Loulouka banner
Voeding

Je baby water leren drinken!

Zo ongeveer vanaf de zesde maand kan je zoetjes aan proberen om je baby water te leren drinken. Het klinkt heel simpel, maar ik vond en vind het lastiger dan verwacht. Want wat als je baby totaal geen zin heeft in dat saaie water? En hoe kan je jouw kind een slokje geven zonder dat alles onder zit? Ik ben gaan oefenen, proberen en heb informatie gezocht over je baby water leren drinken. Ik deel het hier allemaal met jullie!

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Je baby water leren drinken, zo zou het moeten!

Ik word er soms een beetje moe van dat, bijvoorbeeld het voedingscentrum, zo luchtig schrijft over dingen, terwijl het in de praktijk soms best lastig is. Ook op het consultatiebureau krijg ik wat aanwijzingen en moet ik het verder zelf maar uitzoeken. Bijvoorbeeld toen mijn dochter een half jaar was en aan de hapjes moest beginnen. Toen werd me een gezegd dat ik ‘ze maar een boterham, fruithapje en groentehapje moest geven.’ En verder moest ik maar kijken wat ze ervan vond.

Maar hoeveel dan? En wanneer dan? En hoe kan ik die melk dan goed afbouwen? Hier houd ik dus niet zo van: van die onduidelijke aanwijzingen. Ik zet toch ook niet in een recept: doe er maar wat specerijen in? Het liefst wil ik dat alles precies voor me wordt uitgeschreven inclusief filmpjes of het je even wordt voor gedaan. Een soort van duidelijk stappenplan. Maar dat krijg je nooit. En ik wéét dat ieder kind anders is en dat ik gewoon op mijn moederinstinct moet vertrouwen en naar mijn kind moet kijken. En ik zal dat ook echt doen bij mijn tweede kind, maar bij mijn eerste… Tja dan wil ik toch graag dat ik duidelijke richtlijnen krijg.

Loulouka banner 2

Toen mijn dochter 8 maanden was, zag ik dat ze eigenlijk al moest beginnen met water drinken. Niemand had me dat verteld, ik kwam er gewoon achter. Dus ik maar even Googelen en al snel kwam ik op de website van het Voedingscentrum terecht. Het Voedingscentrum zegt dat je ‘stap voor stap’ de overstap moet maken van kunstvoeding/borstvoeding naar vaste voeding en je daarbij je kind ook wat water of lauwe thee moet aanbieden.


Je bestelt deze handige beker hier!

Stap voor stap water geven

Stap voor stap. Dat betekent dat je op diverse momenten van de dag wat water moet aanbieden aan je kind. Bij het ene kind gaat het makkelijk, het andere kind moet echt ‘water leren drinken’. In het begin biedt je water aan op vaste momenten bijvoorbeeld bij het fruithapje of groentehapje. Ook al drinkt je baby niets, blijf het aanbieden, je kind gaat het vanzelf wel een keer drinken.

Drinkt je baby wat water en gaat dit goed, dan kun je het ook op andere momenten van de dag aanbieden zoals ’s ochtends na het wakker worden of na een middagdutje. Het doel is dat je kind leert dat hij water kan drinken om de dorst te lessen en dat het zo de melk gaat vervangen.

En als je jouw baby water gaat leren drinken kun je dat het beste met een bekertje doen. En niet uit een flesje of tuitbeker. Nee een ‘gewone’ beker. Om het nog even wat lastiger te maken. De reden waarom je beter een gewone beker kunt gebruiken is omdat het goed is voor de taalontwikkeling. Door het drinken uit een beker leert je baby goed de mondspiertjes te gebruiken.

nog deze zomer zonnepanelen op het dak

Je baby water leren drinken in de praktijk

Nou, ik ging mijn baby dus water leren drinken en dat ging totaal niet soepel. Ze moest er niks van hebben en het water belandde overal behalve in haar mondje. Want ik deed het natuurlijk precies zoals het Voedingscentrum voorschreef: uit een ‘gewone beker’. ‘Onzin’ zei mijn moeder toen ik bij haar probeerde wat water in mijn dochters mond te gieten. ‘Ik heb jullie allemaal een tuitbeker gegeven en jullie hebben toch geen spraakgebrek?’ Nee dat klopt, maar als ik heb besloten dat ik het zo wil doen, dan doe ik het zo.

