prenatalbanner sale
Voeding

Wat als de baby niet wil drinken?

Melk is belangrijk voor je baby. Heel belangrijk, het is namelijk de enige bron van voeding die je kindje de eerste maanden heeft. Als je kindje goed drinkt, is er dus geen enkel probleem en haalt je baby alle voedingsstoffen uit de melk. Je hebt van die dagen dat je kindje non-stop wil drinken, maar je hebt ook dagen waarop je er geen druppel in lijkt te krijgen. Help, je baby wil niet drinken. Wat kun je doen?

Beste babyfles difrax banner

Waarom wil de baby minder drinken?

Als je baby een dag niet goed drinkt, hoef je echt niet meteen in paniek te raken. Je hebt zelf ook wel eens een dag waarop je geen zin hebt in eten. Om welke reden dan ook. Ook ligt het heel erg aan je kindje. Is je baby echt nog een newborn? Dan is goed drinken wel belangrijker dan wanneer je baby al ruim een half jaar is en andere bijvoeding krijgt. Een reden om niet te willen drinken kunnen bijvoorbeeld doorkomende tandjes zijn. Maar ook een sprongetje van de baby kan ervoor zorgen dat je baby even volledig van de leg is.

Hoeveel drinkt een baby?

Er is een formule om uit te rekenen hoeveel je kindje zou moeten drinken. Deze formule is als volgt: 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Let er wel op dat dit een richtlijn is en geen regel! Hij klopt ook niet meer als je baby groter wordt.

Mijn baby weegt inmiddels een kilo of 9 en zou dus 1350 milliliter melk mogen drinken. Maar dat is nu juist het punt, want: geef je flesvoeding? Dan is het verstandig om erop te letten dat je baby niet meer dan een liter melk per dag binnen krijgt!

hema rompertje

Lees ook: De meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby!

Wat is normaal?

Elke baby is anders. In het begin zal een baby vaak om voeding vragen, zo om de 2 à 3 uur. Dat is niet raar, je baby is nog klein en heeft dus ook een kleine maag waar niet zoveel melk in past. Hij zit dus snel vol, maar heeft ook snel weer honger.
Probeer de signalen van je baby te leren kennen. Slaat hij de fles weg, of laat hij de borst los? Loopt er melk uit het mondje of draait hij zijn gezichtje weg? Dit zijn allemaal tekenen dat je kindje geen honger meer heeft.
Twijfel je op je baby genoeg drinkt? Houd dan de plasluiers in de gaten. Als je baby zo’n 6 natte luiers heeft per dag is er over het algemeen niets aan de hand.

beste babyfles banner

Wat kan je doen als de baby niet wil drinken?

 • Doorkomende tandjes

  Baby’s kunnen heel veel last hebben van die verrekte tandjes. Als het mondje van je kindje pijn doet is het begrijpelijk dat die warme melk niet lekker aanvoelt. Je kunt proberen om de melk iets kouder te geven. Veel baby’s vinden iets kouds dan heel fijn in hun mondje.

  Wat ook een mogelijkheid is is om de melk in ijsvorm te geven. Zo krijgt je kindje in ieder geval iets binnen, en is het pijnlijke mondje meteen verkoelt. Let er wel op dat je het ijs eerst een beetje ontdooit voor je het aan je baby geeft, om de kans op vrieswonden zo klein mogelijk te houden. Met een lepeltje voeren kan natuurlijk ook.

 • Griep

  Is je kindje ziek en drinkt hij daardoor slecht? Geef dan wat vaker kleine beetjes. Je baby is misschien te moe om lang te drinken, of heeft na een paar slokken weer genoeg gehad.

 • Verkoudheid

  Stel jezelf even voor dat je neus dicht zit en je dan moet drinken. Best lastig. Zorg daarom eerst dat het neusje van je kindje open is, bijvoorbeeld door deze neusspray te gebruiken.

 • Te vroeg geboren

  De slikreflex van baby’s wordt tijdens de zwangerschap pas ontwikkeld in de 37e week. Als je kindje te vroeg geboren wordt, is de kans dus groot dat drinken moeizaam zal gaan. Vaak drinkt je kindje maar een paar slokjes en is dan alweer moe. Dit wordt in de eerste dagen of weken meestal ‘opgelost’ door de overige melk via een sonde te geven.

Als de baby niet wil drinken, is dat voor jou als moeder waarschijnlijk een reden voor stress. Maar dat is dus niet perse nodig. Houd je kindje goed in de gaten. Is hij levendig? Plast hij en reageert hij goed op jou en andere dingen om zich geen? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Natuurlijk moet het niet willen drinken niet te lang duren. En bij vragen, twijfel en zorgen kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau of de huisarts!

Lees ook: Hoe herken je de hongersignalen van de baby?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!