header banner hema
Peuter

Mag een baby of peuter smeerworst eten?

Veel kleine kinderen zijn er dol op, leverworst of smeerleverworst. Op het brood, of een plakje van de hapjesschaal op een verjaardag. Beter dan een handje chips, zal je al snel denken. Of beter dan chocopasta op brood. Maar hoe gezond is smeerworst eigenlijk voor kleine kinderen? Mag een baby of peuter smeerworst eten?

libido banner

Wat zit er in smeerworst?

Om te weten waarom iets wel of niet goed is voor je kindje, is het belangrijk om te weten wat erin zit. In smeerworst zitten vaak de volgende ingrediënten: varkenslever, varkensspek, varkenscollageen, roomboter, zout, volle melkpoeder, olie, ei, suiker, specerijen, conserveermiddelen en antioxidanten.

Lever is dus orgaanvlees en dit maakt dat het voor kleine kinderen eigenlijk niet heel geschikt voedsel is. De functie van lever is het ontgiften en afbreken van toxische stoffen. In principe eet je die schadelijke stoffen dus op als je lever eet. Natuurlijk is het vlees bewerkt, maar echt heel gezond kan het niet zijn.

Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kleine kinderen

In leverproducten zit een grote hoeveelheid vitamine A. “Aaah, mooi! Vitamientjes!” hoor ik je denken. Nou, niet dus. Want dit is dus zo’n vitamine waarvan je niet te veel moet binnenkrijgen. Dat geldt trouwens alleen voor vitamine A die wordt verkregen uit dierlijke producten.

Vitamine A uit fruit is prima. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen kan een teveel aan vitamine A zelfs schadelijk zijn. Het kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Een tekort aan vitamine A is overigens ook geen pretjes, dit kan leiden tot een droge, schilferige huid, dof haar, een verminderde weerstand en een slecht gebit.
Hoeveel smeerworst mag een baby of peuter eten?

Je weet dus nu wat er in smeerworst zit. Misschien wil je nu niet eens meer weten, hoeveel je baby of peuter ervan mag eten. Maar als je peuter het zo lekker vindt als die van mij, gun je hem vast af en toe een boterham met smeerworst. Echter het voedingscentrum denkt daar anders over.

Lees ook: Wanneer welke leeftijd mag een baby brood eten?

Mag een baby of peuter smeerworst eten?

De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn heel streng: Leverworst (ook smeerleverworst) wordt afgeraden voor alle baby’s en peuters. Dus voor alle kinderen jonger dan vier jaar!

Of je zo streng wilt zijn moet je natuurlijk zelf weten. Ik ben persoonlijk meer van de “alles met mate”. Af en toe vind ik dus prima. Je moet echt heel veel vitamine A binnenkrijgen, wil je er een vergiftiging aan overhouden.

babyvoeding laag geprijsd banner

Maar wat mag je dan wel op brood smeren voor een peuter of baby?

Uiteraard kan je rustig kiezen voor vegetarische smeerleverworst, hier zit namelijk geen lever in. Maar ook appelstroop, geprakt fruit, groentepuree, jam (liefst ongezoet), perenstroop en notenpasta zijn prima keuzes.

Natuurlijk kan je ook een eitje prakken, of een avocado. Je kunt kiezen voor jonge, zachte geitenkaas of cottage cheese, want mag een peuter kaas eten? Ook hummus is een gezonde keuze. Maar als jij besluit om jouw peuter vruchtenhagel, pindakaas, chocoladepasta of vlokken te geven op brood, ben je ook niet ineens een ontaarde moeder hoor. Sterker nog, dan ben je in mijn ogen een doodnormale moeder. Hier zijn ze trouwens gek op Schuddebuikjes en La Vida Vegan chocoladepasta!

Lees ook: Waarom je al met 4 maanden je baby pindakaas en ei moet geven!

Jouw baby of peuter smeerworst geven is dus iets wat je eigenlijk niet gedachteloos op het broodje van je kind zou moeten smeren. In ieder geval niet dagelijks en volgens het Voedingscentrum dus ook niet wekelijks. Gebruik je verstand als het gaat om voeding. Afwisseling is gewoon het beste. Op deze manier krijgt je peuter van alles binnen en leert hij ook veel smaken kennen. En daar zit dan de smaak van smeerworst misschien ook wel bij. Wil je meer weten? Lees dan ook wat mag een peuter nog niet eten? en Je kind opvoeden zonder suiker, wat zijn de alternatieven?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019