luieraanbiedingen header
Opvoeding peuter

Je kind opvoeden zonder suiker, wat zijn de alternatieven?

We zijn tegenwoordig erg bezig met gezond leven en willen dit ook onze kinderen aanleren. Daarom kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kind geen suiker te laten eten. Maar hoe pak je dat nou aan, je kind opvoeden zonder suiker? Wat zijn de alternatieven?

verzwaringsdeken banner

Je baby opvoeden zonder suiker!

In het eerste levensjaar van de baby wordt het sowieso al afgeraden om je kindje suiker te geven. En zeker de eerste maanden is dat geen probleem. De baby drinkt de eerste maanden alleen maar melk, of dat nou borstvoeding of flesvoeding is. Daarna gaat jouw baby langzaam beginnen met vaste voeding, groente- en fruithapjes en later volledige maaltijden.

Als je dit zelf maakt zit er geen suiker in, maar ook in de potjes die je voor je kindje koopt zit geen suiker. Aan babyvoeding worden hoge eisen gesteld. Op een gegeven moment ga je de baby ook tussendoortjes geven en dan wordt het al gauw lastiger. Neem bijvoorbeeld de Liga Baby Biscuits voor baby’s vanaf 6 maanden. Wist je dat daar suiker in zit? Met tussendoortjes zal je dus goed moeten opletten, want niet alle baby tussendoortjes zijn gemaakt zonder suiker.




Een peuter opvoeden zonder suiker

Ik merkte met mijn eerste baby dat ik haar ‘gezonder’ opvoedde dan onze jongste dochter. De oudste at inmiddels al snoep en daardoor kreeg de jongste dit ook veel eerder. Maar als je een betere ruggengraat hebt als ik, kan je natuurlijk heel lang je peuter geen suiker geven.

Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals fruit, noten, (snack)groente en ei. Maar er zijn ook veel tussendoortjes te koop waar geen suiker in zit, of waar geen toegevoegde suikers in zitten. Er zijn zelfs suikervrije snoepjes, dropjes of zelf gemaakte ijsjes. Grote merken spelen heel goed in op de suikervrije trend om je kind op te voeden zonder suiker.

luiers met korting banner

Tips om je kind suikervrij te laten eten

  1. Ga niet met een lege maag naar buiten

    Je loopt langs de ijssalon en je peuter roept meteen “ooh lekker, ijsje!”. Begrijpelijk natuurlijk, maar als je net gegeten hebt is die kans aanzienlijk kleiner.

    Ook als je naar een feestje gaat is het handig om je kind thuis al ‘vol te stoppen’, met wat jij gezond vindt uiteraard. Natuurlijk wil je kind op het feestje wel wat lekkers te snoepen, maar met een volle maag is die drang wel kleiner. Geef deze gezonde tussendoortjes voor een hongerige peuter!

  2. Let op het drinken

    We weten wel dat in veel drinken suiker zit. Maar ook in sapjes waarvan je denkt dat het gezond is, zit vaak wel degelijk suiker en niet zo’n beetje ook. Probeer daarom vanaf jonge leeftijd aan te leren om de baby water te leren drinken. Of thee (zonder suiker uiteraard). Water kan je extra leuk maken met fruit, zoals komkommer, citroen, appel, sinaasappel en dergelijke.

  3. Broodbeleg

    Zorg dat je gezond broodbeleg voor peuters in huis hebt. Zoals hummus, notenpasta of zelfgemaakte jam. Je kunt ook fruit prakken, of avocado. Vleeswaren zijn uiteraard ook een optie.

Is het erg als je kind suiker eet?

Het lijkt mij persoonlijk erg lastig je kind opvoeden zonder suiker en volledig suikervrij te laten eten. Zeker als ze groter worden en naar school gaan. Veel scholen zeggen een “gezonde school” te zijn, zo ook de school waar onze dochter op zit. Maar ze krijgt bijna iedere week wel iets van snoep of chips in een traktatie, ook van de juffen.

Ik denk dus dat je er niet helemaal aan ontkomt. En ik denk zelf ook niet dat het heel slecht is om af en toe suiker te eten. “Alles met mate” zei mijn moeder altijd en ik denk inderdaad dat dit de beste oplossing is. Ga je alles verbieden en overal nee op zeggen? Dan is de kans alleen maar groter dat je kind stiekem gaat snoepen, zeker als ze ouder worden.

Natuurlijk is het belangrijk om je peuter een goede basis te geven en zoveel mogelijk gezond eten aan te bieden. Zo leert je kindje om goede keuzes te maken en zal hij dat als hij volwassen is ook doen. Die suikers kan je bij kleine kinderen heel goed achterwege laten, maar ik ben heel benieuwd tot welke leeftijd je kind opvoeden zonder suiker 100% lukt.



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019