gaat smakkende geluidjes maken of doet zijn mondje open. Als een klein vogeltje dat gevoed wil worden. De meeste ouders kiezen ervoor om te beginnen met fruithapjes, omdat je kindje al gewend is aan de zoete smaak. Moedermelk (en kunstvoeding dus ook) is namelijk ook wat zoet van smaak. Daarna kan je door met groente en uiteindelijk dus met brood. Het is verstandig om de baby pas brood te geven als hij al een beetje gewend is aan grovere structuren.




Hoe begin je met de baby brood geven?

Jouw baby zal dus tussen de vier en zes maanden oud zijn als hij zijn eerste brood gaat eten. Begin met kleine stukjes, ongeveer een postzegel, zonder korst. Je kunt het brood in wat melk of slappe thee dippen om het wat makkelijker te maken voor de baby.

Kies in het begin voor lichtbruin tarwebrood zonder pitten en zaden om mee te beginnen. De darmen van je kindje moeten wennen aan al die vezels. Vanaf ongeveer 7 maanden kan je ook de korstjes geven. Ook als je kindje geen tanden heeft. Hij gaat erop sabbelen en ‘bijt’ met zijn tandvlees.

Als de darmen van de baby het brood goed verdragen, kan je over op volkorenbrood. Beleg is niet nodig, besmeren met zachte margarine of roomboter mag natuurlijk wel. Als je kindje een jaar oud is, kan je alle soorten brood geven, ook met zaden en pitjes.

Welk broodbeleg kan je een baby geven?

Omdat een baby brood als ‘extraatje’ krijgt, hoef je er geen beleg op te doen. Maar het kan natuurlijk wel. Logischerwijs smeer je er niet meteen een laag chocopasta op. Laat de baby rustig wennen aan verschillende soorten beleg, zonder zout en suiker, net als de fruit en groente hapjes. Die fruithapjes (ook zelfgemaakte) kan je perfect als jam gebruiken. Maar ook de baby pindakaas geven (wel de 100% pinda variant, of notenpasta), appelstroop en hüttenkäse zijn gezonde alternatieven.

babyvoeding laag geprijsd banner

Welk broodbeleg mag een baby niet eten?

Niet al het broodbeleg is goed voor een baby. Omdat je het geven van vast voedsel langzaam opbouwt, reageert je kindje misschien niet overal even goed op. Geef in ieder geval de volgende soorten broodbeleg niet aan je baby:

  • Honing: Honing kan besmet zijn met een bacterie waarvan jonge kinderen erg ziek kunnen worden.
  • Leverpaté of smeerworst: Smeerworst bevat veel te veel zout, verzadigd vet en vitamine A.
  • Smeerkaas of gewone kaas: Ook smeerkaas bevat te veel verzadigd vet en zout.

Wat als een baby geen brood wil eten?

Sommige baby’s zitten helemaal niet te wachten op vast voedsel. Heeft je baby nog geen zin in brood? Spuugt hij het weer uit? Laat het dan even los en probeer het over een aantal dagen nog eens. Het kan ook zijn dat je baby niet zo goed reageert op brood en klachten krijgt. Denk aan obstipatie of juist diarree, buikpijn, weinig eetlust of energie, overgeven of een opgezette buik. Maar ook niet goed groeien volgens de groeicurve.
Deze dingen kunnen duiden op glutenintolerantie (Coeliakie). Heb je het vermoeden dat jouw baby hier last van kan hebben? Trek dan aan de bel bij je huisarts!

Misschien vind je het best spannend om de baby brood te geven. Blijf rustig als de baby zich verslikt, dit geeft niets en hoort erbij. Stop de stukjes brood in de zijkant van de mond van de baby, zo weet hij hoe hij moet gaan ‘kauwen’. En vergeet ook niet te genieten van deze nieuwe mijlpaal, hoe leuk is het om gezellig samen een broodje te eten met jouw baby?



welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019