Heel soms nam ze wel een slokje. Dan riep ik meteen uit: ‘Wat goed lieve schat!’ Daar werd ze zo blij van dat ze nog een paar slokjes nam. Ik was helemaal gelukkig en dacht dat het ijs gebroken was, maar dat klopte niet. Want de keer erna vond ze het na één ‘slokje’ al genoeg en de keren daar weer na hoefde ik de beker maar te pakken of ze draaide abrupt haar hoofdje weg. Geen water voor deze baby. Blijkbaar viel mijn dochter in de categorie baby’s die ‘water moeten leren drinken’.

Wil je de beste drinkbeker die niet lekt? Kijk dan eens naar deze!

oefenbeker water leren drinken

Dankzij het 360 graden ontwerp kan er vanuit alle kanten uit worden gedronken. Zonder tuit is dan ook beter voor de tanden.

Ik liet het maar een paar dagen met rust, want alleen de aanblik van een beker deed mijn baby al afgrijzen. Laat dan ook maar, dacht ik. Dus gaf ik haar wat water uit de fles, zodat ze wel de smaak van water leerde kennen. Niet dat ze dat heel lekker vond, maar soms dronk ze toch wel een paar slokjes. Niet veel, terwijl ze wel dorst had, want als ik haar meteen daarna de fles met kunstvoeding gaf (omdat ze gewoon al lang niets had gedronken) dan trok ze de hele fles leeg. Eigenwijs ding.

Er werd me gezegd om diksap bij het water te doen of toch maar gewoon een tuitbeker te gebruiken, maar dat wilde ik niet. Ik wilde dat mijn baby water leerde drinken uit een beker en ik gaf niet op. En na een paar weken is het me dan eindelijk gelukt!
In die tussentijd gaf ik haar water uit de fles. Totdat ze een keer bij mij op schoot zat en heel geïnteresseerd naar mijn theeglas keek. Ik heb haar toen wat slokjes gegeven en die gingen er meteen goed in. Alsof ze zich had bedacht dat ze nu wel water wilde drinken uit een beker.
hoe geef je water uit een beker

Hoe geef je water uit een beker?

De wil om water te drinken uit een beker was er, maar nu kwam het volgende probleem. Hoe gaf ik dat water uit een beker?! Nu moest ik mijn baby niet leren water drinken, ik moest mezelf leren water te geven.

Ik gaf haar eerst slokjes thee, totdat ik erachter kwam dat thee hele nasty vlekken geeft. Aangezien driekwart van elk slokje structureel langs de slabber glipte en op haar kleding terecht kwam, kon ik haar 2 keer per dag iets anders aan doen. Gelukkig vond mevrouwtje lauw water ook goed. Maar goed, ze had dan wel geen vlekken, ze was wel kletsnat. Ik moest iets verkeerds doen. En dat deed ik ook. Want ik goot telkens kleine beetjes water in het mondje, en dat moet je dus niet doen.

Je moet je baby zelf laten drinken! Zet de beker aan het mondje en laat het water tot de rand komen. Je baby zuigt dan zelf wat water naar binnen. Dat werkt echt veel beter! Nu komt maar de helft of een kwart naast het mondje terecht. Dit vang ik op door een grote hydrofiele doek om haar nek te knopen. Vind ze niet leuk, maar het helpt wel.

Ik heb nog geen idee hoe ik het verder ga doen met de melk afbouwen, want ze drinkt naast die slokjes water nog steeds 4 flessen melk per dag (en ze is dus 8 maanden). Die slokjes water zijn natuurlijk ook lang niet genoeg en je wilt wel dat je kind genoeg drinken binnen krijgt. Schijnbaar moet ik letten op het aantal plasluiers om te bekijken of ze genoeg drinkt. Nog zo’n vaag advies…

Ik ga het maar gewoon bekijken, en proberen steeds meer water in mijn baby te gieten. Moeilijk voor mij, want ik zou het liefst een planning willen maken zodat ik precies weet hoe ik alles moet doen. Maar dat werk niet bij kinderen. “Het is geen robot”, zegt mijn moeder altijd.

Kleertjes.com korting banner

Meer lezen

2 Reacties

  1. Avatar Eva
  2. Avatar Mandy

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!